Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pirelli představuje chytrou pneumatiku. Mění se v závislosti na počasí

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Italská společnost představuje novou generaci pneumatiky, která se dokáže přizpůsobit počasí. Stačilo k tomu „chytré“ použití materiálů.

Když jsme v posledních letech psali o chytrých pneumatikách, většinou to byl pohled do hodně vzdálené budoucnosti, kdy tradiční materiál nahrazoval jiný, gumy se tiskly na 3D tiskárně a byly vlastně nezničitelné. Chytrou pneumatiku ale můžete koupit už dnes. Není sice nezničitelná, ale umí se měnit v závislosti na počasí.

Nejnovější produkt italského Pirelli se jmenuje Cinturato P7 a navazuje na úspěšného předchůdce, jenž na trh přišel v roce 2009 a za ty roky se postupně vylepšoval. Zásadní inovace však přišla až teď. Tvůrci gumu charakterizují jako vysoce výkonnou letní pneumatiku, jejíž směs je obohacena o specifickou silikonovou pryskyřici. Díky tomu se může měnit v závislosti na venkovních podmínkách, čímž se zlepšuje její přilnavost a rozšiřují možnosti využití.

A aby to bylo ještě zajímavější, přidává Pirelli k nové pneumatice i nějaká působivá čísla. Brzdná dráha ze 100 km/h je oproti předchůdci o čtyři metry kratší, zároveň se prý zvýšila životnost pneumatiky o šest procent. O 12 % klesl valivý odpor, čímž se má zlepšit spotřeba paliva až o čtyři procenta.

Pneumatiku začala společnost vyvíjet před třemi lety a na prvních vozech se objeví co nevidět. Aktuálně je guma oblíbená především na prémiových automobilech homologována pro více než 70 modelů, přičemž do konce letošního roku jich má být sto.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Doporučujeme

8. 6. 2020 12:56
Pneu
Já na tyto chytré novinky moc nejsem. Mně bohatě stačí obyčejné pneumatiky, se kterými auto dobře sedí na silnici. Naposledy jsem si koupil použité pneu z http://www.pneu-novak.cz/…ha-10-bazar.html , které stály jen zlomek toho, co pneumatiky, které jsme si kupoval dříve a auto s nimi sedí na silnici dobře.
Avatar - cascadia2
2. 6. 2020 13:18
Re: 13 let na trhu je P7, žádná novinka :-DDDD
taky nevím co si myslet :-|
1. 6. 2020 22:37
13 let na trhu je P7, žádná novinka :-DDDD
datum článku 1-6-2020. Co to je za blbost ten článek? P7 Cinturato je na trhu od roku 2007. I na PR to je dost dětinské.