Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Projektový šéf Takatsu hovoří o detailech vývoje nového Subaru WRX (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Pod kapotou nového WRX pracuje dvoulitrový turbomotor o výkonu 195 kW. Poháněná jsou samozřejmě všechna kola.

Nová generace Subaru WRX se začne prodávat na začátku příštího roku. Šéf tohoto projektu Masuo Takatsu se v přiloženém videu rozhovořil o detailech z vývoje tohoto sportovního sedanu, který už nevychází z Imprezy, ale nového modelu Levorg.

Takatsu přiznává, že při vývoji WRX se dbalo na to, aby automobil byl perfektně ovladatelný a řidič měl jedinečnou kontrolu nad řízením. Tomu pomůže pohon všech kol, ale také ostrá odezva řízení. Takatsu tvrdí, že auto bezprostředně reaguje na otočení volantu.

Díky pohonu všech kol má jezdec při řízení WRX pociťovat jistotu a bezpečí. Lepší přilnavost zadní nápravy pak umožní ostřejší zatáčení. Zavěšení je tuhé, zároveň ale nemá být ohrožena kvalita jízdního komfortu.

Při vývoji motoru se konstruktéři zaměřili na to, aby umožňoval zábavnou jízdu, zároveň ale měl zůstat v duchu dnešní doby úsporný. Objem motoru tak klesl z 2,5 litru na dva litry, výkonem 195 kW se však přeplňovaný agregát vyrovnává předchůdci.

Standardem bude šestistupňová manuální převodovka, nově bude možné zvolit i bezestupňovou převodovku Lineartronic se šesti nebo osmi přednastavenými převody podle zvoleného jízdního režimu.

Zatímco vozy s manuálem dostanou centrální diferenciál s viskózní spojkou a výchozí rozdělení momentu 50:50, vozy s Lineartronicem budou mít elektronicky ovládanou hydraulickou mezinápravovou spojku a planetový diferenciál s rozdělením 45:55.

Cílovými zákazníky podle Takatsuho nebudou pouze milovníci motosportu, ale obecně všichni, kteří se zajímají o sport a zábavu za volantem. Pro milovníky opravdu ostré jízdy se navíc chystá silnější provedení – WRX STI, které nahradí dnešní model s výkonem 221 kW (300 k).

David Bureš
Diskuze (0)