Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rekordně draze prodaná Toyota Celica GT je dárek od milující manželky

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Obětavý otec bude po letech smutku náležitě odměněn. Hlava rodiny dostane brilantní náhradu prodané Toyoty, která musela po nátlaku manželky ustoupit dvěma dětem.  

Toyota Celica GT z roku 1976 se prodala za rekordních 62 tisíc amerických dolarů, což je ekvivalent 1,4 milionu korun českých aktuálním kurzem. Nikdy dříve tento model nestál více peněz, nové maximum odpovídá krásnému stavu, nicméně poutavé je pozadí zcela bezprecedentního nákupu, respektive prodeje.

Rekordní cena padla během dražby renomované společnosti Bring a Trailer. Aukční dům zprostředkovává prodeje výjimečných aut opředených ještě zajímavějšími příběhy. Po doklepání dvaašedesátitisícové investice se ozvala nová majitelka s originálním vysvětlením ochoty provětrat bankovní konto. Dražitelka pod přezdívkou Saylorsnorth přiznala, že mimořádně drahý kup byl náhradou za již dříve vlastněný vůz pro jejího milovaného manžela.

Velmi chápavá dáma napsal.: „Ahoj! Jsem kupující a jsem nadšená. Toto je můj příběh - můj manžel kdysi vlastnil jedno takové auto. Narodily se nám dvě dětí a pravděpodobně jsem ho já přiměla k prodeji, což jsem možná neměla. Nikdy nebyl vzteklý nebo naštvaný, ale jen smutný. Po dědictví jsem se rozhodla koupit mu to auto, abych mu splatila vše, co dal naší rodině za 35 let. Manžel neví, že jsem auto koupila a dostane ho jako překvapivý dárek.“

Obětavý muž bude jistě potěšen, protože konkrétní toyota, která byla jako nová přivezena do Kalifornie, byla v hledáčku hned 40 zájemců ochotných přihodit svoji nabídku. Nejlepším zákazníkem se stala žena, kterou čeká pohled na dojatého otce dvou dětí.

Vydražený dárek letos projezdí 45. sezónu, což není zdaleka znát na celkovém stavu. Celica GT první generace je po prvním majiteli, odkud putovala k prodejci. Červený liftback stál celou dobu v garáži, proto může být po vyčištění připraven v prvotřídní kondici rudého laku a krémového interiéru. Stylový veterán je hnán čtyřválcem 20R o objemu 2,2 litru, který točí 5500 otáček za minutu. Točivý moment putuje výhradně na zadní kola přes mechanickou pětistupňovou převodovku, která následuje do otevřeného diferenciálu s převodovým poměrem 3,727: 1. Atmosférickým motor roztáčí dobově typická malá kola ze Supry ve velkosti 14 palců, lité disky jsou obuty do pneumatik BFGoodrich Radial T/A velkosti 225/60.

Kromě pasujících kol zaujmou chromované nárazníky s černými bočními kryty, parádu nadělají nostalgické žaluzie na zadním okně. Přes čirá skla prosvítá kontrastní krémový interiér, různé odstíny hnědé s černými doplňky zůstaly bez škrábanců a nečistot, i když palubní počítadlo zapuštěné v dřevěném dekoru ukazuje najetou porci 51.514 mil neboli (82.904 kilometrů). Posledních asi tisíc mil přidal prodejce, který nádherný skvost převezl po vlastní ose do města Bala Cynwyd v Pensylvánii.

Zachovalá Celica zapře každý jeden kilometr nájezdu, oslnivě vyčištěná kabina včetně motorového prostoru, podvozku či zavazadelníku odpovídá výstavním kusům z muzea. Z hlediska posledního údržbového servisu se ví o výměně oleje, vzduchového filtru a elektrického spínače v prosinci minulého roku.

Přes čtyři dekády stará toyota uvnitř nabídla nadčasové vymoženosti, obdarovaný manžel může například oprášit staré magnetofonové pásky a poslouchat hudbu na originálním tlačítkovém rádiu s kazetovým adaptérem. Hned vedle analogového ovládání hudby je tlačítko klimatizace, která byla součástí konfigurace.

Video se připravuje ...

        

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Doporučujeme

7. 4. 2021 10:39
Tak toto je...
opravdu nádherný stroj! :*) :yes: Škoda, že Japonci už takto hezká auta dávno nevyrábí... :-(
6. 4. 2021 22:41
Re: Auto je nadherne
Mna skor zauja (ak je to pravda) ten pribeh. Takto ocenit manzela, to je gesto, ktore sa nevidi casto. :yes:
Avatar - netcar.xx
6. 4. 2021 15:50
Auto je nadherne
ale ta kola ( byt mu moc slusi ), tak moc dobova nejsou. Pochazi ze Supry, ktera byla vrcholny model Celicy o dve generace mladsi. Ale nevadi mi.