Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Na návštěvě u Koenigseggu

David Bureš
Diskuze (1)
Přiložené video ukáže, jak vypadá rodiště vozů značky Koenigsegg ve švédském Ängelholmu.

Jeden z návštěvníků továrny Koengisegg nechal nahlédnout pod pokličku tohoto švédského výrobce supersportů a zveřejnil video, na kterém představuje zázemí této značky. Koenigsegg Automotive AB byl založen v roce 1994 tehdy dvaadvacetiletým Christianem von Koenigseggem. V současné době švédský malovýrobce vyrábí modely Agera a Agera R.

Christian von Koenigsegg si vysnil, že jednou bude stavět supersporty. Jeho sen se mu začal plnit v roce 1994, kdy založil společnost Koenigsegg Automotive AB, která začala pracovat na konceptu CC.

Ten byl hotov o rok později a byl charakterizován dvoumístným uspořádáním, hardtopem, uprostřed uloženým motorem a technikou inspirovanou formulí 1.

Následující roky byly ve znamení mohutného testování vozu, ale také přesunem společnosti z Olofströmu do Ängelholmu, což jsou města na jihu Švédska. Novým sídlem se stálo bývalé letiště švédského letectva, znak místní letky se následně objevil na karoseriích vyrobených aut. V Ängelholmu byla vybudována montážní hala, lakovna a oddělení vývoje. Na přilehlé ranveji vznikla vlastní testovací dráha.

První produkční vůz byl hotov v roce 2000 a oproti původnímu prototypu se v mnohém lišil. Základ ale zůstal zachován – uprostřed uložený motor (4,7litrová V8 vlastní výroby o výkonu 488 kW v 6800 min-1), dvoumístné uspořádání a odnímatelná střecha. První zákazník se vozu – už pojmenovaného Koenigsegg CC8S – dočkal o dva roky později.

V roce 2005 se Koenigsegg zapsal do Guinessovy knihy rekordů, když model CCR (vylepšená verze dřívějšího CC8S s maximálním výkonem 593 kW v 6900 min-1) porazil McLaren F1 a překonal rychlostní rekord pro sériové automobily. Na testovací trati v italském Nardu jel 28. února 2005 Koenigsegg CCR rychlostí 387,87 km/h.

Rok na to byl představen Koenigsegg CCX. Ten byl oproti předchozí verzi upraven tak, aby splňoval různé bezpečnostní a emisní normy a mohl být prodáván na celém světě. Švédského supersportu se konečně dočkali i v USA.

Verze CCXR, které se na přiloženém snímku objeví, může vedle benzinu spalovat i směs ethanolu E85. Výkon vozu je tak při natankování tohoto paliva 749 kW.

Koenigsegg se na chvíli odpoutal od původní myšlenky dvoumístného supersportu a v roce 2009 představil čtyřmístný elektromobil Quant, který byl vyvinut podle požadavků jednoho ze zákazníků. Dvojice elektromotorů o výkonu 382 kW měla vozu umožnit jet až rychlostí 275 km/h.

Ve stejném roce švédský malovýrobce uvažoval, že spolu s norskými investory koupí automobilku Saab. Z nákupu ale nakonec sešlo.

V loňském roce Koenigsegg slavil 15 let od svého založení. Na počest tohoto jubilea postavil švédský malovýrobce nový model Agera. Spíše než o novou generaci auta se jedná o rozsáhlou modernizaci. Agera, kterou si pořídil i jeden český zákazník, se proti svým předchůdcům liší výrazně upraveným vzhledem a motorem o výkonu 669 kW.

Letos pak byla představena jeho vyšlechtěná varianta Agera R. Vedle posilněného motoru o výkonu 691 kW (820 kW při natankování biopaliva E85) předvedla i ryze netradiční doplněk – příplatkový střešní nosič, vyvinutý s firmou Thule.

David Bureš
Diskuze (1)
15. 7. 2011 10:11
Dokonalosť
Koenigsegg produkuje neskutočné auta, američania si môžu akurát tak utrieť sliny z brady :-!