Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Detroit 2020 zrušen: Z výstaviště bude kvůli koronaviru nemocnice

David Bureš
Diskuze (0)

Detroitský autosalon se měl letos poprvé přesunout na červnový termín, z výstavy ale nakonec nic nebude.

Letošní autosalonový kalendář bude chudší o další velkou výstavu. Kvůli pandemii koronaviru se nebude konat ani autoshow v Detroitu, která se letos poprvé místo ledna měla konat v červnu. Výstaviště kvůli rychlému šíření onemocnění COVID-19 poslouží jako dočasná nemocnice.

Stát Michigan je totiž v posledních dnech silně zasažen pandemií koronaviru. Hlásí více než 4.650 nemocných, na nemoc pak zemřelo již 111 osob, přičemž jen za sobotu přibylo 19 mrtvých a skoro 1.000 nových případů. To je třetí nejvyšší číslo mezi americkými státy.

„Plně podporujeme organizátory NAIAS v jejich rozhodnutí. Zdraví a bezpečnost naší komunity i pracovníků průmyslu je naše nejvyšší priorita,“ komentovala zrušení autosalonu známého jako NAIAS (North American International Auto Show) automobilka Ford. Se souhlasným stanoviskem se přidali i další výrobci, kteří měli v Detroitu vystavovat.

Detroitská autoshow kdysi patřila mezi největší automobilové výstavy na světě, která navíc díky lednovému termínu zahajovala autosalonovou sezonu. V posledních letech ale bojovala s nižším zájmem vystavovatelů, i kvůli ve stejném termínu pořádané výstavě spotřebitelské elektroniky CES v americkém Las Vegas, které progresivně se prezentující automobilky začaly dávat přednost.

Typicky lednová motorshow se tak letos měla přesunout na červen, aby přilákala více návštěvníků – díky hezkému počasí měla být výstava i částečně venku. Nakonec z toho ale letos nic nebude. Organizátoři oznámili, že další ročník se bude konat až v červnu 2021. Naposledy se detroitský autosalon konal v lednu 2019, kdy se na něm poprvé představila aktuální Toyota Supra, Ford Explorer nebo Kia Telluride.

Je to už několikátá automobilová výstava, kterou letos ovlivnila pandemie koronaviru. Březnový autosalon v Ženevě byl zrušen jen pár dní před svým zahájením, když švýcarská vláda z důvodu prevence zakázala pořádání akcí s účastí nad 1.000 návštěvníků. Následně se na neurčito posunula i původně dubnová autoshow v Pekingu, zatímco newyorský autosalon se místo dubnového termínu bude konat až na přelomu srpna a září. Také konvenční centrum Javits na Manhattanu poslouží jako provizorní nemocnice.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme