Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První elektrická Mazda se může představit již příští měsíc. Co o ní zatím víme?

Ondřej Mára
Diskuze (60)

O elektrické Mazdě se spekuluje již delší dobu, podle nejnovějších informací bychom se však její premiéry mohli dočkat již v průběhu příštího měsíce.

S informací o blížící se premiéře elektrické Mazdy přišel web Automotive News, podle kterého by měla automobilka svůj elektrický model představit na blížícím se autosalonu v Tokiu. Tuto informaci měl potvrdit Yoshikazu Nagai, tiskový mluvčí automobilky.

Vůz by měl být v současnosti ve stádiu prototypu, kdy je nová technika ukryta pod tmavou karoserií Mazdy CX-30 s nápisem „Mazda e-TPV“ na bocích. Během premiéru v Tokiu by však měla Mazda představit zcela nový model, uvádí Automotive News. Není však jisté, zda se bude jednat pouze o koncept, nebo již produkční vůz.

Pod kapotou by měl být ukryt elektromotor o výkonu cca 105 kW (143 k) s točivým momentem cca 264 Nm, který má čerpat energii z relativně malých baterií o kapacitě 35,5 kWh. Dojezd na jedno nabití tak nejspíš nebude nikterak slavný, očekává se však, že Mazda bude schopna nabídnout i prodlužovač dojezdu, čímž by měla uspokojit poptávku především amerických zákazníků, dodává web Automotive News.

Vývoj nového elektromobilu měl probíhat čistě v režii Mazdy, tedy bez účasti Toyotou vedeného konsorcia společností Toyota, Mazda, Suzuki, Subaru a Denso, které bylo vytvořeno v roce 2017 za účelem společného vývoje technologií pro elektromobily.

Ze strany Mazdy je tento krok poněkud překvapivý, ačkoliv bylo všem jasné, že je nevyhnutelný. Mazda totiž většinu času sázela především na spalovací motory a dodnes v jejím portfoliu nenajdeme ani jediný hybrid, natož plug-in hybrid. Dřívější zprávy však hovořily o představení prvního elektromobilu až v roce 2020 a zahájení prodejů v roce následujícím. V roce 2021 nebo 2022 pak má dorazit na trh i první plug-in hybrid.

Ondřej Mára
Diskuze (60)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
19. 9. 2019 09:35
Re: Úsměvný postřeh
Hele jak nás svědci Elonovi mínusují :D :D :D
Avatar - Ozzman
19. 9. 2019 09:20
Re: Tak to má vypadat
Však je to tady bordel :/ Taky s tím mám problém.
19. 9. 2019 00:02
Re: Úsměvný postřeh
Pocuj ty, vyber hlavu z vyfuku a pochop ze automobilovy svet sa netoci len okolo dieslu. Su tu aj ine alternativy, v niecom lepsie, v niecom horsie. A keby som zil v CR? Nie vdaka. Nezijem ani na SK toboz nie v CR 👍
18. 9. 2019 23:58
Re: Úsměvný postřeh
Vw, skoda kecaju uplne stejne. Keby skoda zacala vyrabat auta podobne konceptom tak predava 3x tolko. Vw tiez len keca a skutek utek. Ale Musk keca tiez, to nepopieram.
18. 9. 2019 23:54
Re: Úsměvný postřeh
Ty si tam bol ze vies ze to bolo napoprve? Kedy to je dřive? Mesiac, rok dozadu? Zeby ine, nove technologie? Musk to uz komentoval. Vieme ako vyzeral Taycan? Onboard z kabiny toho vela nepovie