Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2017: Jaká je bilance?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Potřinácté Francouz Stéphane Peterhansel (automobily), podruhé Rus Edouard Nikolajev (kamiony), poprvé Brit Sam Sunderland (motocykly) a premiérově také Rus Sergej Karjakin (čtyřkolky). To jsou vítězové 39. ročníku Rallye Dakar 2017.

Automobily

Tovární Peugeoty 3008 DKR předvedly totální triumf. Francouzští piloti s nimi obsadili první tři místa v pořadí: Stéphane Petrhansel,Sebastien Loeb a Cyril Despres. Z výhry se radoval rekordman v počtu dakarských vítězství Peterhansel a to v hodně napínavém finiši. V předposlední etapě měl kolizi s motorkářem, u kterého zůstal, dokud nepřišla pomoc. Dostal náhradní čas a udržel se na prvním místě. V závěrečném dni měl štěstí. „Ve druhé polovině soutěže to byl už souboj jenom mezi mnou a Sebem. Bylo to hodně napínavé a myslím, že rozhodla moje zkušenost,“ řekl Peterhansel v cíli.

Jeho největší pronásledovatel Sebastien Loeb stáhl v poslední etapě své manko na polovinu, ale pak měl defekt pneumatiky a bylo rozhodnuto. Devítinásobný světový šampion v rallye dokázal své nezpochybnitelné schopnosti a příští rok může rozšířit sbírku svých úspěchů triumfem právě na Rallye Dakar. Letos se mi mimochodem bude pokoušet o titul mistra světa v rallyekrosu.

Motocykly

Tovární jezdec KTM Sam Sunderland se do dějin Dakaru zapsal dvojím způsobem. Jednak ho vyhrál premiérově a stal se současně prvním Britem, kterému se v historii této rallye podařilo zvítězit. Byl to jeho třetí start na soutěži, předchozí dva ročníky nedokončil. „Když jsem přijel do cíle poslední rychlostní zkoušky, neudržel jsem emoce. Cítím vděčnost všem lidem, kteří kolem mě a pro mě tvrdě pracovali. Vítězství si zaslouží všichni,“ řekl o svých pocitech Sunderland.

Mimochodem i druhý jezdec v cíli Matthias Walkner má za sebou podobný osud jako vítěz. Další tovární jezdec KTM také předchozí dva ročníky nedokončil a letos dosáhl na svůj nejlepší výsledek, byť je to „pouze“ druhé místo. Triumf rakouské značky potvrdil třetím místem v cíli Španěl Gerard Farres Guell.

Quad

Ruský jezdec Sergej Karjakin vedl od začátku druhé poloviny soutěže a s přehledem si dojel pro výhru v konečném pořadí Dakaru při svém čtvrtém startu. Až dosud zde vyhrál jednu etapu a letos se mu takový kousek podařil dokonce třikrát. Dal si tak svým způsobem dárek k šestadvacátým narozeninám, které oslaví 25. ledna. „Dakar pro mě vždycky představoval velkou výzvu. Vyplatily se mi tréninky v Kyrgyztánu a v Jižní Africe ve výšce 4200 metrů nad mořem,“ uvedl Karjakin po soutěži.

Kamiony

Rus Edourad Nikolajev se zúčastňuje Dakaru od sezony 2006 a první čtyři ročníky absolvoval jako mechanik továrního týmu Kamaz. Letos se dostal do vedení v desáté etapě (z celkových 12) a mohutným finišem v podobě tří vyhraných etap v závěru soutěže si tak dojel pro druhou výhru na Dakaru. Předtím se mu podařilo zvítězit v sezoně 2013.

Sedmdesát procent v cíli

Do devětatřicátého ročníku odstartovalo 306 posádek (jezdců) a klasifikováno jich bylo (podle webu dakar.com) ve čtyřech kategoriích celkem 217, což představuje téměř 71 procent.

Z českých závodníků odstoupil po havárii motorkář Lukáš Kvapil a jezdec na čtyřkolce Josef Macháček. Porucha motoru quadu vyřadila Tomáše Kubienu. Technické problémy nedovolily pokračovat posádce Karel Trněný, Petr Pokora a David Schovánek s kamionem MAN.

KategorieStartKlasifikovánoProcent
Motocykly1429768,3
Automobily805872,5
Čtyřkolky372259,5
Kamiony474493,6
Celkem30621770,9

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)