Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Project Gold hotovo. Přivítejte historické 911 s moderní technikou

David Bureš
Diskuze (1)
Základem očekávaného speciálu Project Gold je Porsche 911 generace 993, v jehož útrobách však pracuje moderní šestiválec s dvěma turby.

Úspěchy americké firmy Singer Vehicle Design dokazují, že o renovovaná Porsche 911 s moderní technikou je obrovský zájem. Nyní se o něco takového pokusila i samotná automobilka ze Züffenhausenu, když se na oslavu letošního výročí od svého založení rozhodla prezentovat schopnosti své divize Porsche Classic. Po několika teaserech se výsledek „zlatého projektu“ (Project Gold) představuje oficiálně. Konečně tak známe detaily projektu, na němž se pracovalo rok a půl.

Základem speciálu je Porsche 911 generace 993, tedy poslední devětsetjedenáctka se vzduchem chlazeným motorem, která se vyráběla mezi lety 1994 a 1998. O její úpravu se postaralo centrum Porsche Classics nedaleko Stuttgartu, které se přitom mohlo spolehnout na více než 6.500 náhradních dílů, které má firma k dispozici pro 911 generace 993.

Video se připravuje ...

Práce na projektu začaly úpravou karoserie, když na ní byla aplikována antikorozní ochrana a lak podle nejnovějších postupů. Následně byl do útrob usazen moderní motor, konkrétně 3,6litrový šestiválec typu boxer, s dvěma turbodmychadly, naladěný na 331 kW, tedy na stejnou hodnotu jako u tehdejšího limitovaného modelu 911 Turbo S, vzniklého jen v 345 kusech. Spárován byl s pohonem všech kol a manuální převodovkou ze zásob Porsche Classic.

To práce na designu probíhaly ve spolupráci s experty Porsche Exclusive Manufaktur, kteří pracovali na loni představené specialitce 911 Turbo S Exclusive series. Právě na tu Project Gold odkazuje svojí zlatou metalízou užitou na karoserii, stejně jako umístěním log nebo detaily v interiéru.

Oficiální premiéru si automobil odbude na letošním setkání Porsche Rennsport Reunion VI, který se koná 27. září na americkém okruhu Laguna Seca. Přesně o měsíc později bude auto vydraženo na aukci RM Sotheby’s v Porsche Experience Center v americké Atlantě. Na té se bude dražit 70 vozů značky Porsche, výtěžek z aukce Projectu Gold poputuje nadaci Ferryho Porsche, zabývající se vzděláním a sociálními problémy mladých.

Pro případného zájemce ale máme jednu špatnou zprávu. Přestože se auto dočkalo ručně raženého štítku s číslem šasi navazujícím na poslední vyrobené 911 Turbo generace 993 z roku 1998, nemá registraci, ani homologaci pro běžný silniční provoz, a tak je ho možné využívat leda tak na soukromém pozemku nebo na závodních okruzích. I tak však věříme, že se stane sběratelsky cenným materiálem.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - janodespota
25. 8. 2018 19:13
homologizacia
Homologizaciu na cestne komunikacie nedostal, hlavne ze jeho starsie protejsky i s karburatorom, co cmudia, zeru litre oleja, si mozu po ceste veselo behat. Jako, ne ze bych byl proti, len je to nespravodlive voci tomuto vzduchom chladenemu skvostu. Esteze tu mame Singer a RUF, i ked len pre vyvolenych. :yes: