Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Mission E: Autonomní jízda úrovně 4 a efektivní nabití za čtvrt hodiny

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Elektrický soupeř Modelu S z dílny Porsche dorazí už příští rok. O očekávané novince se dozvídáme stále více podrobností.

Elektrické Porsche Mission E je pro stuttgartskou automobilku hodně důležitý projekt. Jen připomeňme, že prvně byl vůz při testování spatřen už v roce 2016. Značka se nás tehdy pokoušela zmást třeba nasazením falešných koncovek výfuku, když elektromobil testovala na okruhu Nürburgring.

Mission E dorazí na automobilové trhy v příštím roce na architektuře J1. Jde o platformu, která se kupříkladu od C-BEV (kterou dostane SUV Audi E-tron) značně liší. Základy sesterské automobilky jsou totiž konstruovány s ohledem na to, že je bude využívat SUV. Naopak pro Porsche je důležité nízké těžiště a lepší jízdní vlastnosti.

Oba elektrické vozy koncernu VW dostanou obdobné lithium-iontové baterie. Porsche technologie ladí ve spolupráci s japonskou společností Hitachi. Výsledkem má být nabití elektromobilu na 80 % za pouhých 15 minut. Jen připomeňme, že nedávno představený Jaguar I-Pace potřebuje s rychlonabíječkou na 80 % alespoň tři čtvrtě hodiny. Patnáct minut postačí na dojezd 100 km.

Vedení automobilky dále potvrdilo, že Mission E zvládne autonomní jízdu čtvrté úrovně (vypořádá se s takřka všemi situacemi, nevyžaduje pozornost řidiče). Na plně samostatnou jízdu prý ale můžeme zapomenout. „V dopravní zácpě si budete moci přečíst noviny. Naši zákazníci ale kupují auta pro radost z řízení, což zůstane zachováno,“ uvedl předseda společnosti Oliver Blume.

Stejný člověk naznačil i možnost, že se Mission E bude nabízet s delším dojezdem či vyšším výkonem na základě „předplatného“. Podrobnosti zatím zůstávají tajemstvím. Už nyní ale víme, že elektromobil dorazí v několika provedeních. Jedno takové ukázalo Porsche na autosalonu v Ženevě. Mission E Cross Turismo se nemá zaleknout ani zhoršeného terénu. Dorazit by mohlo v roce 2021.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - DBS
14. 3. 2018 10:22
Panamera
Proč nemůže Panamera vypadat takhle..? Ta netlustá a nebachratá silueta :yes: