Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: Škoda Snowman se bude vyrábět v Kvasinách

redakce AUTO.CZ
Diskuze (88)
Z Wolfsburku přišla potěšující zpráva: Škoda Auto bude v závodě Kvasiny na Rychnovsku vyrábět nový vůz. U dodavatelů dílů v okolí rozšířeného závodu by díky tomu mohlo vzniknout až 3000 nových pracovních míst.

Informovala o tom společnost Accolade, která již pro dodavatele automobilky připravuje pozemky v průmyslové zóně asi dva kilometry od Kvasin. Škoda Auto rozšíření Kvasin zatím nepotvrdila. Nezaměstnanost na Rychnovsku nyní činí 6,1 procenta, bez práce tam je 3400 lidí. V hradeckém kraji nemá práci 29.000 lidí a nezaměstnanost je 7,7 procenta.

V Kvasinách by Škoda měla vyrábět velký terénní vůz Snowman. Jasno ohledně rozšíření Kvasin přineslo dnešní jednání premiéra Bohuslava Sobotky s vedením Volkswagenu ve Wolfsburku. Zatím Škoda v Kvasinách vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster, ročně závod s asi 4500 zaměstnanci vyprodukuje přes 150.000 vozů.

„Rozhodnutí o výrobě nového modelu upevní pozici závodu v Kvasinách. Budoucnost tohoto závodu Škoda Auto, stejně tak jako závodů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, je tak dlouhodobě zajištěna,“ prohlásil předseda představenstva Winfried Vahland.

„Škoda Auto patří mezi klenoty českého průmyslu s významným dopadem na naši ekonomiku, mám proto velkou radost, že se podařilo přilákat do ČR další významnou investici a zajistit nová pracovní místa. Pro mou vládu je podpora investic jedním z klíčových témat a budeme nadále jednat, jak bude možné realizaci investice maximálně podpořit – například ve formě technické a dopravní infrastruktury v regionu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Na pozemky u Kvasin má již firma Accolade území rozhodnutí, takže tu nové továrny pro subdodavatele automobilky mohou stát zhruba za sedm měsíců od rozhodnutí. "Obvykle podobné investice automobilek podněcují vznik 1,5 až tří, výjimečně u zcela nových projektů až pěti nových pracovních míst u dodavatelů na jedno nové místo u finálního výrobce," uvedl generální ředitel Accolade Milan Kratina.

Při přípravě pozemků pro subdodavatele firma Accolade spolupracuje se společností Panattoni Europe Česká republika, která jako developer nové haly i buduje. "Mohu potvrdit, že zájem o Panattoni Park Rychnov nad Kněžnou v posledních měsících narostl," uvedl generální ředitel firmy Panattoni Pavel Sovička. Firmy, které by v případě rozšíření závodu měly o vstup do zóny zájem, blíže nespecifikoval. V Panattoni Parku by mohly vyrůst továrny s plochou přes tři hektary.

Zahájení výroby nové Škodovky s pracovním názvem Snowman je údajně naplánováno na konec příštího roku. Při rozhodování koncernu o umístění výroby nového auta údajně dostaly Kvasiny přednost před závodem Seatu ve Španělsku.

Loni Škoda dodala zákazníkům 920.800 vozů, což je druhý nejlepší výsledek v historii. Letos by měla poprvé prodat přes milion vozů a výroba v Česku má překročit rekordních 600.000 aut.

Panattoni Europe nabízí v České republice a na Slovensku 14 průmyslových parků. Firma na začátku letošního roku společně s firmou Accolade rozšířila nabídku průmyslových parků o šest nových lokalit, vedle Kvasin například o Mladou Boleslav, Cheb a Aš. Nyní Panattoni realizuje například výstavbu logistického areálu pro společnost Amazon u pražského letiště Václava Havla.

Škoda Auto v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliard korun a je tak průmyslovým podnikem s nejvyšším obratem ve střední Evropě. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 %, přičemž jenom v roce 2012 zaplatila automobilka na dani z příjmu 2,58 miliardy korun. Škoda Auto v České republice zaměstnává celkem přibližně 25 000 zaměstnanců. Více než 100 000 dalších zaměstnanců pracuje u dodavatelů automobilky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (88)
Avatar - Emel
17. 3. 2014 07:41
Re: Výrobní program
Srovnání modelové palety:
Sandero / Logan, Lodgy, Duster, Dokker... 4, možná bys ukecal 5
Citigo, Fabia, Rapid, Octavia, Yeti, Roomster, Superb - 7
16. 3. 2014 23:09
Výrobní program
se tím trochu rozšíří, ale osobně bych se přimlouval spíš za sedmimístné MPV. Co se týká šíře nabídky, myslím že Škodovku přeskočila už i Dacia. Ta má navíc ve srovnání se Škodovkou velké MPV Lodgy a auto z kategorie Kangoo - Dokker - posuvné boční dveře, zadní dvojité dveře pro možnost nakládání vysokozdvižňákem. Škodovka má navíc akorát Supa - velkou limizínu. Dacia dostane vyřazenou výrobní linku současné generace Twinga a začne v Rusku hrnout malá městská auta, prý za cenu kolem 140 tisíc, což by mohla být bomba a spolu se Sanderem úplně nejlevnější nové auto na trhu.
16. 3. 2014 10:25
Re: Výborná zpráva
Škoda má vystarané už teraz. Všeobecne sa dá povedať, že čo vyrobí, to sa predáva. Čo chcieť viac?
16. 3. 2014 10:24
Re: Výborná zpráva
Ovca. Žiaľ, typická to naša vlastnosť.
16. 3. 2014 10:22
Re: Výborná zpráva
Líši sa od konkurencie, ale nelíši sa od seba - niečo podobné tu už raz neuspelo od Seatu, aj keď pravda, to bolo ešte viac pritiahnuté za vlasy. Dizajn škodoviek je strohý, drsný, technokratický a neprívetivý, preto mi nesedí.
Väčšie auto = vyššia cena, preto si nemyslím, že by sa menšie MPV predávalo nejak výrazne menej ako stredné. S niečím ako je Venga alebo C3 Picasso by Škoda bola úspešná, o tom nemám pochýb. O to viac, že také auto žiadna značka koncernu ešte nemá. S MPV veľkost Touranu máš tak ako ericn pravdu,len by to nesmeli zabiť cenou.