Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Papamobil bude poprvé v historii bateriový elektromobil. Papeži vůz dodá málo známý výrobce

David Bureš
Diskuze (4)

Papež František podporuje ekologické způsoby dopravy. Loni tak dostal vodíkovou Toyotu Mirai, nyní se rýsuje nový papamobil, kterým bude SUV s bateriovým elektropohonem.

Henrik Fisker je úspěšný automobilový design, autor takových aut jako BMW Z8 nebo Aston Martin DB9. V minulosti pod vlastním jménem stavěl i krásný sedan Fisker Karma, který se snažil zpropagovat hybridní pohon. Moc to ale nevyšlo, firma zkrachovala, a tak to Fisker dnes zkouší v oblasti bateriových elektroaut, když se pracuje na SUV Fisker Ocean. Ten bude mít i jednoho slavného uživatele, který se dočká speciální úpravy.

Fisker totiž poskytne služby Oceanu papeži Františkovi, kterému postaví první oficiální papamobil s bateriovým elektrickým pohonem. Zcela první elektrovůz ve službách papeže to ale není, od loňského roku totiž papež František využívá služby speciálně upravené Toyoty Mirai. To je ale „vodíkový“ elektrovůz, zatímco Ocean sází na stále běžnější „bateriový“ pohon.

„Inspiroval jsem se čtením, že papež František je velmi ohleduplný k životnímu prostředí a dopadům změny klimatu na budoucí generace,“ říká Henrik Fisker s tím, že vnitřek nového papamobilu využije různé typy udržitelných materiálů, včetně koberečků vyrobených z recyklovaných plastových lahví, nalezených v oceánech.

Vizi automobilu Fisker již prezentoval přímo papežovi, a to během speciální osobní audience přímo ve Vatikánu. Papamobil na bázi Fiskeru Ocean tak dostane klasickou kupoli, díky níž má být papež dobře vidět na setkání s věřícími a zároveň být dobře chráněn. Vůz má pak papeži Františkovi předán během příštího roku.

Fisker Ocean je připravované SUV s elektrickým pohonem. Půjde o středně velký model, s délkou 4.640 mm odpovídajícím modelů typu Audi Q5. Prezentuje se jako nejvíce udržitelné vozidlo světa - použije třeba solární panely na střeše, jako zdroj energie, a různé recyklované nebo veganské materiály.

Bližší detaily o technice zatím zveřejněny nebyly, vůz každopádně použije baterie s kapacitou přes 80 kWh a v základu ústrojí s pohonem všech kol a kombinovaným výkonem 225 kW. Základem je pak modifikovaná platforma pro elektromobily vyvinutá firmou Magna.

Fisker zatím hlásí přes 16.000 rezervací na Ocean, který třeba v sousedním Německu má stát od 32.000 eur (včetně daně a pobídek), což je v přepočtu asi 814.000 korun. O výrobu se postará rakouská továrna Magna Steyr, start produkce je předběžně naplánován na 17. listopadu 2022.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
24. 5. 2021 17:01
Re: Už i Papež...
Papez naslouchá boží vůli :-[]
24. 5. 2021 15:54
Už i Papež...
...bohužel podlehl nátlaku ekoteroristické lobby! :-O :no:
24. 5. 2021 11:34
Hnus
Opravdicky papamobil byl vždycky na fosilní palivo! Takové zneužití a poslapani ikonickeho názvu opravdový fanoušek nerozdycha :-) :-) :-)