Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peterbilt dosáhl významného milníku ve své historii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Peterbilt Motors Company má na svém kontě již jeden milion vyrobených užitkových vozidel. Miliontý vyrobený exemplář je zástupcem modelu 567 Heritage.

Peterbilt Motors Company má ve svém rodném listě rok založení 1939 a od roku 1958 je součástí koncernu PACCAR. V současnosti má tato značka ve své nabídce celkem jedenáct modelových řad středních a těžkých nákladních vozidel.

Významného milníku v historii této tradiční severoamerické značky nákladních automobilů bylo dosaženo v první polovině letošního ledna, kdy sjel z výrobní linky v texaském Dentonu v pořadí miliontý vůz od zahájení produkce koncem třicátých let dvacátého století.

Miliontým vozidlem značky Peterbilt se stal zástupce modelové řady 567 v provedení Heritage. Tento model patří v nabídce své značky k nejmladším víceúčelovým vozidlům, vhodným pro nejrůznější aplikace od stavebnictví až po dálkovou silniční dopravu.

Peterbilt nabízí vozidla řady 567 s různými konfiguracemi náprav od 4x2 až po 8x4, u níž je první z trojice zadních náprav zvedací. Nejrozšířenější je ovšem tradiční třínápravové provedení s pohonem dvojice zadních náprav.

Hliníková kabina je k dispozici v krátké denní podobě i ve verzích se spacími nástavbami. Ty jsou k dispozici ve čtyřech délkách od 1118 mm přes 1473 mm a 1829 mm až po 2032 mm. Dvojice nejdelších verzí je pak určena i pro 567 Heritage. Vnitřní osvětlení v kabině i spací nástavbě zajišťují světelné diody a standardem je automatická klimatizace.

Model 567 Heritage sází v případě exteriéru na hojné využití chromu a leštěného kovu. Právě díky tomu přitahuje exteriér vozidla pozornost od své přídě s masivním nárazníkem a maskou až po blatníky zadních kol. Na střeše nad čelním sklem pak nechybí pro severoamerický truck typická sluneční clona s oranžovými světly.

Interiéru dominuje palubní deska kombinující obložení dřevěnou dýhou s černými a béžovými plasty a její součástí je i sedmipalcový dotykový displej multimediálního systému SmartNav, jehož součástí je mimo jiné navigace Garmin, audio se satelitním rádiem a přehrávač MP3, rozhranní Bluetooth a nechybí ani vstupy pro USB a iPod.

Standardem pro speciální vydání jsou hnědou kůží čalouněná sedadla s logy Heritage vyšitými na opěrkách hlav a kožené obložení stěn spací nástavby, v níž rovněž nechybí vyšité logo této speciální edice.

V přídi Peterbiltu 567 může být uložen jedenáctilitrový motor PACCAR MX-11 s výkonem až 316 kW (430 k) a točivým momentem až 2100 N.m nebo třináctilitrový motor PACCAR MX-13 s výkonem až 368 kW (500 k) a točivým momentem až 2500 N.m. K dispozici jsou pak i motory značky Cummins. Převodovky mohou být manuální i automatizované Fuller nebo plně automatické Allison.

Základem modelové řady 567 je ocelový žebřinový rám. V případě náprav jsou vpředu i vzadu použity tuhé nápravy Dana Spicer a na přání mohou být namontovány nápravy Meritor. Přední náprava může být odpružena pouze listovými pery nebo je může doplňovat i vzduchové odpružení, které je standardem pro zadní nápravy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)