Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Captur 1.3 TCe 130 & 1.3 TCe 150 EDC – S šípy pod kapotou

Tomáš Dusil Stanislav Kolman
Diskuze (79)

Omlazený Captur už tu s námi nějaký pátek je, až nyní ale přijíždí s novou benzinovou třináctistovkou. Jak funguje motor, jenž vznikal v úzkém partnerství s Mercedesem?

Design, interiér


Francouzský crossover Renault Captur se světu představil na ženevském autosalonu v roce 2013. Model byl jednou z prvních zvýšených stylovek do města, se kterými se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Jsou to auta, která přináší výhody SUV (dobrý výhled, snadnější nastupování, vyšší posez), ale nejsou určena k překonávání náročného terénu. Pohon všech kol byste tak v ceníku zpravidla hledali marně.

To ale zákazníkům nevadí a městské crossovery se prodávají jako housky na krámě. Před dvěma lety prošel Captur omlazovací procedurou, která přinesla jen drobné kosmetické retuše. Velká motorová novinka dorazila až v roce loňském, pod kapotu Capturu totiž zamířilo pohonné ústrojí s objemem 1,3 litru, které vznikalo v kooperaci se stříbrnými šípy. Ty jednotku používají ve svých kompaktních modelech, třeba v novém Mercedesu třídy A.

Opravdu stylový

A když si tak začnete Renault Captur prvně prohlížet, ani se nedivíte, že je mezi kupujícími coby městská stylovka tolik populární. Má šmrncovní vzhled a nabízí se v nespočtu barevných kombinací (kontrastně zbarvená střecha je samozřejmě také k mání). Facelift přinesl plně diodové světlomety pro vyšší výbavové linie, změnil se také tvar nárazníků vpředu a vzadu. Rozdíly ve srovnání s předchůdcem jsou opravdu minimální, na druhou stranu je to pochopitelné, už první Captur svým designem tak trochu předběhl dobu a ani mezi mladší a modernější konkurencí se neztratí.

Naopak interiér už věk nezapře. Renault vsadil na absolutní jednoduchost a strohost, takže uvnitř na vybraných místech stále ještě najdeme tvrdé plasty a tlačítka na volantu vypadají jako z auta o dvě generace staršího. Také multimediální systém by zasloužil upgrade, displej je na dnešní poměry malý (to je ale čistě otázka vkusu), hlavně ale usazený poměrně nízko, takže při jízdě zbytečně odvádí pozornost z vozovky. Panel pro nastavování teploty zůstává oddělený, což rozhodně chválíme. Šuplík před spolujezdcem je sice rozměrný, ale přístup do něj poněkud nešikovný, jelikož víko brzy narazí do nohou spolujezdce.

Cestující vpředu se posadí do pohodlných sedaček. Nemají sice výrazné boční vedení, mohou se ale pochlubit širokými sedáky a opěradly, takže potěší i rozložitější cestující. Vzadu už sezení připomíná spíše kostelní lavici, která není zrovna reklamou na komfort, na druhou stranu ani delší cesty tu nejsou úplným utrpením. Figurantovi s výškou 176 cm zůstává velká rezerva nad hlavou a pár centimetrů by napočítal i před koleny. Cestujícím vyššího vzrůstu bude asi nejvíce vadit tvrdá zadní část předních sedaček, od které se nepříjemně otlačují kolena. Potěší však možnost posunutí zadní lavice na úkor zavazadelníku.

Ten v základu pojme 377 litrů, při sklopení zadních sedaček objem kufru naroste až na 1235 litrů. Navíc dostanete ideálně rovnou ložnou plochu a díky vysoko se zvedajícímu víku i dostatek prostoru pro nakládání. Jen s těžšími předměty to nebude tak snadné, nakládací hrana je totiž umístěna dost vysoko.

Motor, jízdní vlastnosti


Moderní technikou k vyšší spolehlivosti

Captur v otázce pohonu sází na tři zážehové motory, ale pouze jeden vznětový agregát. Benzíny tedy pod kapotou tohoto crossoveru převažují. Základ představuje verze TCe 90, která je jako jediná přeplňovaným tříválcem o objemu 0,9 litru. Je to ještě potomek starší generace motorů TCe, to znamená nepřímé vstřikování benzínu, tudíž v kombinaci s přeplňováním nejde o zrovna hvězdnou kombinaci.

Jenže my jsme měli zapůjčené Captury s novým čtyřválcem TCe o objemu 1,33 litru. Nabízí se ve dvou výkonových verzích, a sice s 96 kW coby TCe 130, případně 110 kW jakožto TCe 150. Obě verze se odlišují i vrcholem točivého momentu. Ta slabší dosahuje maxima 220 N.m, ovšem dostupného už při 1500 otáčkách za minutu. Výkonnější verze je na první pohled trochu tvrdší, když nabízí sice 250 N.m, ale až při 1700 otáčkách za minutu. Ve skutečnosti je však minimálně stejně pružná, jako ta méně výkonná.

Nový motor 1.33 TCe (jeho přesný objem činí 1333 cm3) ve výrobním programu Renaultu nahrazuje nejen starší vrtošivý motor 1.2 TCe, ale rovněž agregát 1.6 SCe, který od roku 2015 není starým známým (a skvělým) motorem K4M, ale modernějším, rovněž velmi dobrým agregátem H4M původem od Nissanu.

Porovnání převodů manuální šestistupňové převodovky a šestistupňové EDC u Capturu s motorem TCe 150
Převod Rychlost při 1000 otáčkách za minutu Rychlost při 1000 otáčkách za minutu
1. 7,82 7,08
2. 13,85 12,32
3. 22,04 18,97
4. 29,9 26,93
5. 38,2 36,12
6. 45,67 46,95
Poháněná kola přední přední
Verze TCe 130 má stejné převodové poměry manuální skříně jako výkonnější varianta

Čtyřválec 1.33 TC technicky sice vychází z nepovedené dvanáctistovky coby řada H5H (starší motor je označen H5F), ovšem změnilo se tolik věcí, že jediné, co mají oba agregáty společné, je tak nanejvýš rozteč válcových jednotek. Nová hlava válců s trojúhelníkovým profilem dostala integrované svody výfuku. Ty staršímu motoru citelně chyběly a výsledkem bylo ředění oleje benzínem, což se děje zejména těm, kteří jezdí převážně krátké vzdálenosti. Přirozeně tento nešvar graduje v zimních měsících.

Jenže nová hlava válců není vše. Vývojem prošel také blok motoru, který nově dostal kovový povlak vnitřních ploch válců nanášený za přítomnosti plazmy. Jedná se o technologii Bore Spray Coating známou nejvíc asi z motorů Mercedesu. Však se také nejstarší automobilová značka na vývoji testovaného čtyřválce podílela. Kupodivu všechny výkonové varianty mají shodný kompresní poměr 10,5:1.

Převody trochu kazí dynamiku

Z našich dosavadních zkušeností s novým motorem 1.33 TCe v rozličných modelech značek Renault a Dacia už víte, že z hlediska jízdní dynamiky se tenhle motor povedl. Rychle reaguje na přidání plynu a stejně hbitě padá z otáček v okamžiku, kdy řadíte. Navíc má docela šťávu, takže s rostoucími otáčkami jeho síla pocitově graduje. Ve skutečnosti je to ale opravdu jen subjektivní dojem. Pořád mluvíme o přeplňovaném motoru v rámci downsizingu.

S pohotovostní hmotností 1304 kg není Captur žádnou muší váhou. Výkon 96 kW je tak možno považovat za dostačující. O něco lépe je na tom výkonnější verze, když s manuální převodovkou zkrátí čas potřebný ke zrychlení z 0 na 100 km/h z 10,2 sekundy na 9,8 sekundy. Na rozdíl od verze TCe 130 ale nabízí stopadesátka také alternativu v podobě dvouspojkové samočinné převodovky EDC.

Ve spojení s Capturem se používá verze se šesti převody, což je trochu  s podivem, neboť v ostatních aplikacích se motor TCe 150 páruje se sedmistupňovou skříní. Dle Aleše Matušeka ze specializovaného serveru RNews je důvodem použití šestistupňové skříně EDC namísto sedmistupňové snaha ušetřit nějaká ta kila a samozřejmě snížit cenu vozidla. Sedmikvalt je totiž o dost dražší, neboť na rozdíl od šestistupňového EDC používá takzvané mokré spojky. Šestistupňová převodovka EDC si vystačí se suchými, což mimochodem rovněž snižuje náklady na pravidelnou údržbu.

Zpět k manuálu verze TCe 130. Jednotlivé převody jsou možná až příliš dlouhé, což poněkud otupuje akcelerační schopnosti jinak skvělého motoru. Zpřevodování je úplně stejné, jako u manuální skříně výkonnější verze. Pro srovnání, při jízdě na třetí převodový stupeň točí motor ve spojení s manuální převodovkou při rychlosti 90 km/h rovných 4000 otáček za minutu. V případě výkonnější verze TCe 150 ve spojení s testovanou převodovkou EDC jsou ale otáčky při uvedené rychlosti na třetí kvalt o 800 za minutu vyšší.

Jenže kratší převody u EDC v porovnání s manuálem platí jen pro prvních pět převodů. Šestku má EDC naopak výrazně delší. Pokud na ni přeřadíte a rozjedete Captur na dálničních 130 km/h, bude motor s manuální skříní točit 2850 otáček za minutu, zatímco s dvouspojkou pouze 2750 otáček za minutu. Samočinné ústrojí si zaslouží pochvalu i po stránce samotného chodu. Jednotlivé kvalty střídá jemně a nijak tak nenarušuje jízdní harmonii.

Dynamiku tedy máme, ale teď jakou to má žízeň? Po týdenní testování jsme s verzí TCe 130 jezdili za slušných 7,1 litru na sto. Silnější varianta v kombinaci se samočinnou převodovkou si při svižnější jízdě klidně řekla o více než devět litrů, týdenní průměr se ale nakonec ustálil na 7,8 litrech.

Funguje. A to je vše

Po jízdní stránce nabízí Captur přesně to, co byste od auta těchto proporcí očekávali. Na rozdíl od některých konkurentů má možná ještě o něco blíže ke klasickým hatchbackům – auto si se zatáčkami umí poradit a karoserie se výrazně nenaklání. Na nějaké sportovnější svezení ale rychle zapomeňte. Stabilizační systém je citlivý a na ostré projíždění zatáček reaguje striktně. Řízení je navíc poměrně odtažité a nedává žádnou zpětnou vazbu.

Podvozek kráčí spíše komfortním směrem, na sedmnáctipalcových kolech cítíte jeho pevnost a tužší naladění, zároveň ale do kabiny nepronikají žádné negativní akustické projevy. Při dálničním tempu se ale musíte smířit s aerodynamickým svistem kolem zrcátek. Suma sumárum je tedy chování Capturu nejlepší ve městě, kde jde o vcelku mrštného a obratného společníka. Není se co divit, právě sem je tenhle francouzský crossover určený primárně.

Závěr


Závěr

Modernizace mnoho novinek nepřinesla a vlastně se ani není co divit. Zvenčí tenhle Francouz stále vypadá jako nové auto, byť stěžejní vzhledové rysy známe už nějakých šest let. Naopak interiér už vyloženě prosí o nástup nové generace, která by měla především zapracovat na použitých materiálech a nabídnout vyspělejší multimediální systém, který by odpovídal požadavkům dnešních zákazníků.

Jak jsme se ale mohli přesvědčit při testu hned dvou exemplářů, Captur s jedna trojkou je příjemným společníkem, který dokáže potěšit i náročnějšího řidiče. Není to sice vyloženě sporťák a popravdě nás ani nenapadá nějaký zásadní charakteristický prvek, pro který by vám Captur utkvěl v paměti. Na druhou stranu ale v žádném z klíčových ohledů nezaostává za konkurenčními výrobky. Ke vcelku svižnému motoru připočtěme ještě dobře fungující a komfortně naladěný podvozek a máte odpověď na to, proč je tento Francouz tolik oblíbenou volbou zákazníků.

Renault Captur 1.3 TCe 130 (96 kW)

Nejlevnější verze modelu 324.900  Kč (TCe 90/66 kW Advantage)
Základ s testovaným motorem 399.900 Kč (TCe 130/96 kW Limited)
Testovaný vůz bez příplatků 444.900 Kč (TCe 130/96 kW Intens)
Testovaný vůz s výbavou 484.900 Kč (TCe 130/96 kW Intens)

Renault Captur 1.3 TCe 150 EDC (110 kW)

Nejlevnější verze modelu 324.900  Kč (TCe 90/66 kW Advantage)
Základ s testovaným motorem 399.900 Kč (TCe 130/96 kW Limited)
Testovaný vůz bez příplatků 489.900 Kč (TCe 150/110 kW Intens)
Testovaný vůz s výbavou 523.900 Kč (TCe 150/110 kW Intens)

Plusy

  • Atraktivní vnější design
  • Pohodlné sedačky
  • Živý motor
  • Komfortní podvozek

Minusy

  • Zastaralý interiér
  • Dlouhé převody manuální převodovky
Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil Stanislav Kolman
Diskuze (79)

Doporučujeme

Model Renault Captur 1.3 TCe 130 (96 kW) Renault Captur 1.3 TCe 150 EDC (110 kW)
Cena základní sestavy 444 900 Kč 489 900 Kč
Cena testované sestavy 484 900 Kč 523 900 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1333 1333
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 96 / 5000 110 / 5000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 220 / 1500 250 / 1700
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 200 210
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.2 9.8
Emise CO2: 145 145
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 377 / 1235 377 / 1235
Objem nádrže (l): 45 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1379 / 350 1379 / 350
Rozměr pneu: 205/55 R17 205/55 R17
Renault Captur  1.3 TCe 130 (96 kW)
Renault Captur  1.3 TCe 150 EDC (110 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4122 4122
b) šířka (mm): 1778 1778
c) výška (mm): 1566 1566
d) rozvor (mm): 2606 2606
e) rozchod vpředu (mm): 1531 1531
f) rozchod vzadu (mm): 1516 1516
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1040 860 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 800 600 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 890 890
k) šířka vpředu (mm): 1380 1380
délka sedáku vpředu (mm): 470 470
délka sedáku vzadu (mm): 500 500
výška opěradla vpředu (mm): 650 650
výška opěradla vzadu (mm): 560 560
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano
Avatar - Jaros71
28. 4. 2019 02:14
Re: 1.3 TCe je štvorvalec
Jistě někdo ani to rádio nezapne , že ? :-) A poslouchá burácení toho tříválce... :-O
26. 4. 2019 00:04
Re: 1.3 TCe je štvorvalec
absolutní souhlas s meganem. pri omezeném rozpočtu naprostý rodinný ideál, pomer cena vykon bez konkurence. a to ovládání radia pod volantem je super. osobne už jsem chtel svuj megane dávno vymenit, protože nepotrebuju 2 kombiky, ale asi si ho nechám, dokud se nerozpadne >:D a 1,6 dci 96 kw bych s čistým svedomím doporučil každýmu, kdo chce jezdit relativne svižne za fakt málo penez. a jako bonus je naprosto nulová závist pospolitého lidu
Avatar - Ronault.
25. 4. 2019 23:23
Re: Kdyby to byla škoda
Řekl troll
Avatar - Ronault.
25. 4. 2019 22:34
Re: 1.3 TCe je štvorvalec
Přesně tak a mě na kolečko nesahne ani spolujezdec, řidiči se ani do rádia nesaha
25. 4. 2019 20:03
Re: Jo Renault je Renault
Jezdím s tímhle motorem už více jak rok střídavě město a mimo město a nemám s ním nejmenší problém. Prolínání benzínu do oleje je vlastnost běžná pro všechny turbo motory s přímým vstřikováním, jen u tohoto konkrétního se to začalo hrozně moc řešit.