Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pražský okruh mezi D1 a Běchovicemi bude stát v roce 2024, slibuje Babiš

Diskuze (28)

Premiér se při návštěvě Středočeského kraje zabýval novými dálnicemi. Slíbil zahájení výstavby další části Pražského okruhu a dálnice D3.

Řidiči budou moci využít nový úsek Pražského okruhu spojující dálnici D1 s pražskou částí Běchovice v roce 2024, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Středočeského kraje. Stavět se má začít v roce 2021, nutné je vykoupit pozemky, uvedl předseda vlády. Náklady na stavbu více než 12,5 kilometru dlouhého úseku se blíží částce 9,4 miliardy korun.

Podle oficiálních plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je zprovoznění další části Pražského okruhu plánované v roce 2025, podle premiéra je ale nutné zkrátit termíny. Pražský okruh patří k nejvýznamnějším dopravním stavbám v České republice.

Pokud vše půjde hladce, získá stavba již v letošním roce územní rozhodnutí. Stát následně může přistoupit k výkupu pozemků. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) musí stát jednat s 499 vlastníky, všechny již oslovil. "Mnozí odpověděli kladně, někteří záporně a někteří neodpověděli. Ale všichni již byli osloveni," řekl generální ředitel ŘSD Pavol Kováčik.

Podle Kremlíka se stát chce se všemi vlastníky dotčených pozemků dohodnout. "Potom jsou platné klasické právní předpisy k urychlení výstavby a bude se muset přistupovat k vyvlastnění, což samozřejmě zkomplikuje proces," řekl ministr dopravy.

V plánu je také stavba další části Pražského okruhu, který propojí současný okruh s ústeckou dálnicí D8 a dále opět s dálnicí D5, ale po severní straně Prahy. "Jsme ve fázi dokumentace EIA a zpracování studie proveditelnosti," řekl Kováčik.

Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit podle dosavadních plánů asi 83 kilometrů, v provozu je nyní zhruba polovina. Chybí úsek od brněnské dálnice D1 do Běchovic a také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. Dokončeny nejsou ani radiály, což jsou silnice, které mají oba okruhy propojit.

Vedle toho se Babiš rozhovořil také o výstavbě dalšího úseku dálnice D3. Premiér uvedl, že výstavba středočeského úseku D3 na jih Čech by měla začít v roce 2024, kdy bude zároveň zprovozněno dálniční spojení z Tábora do rakouského Lince. Dálnice by se podle Babiše mohla vybudovat i pomocí soukromých peněz formou takzvaného PPP projektu.

Diskuze (28)

Doporučujeme

20. 7. 2019 16:24
Socialismus a populismus
Socialisticky a populisticky smýšlející vlády měly tendenci stavět dálnice pro socialisticky a populisticky smýšlející voliče, tudíž se nestavěly dálnice kolem Prahy.

Jednou jsme zažil, že jak hradecká tak boleslavká dálnice byly zablokované nehodami a na jižní spojce bylo tak 10% aut, co obvykle. Paráda.
20. 7. 2019 12:33
Re: Koblihu?
Tak nějak ...
Avatar - Hammunasakra
20. 7. 2019 12:02
Re: Koblihu?
Šetrnou k vlastní kapse https://zpravy.aktualne.cz/…9980cc47ab5f122/ :D

Ale celkovejch 6 a půl miliardy co si přihrál v dotacích jen za dobu co byl vicepremiér a premiér českejch vlád = to je fakt :yes: :yes:
Avatar - Hammunasakra
20. 7. 2019 12:00
Re: To sem teda zvědavej
Jj bejvávalo https://www.novinky.cz/…stava-recko.html :-)
Avatar - Hammunasakra
20. 7. 2019 11:59
Re: Myslím, že....
:yes: :yes: :-!