Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar: Kdo odstoupil a kolik soutěžáků je ještě ve hře?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Z 320 strojů, které odstartovaly 3. ledna do 43. ročníku Rallye Dakar, odstoupilo v polovině soutěže pouze deset procent. Vypovídají o tom informace na oficiálním webu soutěže.

Na daný údaj má vliv fakt, že jezdci či posádky, které měly technické problémy, se mohly do soutěže vrátit s penalizací 62 hodin. Mezi takové účastníky patří například český motocyklový jezdec Jan Brabec.

Na našem webu zveřejňujeme pravidelně každý rok v průběhu dne odpočinku statistický přehled odstoupení závodníků či posádek v jednotlivých kategoriích a dnech. Nabízíme vám ho samozřejmě také letos.

Odstoupila známá jména

První ztráty nabrali motocykloví jezdci hned první den soutěže, kdy vzdali tři. Hned v následující etapě se poroučel nečekaně ze hry Andrew Short, americký jezdec Yamahy. Čtvrtý a pátý den nebyl příjemný pro jezdce na toyotách. Kvůli haváriím museli odstoupit Nizozemec Bernhard Ten Brinke ze satelitního týmu Overdrive a o den později poslal tovární hilux do kotrmelců Jihoafričan Henk Lategan. Při putování do bivaku v Hai´lu havaroval zkušený Argentinec Orlando Terranova (X-Raid Mini). Po technických potížích v páté etapě odstoupil v šesté Širahej Vjazovič, běloruský jezdec kamionu MAZ. Jeden z velkých soupeřů českých posádek i ruských kamazů.

Video se připravuje ...

Jak jsou na tom Češi

Z českých závodníků měl vážné technické problémy na motocyklu KTM jedoucí Jan Brabec (Strojrent Racing), kterému zadní kolo rozbilo nádrž. Využil však žolíka pořadatelů a může pokračovat. Na dobré celkové umístění již bohužel pomýšlet nelze, ale v jeho schopnostech jsou zajímavá dílčí umístění v jednotlivých etapách.

 

Technika v podobě převodovky zastavila v páté etapě kamiony Tatra řízený Janem Tománkem. Posádka chce závadu opravit a v soutěži pokračovat, což může ocenit Aleš Loprais, neboť oba jedou ve stejném týmu. Zkušený Tománek může být v případě potíží po ruce právě Lopraisovi, který chce ve druhé polovině soutěže útočit na stupně vítězů. 

V páté etapě musel zastavit v dunových polích svůj automobil ford zkušený český jezdec Miroslav Zapletal startující ve vlastním týmu Offroadsport. Do bivaku ho dopravila helikoptéra. Zapletal ve videu na svém facebookovském profilu řekl, že se pro vůz vrátí. Rád by využil dne odpočinku k opravě pohonného mechanismu a od organizátorů má přislíbeno, že jeho vůz projde technickou přejímkou. Pokud uspěje, může se vrátit do soutěže.

Šestá etapa se s velkou pravděpodobností stala osudnou pro motocyklového jezdce Romana Krejčího (Bo!Beton), jenž startoval v klasifikaci Original by Motul. Ta je určena pro závodníky, kteří jedou bez asistence mechaniků a stroje si musí opravovat sami. Ve dvou etapách byl Krejčí v tomto hodnocení druhý a po páté etapě figuroval celkově na krásném třetím místě. V cíli šesté etapy byl hodnocen s penalizací 62 hodin, ale v celkovém pořadí uveden bohužel není.

Video se připravuje ...

Odstoupili - Rallye Dakar 2021
Etapa 1 2 3 4 5 6 Celkem
Kategorie              
Motocykly 3 1 1 3 5 0 13
Automobily 0 0 1 2 1 2 6
Čtyřkolky 0 0 1 0 0 1 19
SSV + Light 0 0 0 0 1 3 4
Kamiony 0 0 2 2 1 1 6
Classic 0 0 0 0 0 0 10

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme