Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policisté zkouší nový trest pro závodníky: Místo peněz vás připraví o čas

Diskuze (14)

Překračování maximální povolené rychlosti je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. V Estonsku se proto rozhodli připravit na řidiče „závodníky“ nový trest. A o peníze tentokrát nepůjde.

V roce 2018 zemřelo na estonských silnicích 67 lidí a 1,824 bylo zraněno. Podle místních úřadů se tak jedná o podstatné navýšení oproti roku 2017, s čímž je potřeba začít bojovat. Estonští policisté proto připravili novou dopravně preventivní akci, která nemá řidiče jen trestat. Měla by je totiž motivovat ke změně chování.

Pokud totiž policisté naměří řidiči vyšší rychlost, dostane na vybranou. Buď si počká na nedalekém parkovišti, nebo bude muset zaplatit pokutu. Doba čekání se přitom odvíjí od rychlosti, jakou řidič jel. Pokud se pohyboval do 20 km/h nad zákonný limit, bude si muset počkat 45 minut. Pokud ale maximální povolenou rychlost překročí v rozmezí 21 až 40 km/h, počká si 60 minut.

Policisté vyzkoušeli tento postup poprvé již v minulém týdnu na silnici Tallinn-Rapla, podle informací webu ERR by ho však měli zopakovat i v následujících dvou týdnech. Je však důležité zmínit, že pokutě tímto způsobem neunikne každý. Policisté dávají na výběr pouze řidičům, kteří se ještě v minulosti žádného přestupku nedopustili.

Jedná se o součást dopravně inovativního projektu, jehož cílem je najít efektivní cesty ke zvýšení bezpečnosti na silnicích,“ uvedl pro ERR policista a inovativní dohled PPA Elari Kasemers. „Snažíme se zjistit, jak řidiči překračující rychlost vnímají pokuty a dopad ztraceného času. Z některých rozhovorů s motoristy totiž víme, že někteří považují konverzaci s policisty a ztracený čas za horší trest, než jakým jsou pokuty.

Neméně důležitou součástí této operace však bude i hledání důvodů, kvůli kterým řidiči rychlost nejčastěji porušují. „Analyzujeme dopad různých trestů, abychom nalezli to nejefektivnější řešení. Cílem je totiž změnit způsob myšlení pachatelů, ne je potrestat kvůli provinění,“ dodal Kasemets.

Diskuze (14)

Doporučujeme

1. 10. 2019 20:25
Re: nezmyselne povinny predmet
Ako by sa ti pacil rakusky model? Mas moznost vybrat si ci pokuta alebo nahradny trest odnatia slobody (od par hodin do par dni, maximalne tusim tyzden). Ak pokutu nezaplatis, preklopi sa to automaticky na basu...
1. 10. 2019 16:06
Re: "Překračování maximální povolené rychlosti je jed
u článku ani neni uveden autor ... zřejmě cílená vymejvárna mozků
Avatar - xxc
1. 10. 2019 15:24
Re: nezmyselne povinny predmet
Zapis davaju, nie? Len to nie je zavazny priestupok. Aspon nieco, aj ked 800 € je pre bezneho cloveka celkom dost.
Avatar - pradeda777
1. 10. 2019 15:16
Re: Velmi dobre riesenie
Přesně! Čas na této planetě máme každý daný. Každou promarněnou minutou si zkracujeme život. Kolik stojí minuta života a kde se dá koupit?
1. 10. 2019 15:04
Re: nezmyselne povinny predmet
Lenže hodina už je celkom dosť. A čo keď ťa na 6 hodín predvedú na stanicu? To bolo určite lepšie ako u nás, kde keď ťa zastaví, tak len podáš 800 aj keby si išiel 250 v obci. Žiadny zápis a najbližšie strata vodičáku, nič. Ak na to máš, tak ťa môžu chytiť kľudne 10 dní po sebe a stále jazdíš.