Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha sjednotila rychlost na severojižní magistrále na 50 km/h. Bez značky

Diskuze (14)

Po pražské severojižní magistrále se nově v úseku mezi Vinohradskou třídou a Hlávkovým mostem jezdí obousměrně maximální rychlostí 50 kilometrů v hodině.

Důvodem je zlepšení plynulosti provozu, zvýšení bezpečnosti a snížení hluku. ČTK to dnes sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Dosud se v úseku mohlo jezdit až sedmdesátikilometrovou rychlostí. Na změnu upozornil deník Blesk.

"Na základě žádosti města jsme požádali odbor pozemních komunikací a drah magistrátu o změnu rychlosti z důvodu bezpečnosti a plynulosti provozu," uvedla Lišková.

Od sjednocení rychlosti na všech úsecích magistrály si město slibuje, že provoz v době dopravní špičky bude plynulejší. "Z hlediska bezpečnosti očekáváme, že opatření přinese její zvýšení, případné následky dopravních nehod budou nižší," uvedla mluvčí. Rychlost byla snížena také kvůli plánované výstavbě chodníku z Vinohradské třídy k hlavnímu nádraží.

Změna má také snížit hladinu hlukové zátěže, a to až o 2,4 decibelu. Kvůli hluku byla rychlost omezena v minulosti například i v ulici V Holešovičkách nebo ulici 5. května ve směru do centra. Původní sedmdesátka zmizela v minulosti i z Nuselského mostu.

Nové značky se na magistrále kvůli snížení rychlosti umisťovat nebudou. "Nachází-li se komunikace uvnitř města, vždy platí nejvyšší povolená rychlost 50 kilometrů za hodinu, pokud není uvedeno jinak," uvedla mluvčí.

Před několika měsíci město snížilo nejvyšší rychlost také v části Liberecké ulice, která navazuje na ulici V Holešovičkách. Zde byly podle deníku Blesk umístěny pro řidiče informační cedule, aby zpomalili.

Změny na magistrále kritizovali někteří opoziční zastupitelé. Podle předsedkyně zastupitelů ODS Alexandry Udženiji má město přijímat opatření, která budou účinná a srozumitelná. "Současný chaos v dopravě, nelogické snižování rychlosti na magistrále motivované pouze skrytým výběrem pokut a snahy o zavedení mýtného na nedokončeném městském okruhu mezi taková opatření rozhodně nepatří," uvedla na svém facebookovém profilu. Podobně reagoval zastupitel Radomír Nepil (ANO).

Jediným úsekem, kde mohou řidiči jet na magistrále rychleji, je nyní ulice 5. května mezi Pankrácí a Chodovem. Před několika roky tam bylo zrušeno úsekové měření rychlosti a byla tam umístěna značka vyznačující silnici pro motorová vozidla. Na ní je ze zákona povolena rychlost 80 kilometrů v hodině, proto ani tam není třeba podle TSK umístit značku s nejvyšší povolenou rychlostí.

Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
6. 9. 2019 14:04
ttt
u nás tu značku taky ukradli
Avatar - Ozzman
5. 9. 2019 20:06
Re: Nesmysl
Před volbami se oháněli dostavbou obchvatu a napojení MHD na odstavná parkoviště.... :/
Avatar - Atomas
5. 9. 2019 19:59
Re: Nesmysl
Problém je, že v tom hned hledáš logiku... Obrať se na magistrát a radní ti určitě vygenerují dostatek pádných důvodů... Co nám zvolili, to máme...
Avatar - Ozzman
5. 9. 2019 19:51
Re: Nesmysl
Proboha proč? Vždyť se dá z Vinohradské krásně dojít kolem muzea na Václavák a pak podél magistrály už jsou uličky a chodník až k hlaváku :/
Avatar - Atomas
5. 9. 2019 18:59
Re: Nesmysl
Patrně to bude komplikovanější. Četl jsem, že tam chystají stavbu chodníku z Vinohradské k nádraží. To kromě padesátky bude znamenat další zúžení magistrály. Opět další nesmyslné zklidňování dopravy :-( :no: