Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové informace a fotky elektrického SUV Fisker Ocean. Na stovku pod tři sekundy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Fisker navazuje na představení svého nového elektrického SUV a zveřejňuje nové informace o jeho rozměrech i pohonném systému spolu s novou sadou fotografií.

Fisker zveřejnil první informace o svém připravovaném elektrickém SUV, s nímž se hodlá vydat podobným směrem jako značky Tesla, Audi, Jaguar, Mercedes-Benz a další, již v březnu roku 2019. V následujících měsících pak byly uvolňovány další více či méně zaručené zprávy o novém modelu. Na přelomu října a listopadu roku 2019 bylo potvrzeno, že zamíří k zákazníkům pod označením Ocean.

Veletrh CES 2020 (Consumer Electronics Show) v Las Vegas se na počátku ledna stal místem prvního představení prototypu elektrického SUV Fisker Ocean. Zároveň byly potvrzeny a uvedeny na pravou míru některé starší zprávy spolu s uvedením nových informací, které nyní Fisker doplňuje o kompletní vnější rozměry, objem zavazadlového prostoru a další údaje. Zároveň s nimi jsou k dispozici i nové fotografie elektrického SUV.

Fisker již dříve uvedl, že Ocean má celkovou délku 4640 mm a nyní doplňuje i šířku 1930 mm a výšku 1615 mm, zatímco rozvor náprav zůstává tajemstvím. Podle oficiálních materiálů společnosti má však tento model nabízet prostorný a pohodlný interiér pro pět dospělých cestujících i při překonávání velkých vzdáleností.

Zavazadlový prostor elektrického SUV má ve standardním uspořádání disponovat zavazadlovým prostorem o objemu 566 litrů a s přídavnou schránkou, umožňující využít prostor až po strop se má jednat o 708 litrů. Po sklopení druhé řady sedadel se má objem zavazadlového prostoru zvětšit na 1274 litrů. Další navýšení přepravní kapacity má umožnit nosič na střeše a tažné zařízení.

Fisker spolu s doplněním vnějších rozměrů své noviny a uvedením objemu jejího zavazadlového prostoru zveřejnil i nové informace o jejím pohonném systému. S výjimkou základního provedení mají všechny verze disponovat pohonem kol obou náprav a schopností jízdy v terénu. Základní verze s pohonem všech kol má disponovat výkonem 225 kW a vedle ní mají být v nabídce ještě výkonnější provedení, z nichž to nejvýkonnější má zvládat akceleraci z 0 na 96 km/h za 2,9 s.

Lithium-iontová baterie s kapacitou 80 kWh pak má stát za dojezdem až kolem 482 km na jedno nabití. V případě využití systému rychlého nabíjení má být během 30 minut k dispozici dojezd přes 320 km. Fisker Ocean je vybaven konektorem CCS Combo 2 a disponuje solárními panely, kryjícími střechu a zvyšujícími efektivitu pohonného systému s prodloužením dojezdu až o 1610 km během celého roku.  

Elektrické SUV má vynikat přívětivostí k životnímu prostředí nejen díky provozu bez emisí škodlivých výfukových plynů, ale i za pomoci hojného využití ekologických materiálů. Z nich lze zmínit koberce, které mají být vyráběny z opuštěných rybářských sítí vytažených z oceánů nebo veganské obložení interiéru z odpadů, vznikajících při výrobě pneumatik.

Palubní deska je osazena dvojicí displejů, kdy jeden 9,8palcový nahrazuje tradiční přístrojový štít před volantem a druhý 16palcový slouží v jejím středu k ovládání klimatizace, multimediálního systému a dalších funkcí. Pozornost si Ocean zaslouží mimo jiné díky head-up displeji s funkcí zobrazování textů pro karaoke a také California Mode, který po stisku jediného ovladače otevře všechna boční okna i zadní okno a odsune střešní okno.

Fisker nabídne zájemcům o model Ocean již dříve zmiňovanou možnost pronájmu, k níž bude alternativou dříve zavrhovaný klasický prodej. V případě pronájmu bude minimální měsíční částka 379 amerických dolarů (zhruba 8700 Kč) se zálohou 2999 amerických dolarů (kolem 69.000 Kč) a omezením ročního nájezdu na 30.000 mil (48.280 km). Suma 37.499 amerických dolarů (asi 860.000 Kč), kterou může snížit až o 7500 americký dolarů (kolem 172.000 Kč) daňové zvýhodnění pro elektromobily na severoamerickém trhu, představuje základní cenu při klasickém prodeji.

Zdroj: Fisker Inc.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
21. 1. 2020 14:34
Re: Úplně naopak
Nesmyslně výkonné, cena nereálná. Fisker = krach.
21. 1. 2020 14:28
takhle ano
tak má vypadat moderní elektromobil a tak má i jezdit, snad to v reálu vše splní a i ta cena je určitě zajímavá... :yes: