Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podzimní pařížský autosalon 2020 bude ovlivněn koronavirem. Není jasné, zda se vůbec uskuteční

David Bureš
Diskuze (1)

Soumrak autosalonů nakonec možná nastane kvůli koronaviru. Po ženevském a detroitském autosalonu hrozí zrušení i letošní autoshow v Paříži.

Doba velkých mezinárodních autosalonů je možná definitivně u konce. Automobilové výstavy už léta bojují s nezájmem vystavovatelů, kteří v mnohých případech odmítají se už na autosalonu prezentovat a hledají jiná místa k sebeprezentaci. Definitivním hřebíčkem do rakve autosalonů pak může být letošní pandemie koronaviru.

Ta už v březnu znamenala kvůli prevenci před dalším šířením nemoci COVID-19 zrušení ženevského autosalonu 2020, a to jen pár dní před otevřením bran výstaviště Palexpo. Následně byl dopředu zrušen i pekingský autosalon, který se měl konat v dubnu, zatímco autosalon v New Yorku se z dubnového termínu přesunul až na přelom srpna a září.

Autosalonových obětí koronaviru ale bude ještě více. Pořadatelé byli nuceni zrušit i letošní ročník autosalonu v Detroitu. North American International Auto Show (NAIAS) se letos měla poprvé konat místo ledna v červnu, exponenciální nárůst pozitivně testovaných osob koronavirem v USA však znamená, že se z detroitského výstaviště musí stát dočasná nemocnice. A tak se autosalon v Detroitu letos konat nebude, příští ročník se odehraje až v červnu 2021.

Navíc je v ohrožení také pařížský autosalon 2020, který se přitom má konat až na přelomu září a října. Organizátoři Mondial de l‘automobile Paris obeslali registrované návštěvníky z řad odborné veřejnosti zprávou, v níž oznamují, že „s ohledem na závažnost této bezprecedentní zdravotní krize a následnou vlnu hospodářských šoků, která vážně zasáhla automobilový průmysl, nemohou uspořádat autosalon Paříž 2020 v jeho současném formátu na Porte de Versailles.“

V tuto chvíli však není jasné, co přesně tato zpráva znamená. Pořadatelé totiž jmenovitě nezrušili letošní ročník pařížského autosalonu, jen bez bližších detailů hovoří o změně formátu. Zároveň zdůrazňují, že „se všemi hlavními partnery důkladně zkoumají všechna alternativní řešení.“

Stále je tak možné, že se autoshow v Paříži letos na podzim uskuteční, jen v jiné formě než v minulých letech. Nabízí se třeba vystavení aut na venkovních plochách nebo třeba v ulicích města, kde by riziko šíření nákazy nebylo tak vysoké jako uvnitř výstavních hal. Jedno je však jisté, pokud se pařížský autosalon 2020 nakonec skutečně uskuteční, nebude takový jako dosavadní ročníky.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
31. 3. 2020 11:39
Tak ono se dá spíše počítat
Tak ono se dá spíše počítat, že Pařížský autosalon letos na podzim NEbude.
Ať už primárně z důvodů vystavovatelských či účastnických ... :-( :-( :-(
Ono není zase AŽ TAKOVÝ PROBLÉM tam dodat exponáty, postavit stánky a osadit je lidmi a vším dalším zabezpečením. Ale jak tam chcete dostat dostatečné množství návštěvníků, navíc v době, kdy (patrně) ještě bude platit omezení letecké přepravy? :-(