Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poláci představili údajně první mobilní hotel, jeho základem je chladící návěs

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Kombinace současné popularity obytných přívěsů, udržitelnosti a touhy po neobvyklém cestování dala vzniknout nevšednímu mobilnímu hotelu, který by se měl časem rozrůst na celou síť.

Polské architektonické studio Znamy se pochlubilo zajímavým konceptem, který elegantně reaguje na současné trendy obytných přívěsů, udržitelnosti a recyklace, kdy se například ze starých přepravních kontejnerů vyrábí malé domky. Studio ovšem pojalo svůj koncept ve větší měřítku.

Namísto použitých přepravních kontejnerů se zaměřilo na opuštěné chladící návěsy za tahače, kterých je prý v Polsku překvapivě hodně. A s trochou úsilí a kreativity jdou přestavět na překvapivě luxusní obytné prostory. Ostatně to je patrné i v galerii.

Zvenčí má sice mobilní hotel stále dost prosté tvary, které nijak zvlášť nezaujmou, prosklení v kombinaci s oplechováním po vzoru amerických karavanů z padesátých let ale vytváří čistý design. Velmi působivé je pak zpracování interiéru, který sází na decentní barevné kombinace, dřevěné obložení a vytváří útulné prostředí.

V kabině jsou hned dvě ložnice, díky kterým se zde mohou pohodlně vyspat až čtyři lidé. Nechybí ani prostorná kuchyňka, obývák a koupelna, která prý nabízí propracovaný systém větrání – charakteristický pro chladící návěsy. Interiér působí příjemně prosvětleně a současně nabízí i dostatek úložných prostor.

Mobilní hotel dostal označení Good Spot a designéři ze studia Znamy se k jeho vytvoření inspirovali během kitesurfingového výletu. Cílem jejich konceptu bylo nabídnout lidem mobilní hotel, který současně nabízí svobodu. Lidé si tak mohou vychutnávat výhody spojené s obytnými vozy či karavany, ovšem bez nutnosti je vlastnit.

Volbou mobilního hotelu Good Spot navíc veřejnost podporuje rovněž životní prostředí. Díky recyklaci jde totiž o udržitelnou konstrukci, která přitom nezaujme jen nezvyklým konceptem, ale také poměrně vysokým komfortem a téměř prémiovým zpracováním.

Polská společnost nyní údajně plánuje vybudovat z recyklovaných chladících návěsů rovnou celou síť mobilních hotelů Good Spot. První z nich už je ostatně hotový a další tři by měly být ve výrobě.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme