Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2018: Nováčci Lacko a Podmol?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Ještě neskončil devětatřicátý Rallye Dakar a už se mluví o možných českých účastnících pro jubilejní ročník. Řeč je především o freestylovém motokrosaři Liboru Podmolovi a truckovém okruhovém jezdci Adamu Lackovi.

Mám čas do března

Jeden z nejlepších freestylistů na světě Libor Podmol měl letos pestrou sezonu. V březnu 2016 skákal v Austrálii v rámci úvodního podniku mistrovství světa formule 1 a vyhrál. V létě zvítězil ve skoku vysokém na světoznámém americkém adrenalinovém festivalu X-Games.

V polovině října spadl v lotyšské Rize při závodě mistrovství světa a zlomil si pravou klíční kost. O pět týdnů později se objevil v pražské O2 Areně na akci Gladiator Games ačkoliv mu lékaři takovou zátěž zraněné ruky v žádném případě nedoporučovali. S mladším bratrem Filipem a Matějem Česákem však vyhráli soutěž družstev.

Pak se však zranění silně ozvalo a dvaatřicetiletý závodník musel pár týdnů před odletem do Jižní Ameriky na Rallye Dakar znovu na operační sál. Lékaři mu vyndali železné výztuhy a vnitřní stehy.

Podmol stihl, jako člen týmu Barth Racing odlet na slavnou soutěž, které se zúčastnil jako pozorovatel. Rád by se takové akce v nejbližších letech zúčastnil. Na Dakaru se však nezdržel do konce, protože měl v Evropě jiné závodnické povinnosti ve freestyle motokrosu.

Těsně před odletem z bolivijského La Pazu řekl mimo jiné: „Několik dní strávených v Jižní Americe pro mě představovalo neskutečný zážitek. Je neuvěřitelné, jaké extrémy počasí a terénu musí tady jezdci zvládnout. Pokud chci jet další ročník, musím se začít připravovat již od jara. To znamená sehnat motorku, finanční krytí a mít naplánovaný přesný program. V březnu oznámím, zda se budu schopen příštího Dakaru zúčastnit jako závodník.“

Slavní rodáci z Frenštátu

Letošní brutální Rally Dakar sleduje vcelku pochopitelně i dvojnásobný stříbrný trucker mistrovství Evropy tahačů a aktuální držitel Zlatého volantu Adam Lacko.

Frenštátský rodák měl a má vzhledem k rodině Lopraisů k Dakaru blízko a účastníkům jihoamerických klání jejich roli rozhodně nezávidí. „Frenštát dal světu olympijského vítěze Jiřího Rašku a mistry světa Jiřího Parmu a Jaroslava Sakalu. Ovšem další slavný rodák Karel Loprais se s nimi může svou popularitou právem směle měřit. Vzhledem k tomu, že mě to vždycky táhlo spíše k autům, než ke skokanským můstkům, tak jsem Dakar samozřejmě pečlivě sledoval a sleduji,“ uvedl Adam s tím, že časy se mění. „V dobách afrických se jednalo o těžký, ale spíše zážitkový závod, zatímco dnes je to klasická až brutální rallye se vším všudy.“

Jako rozený diplomat odmítá Adam sdělit své preference, nicméně účast týmu Tatra Buggyra Racing považuje přes veškeré technické obtíže za úspěšnou. „Nevím přesně, po jak dlouhé době mělo Česko průběžného lídra, což se Martinovi Kolomému podařilo letos hned na úvod. K tomu druhé místo ve třetí etapě, kterou vlastně Martin vyhrál. Bohužel, do techniky člověk nevidí a souhlasím s Honzou Kalivodou v tom, že jsou věci, které při nejlepší vůli nasimulovat nelze.“

Vzhledem k tomu, že se v minulosti na Dakaru představili i okruhoví truckeři, za všechny jmenujme Lutze Bernaua, Frankie Vojtíška ale také čínského okruhového šampióna Martina Kolomého, se jako logická jeví otázka, zdali se na Dakar nechystá v nejbližších letech i Adam Lacko? „Celý život se snažím držet toho, že by se nikdy nemělo říkat nikdy,“ zněla, jak jinak, diplomatická odpověď.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)