Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault končí s investicemi do nových dieselových motorů

Ondřej Mára
Diskuze (173)

Společnost bude i nadále vyvíjet již existující motory, postupně se však chce zaměřit především na elektromobilitu.

Spalovací motory to v posledních letech nemají lehké, což dvojnásob platí pro motory vznětové. Od propuknutí kauzy Dieselgate se na ně část veřejnosti dívá skrze prsty, automobilky omezují jejich nabídku a jejich prodeje celkově padají. A v mnoha případech už se vlastně ani neřeší jejich budoucnost.

Zatímco dnes upozorňujeme především na automobilky, které jsou odhodlány během pár let zlomit hůl nad spalovacími motory obecně, v minulosti už několik značek definitivně oznámilo konec vývoje čistě vznětových jednotek. A tou poslední se stává francouzská skupina Renault.

Její současný šéf Luca de Meo měl podle informací Automotive News Europe oznámit akcionářům skupiny Renault, že společnost končí s investicemi do vývoje nových vznětových motorů. Společnost, která dlouhé roky poskytovala vznětové motory i svým aliančním partnerům, však bude i nadále investovat do rozvoje již existujících vznětových motorů.

Prozatím není jisté, zda se Renault vůbec pokusí upravit stávající motory tak, aby splnily ještě přísnější emisní normu Euro 7, o které se často mluví jako o zabijáku spalovacích motorů. Pro budoucnost skupiny to ale nejspíš nebude zas tak zásadní otázka, vždyť některé modelové řady již diesel ani nenabízí, což platí i pro kompletní evropskou nabídku Dacie.

Zastavení investic do vývoje nových vznětových motorů navíc Renaultu pomůže stabilizovat současnou finanční situaci, případně umožní investovat více peněz do dalšího vývoje elektrických a elektrifikovaných pohonů.

Ondřej Mára
Diskuze (173)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
30. 4. 2021 07:36
Re: BYE BYE ROZUME
Pochopitelne, že lže.
Vždyť je to křivák a lhář Hendly
Avatar - lamal
28. 4. 2021 23:23
Re: Čím měně tím lépe
ok ok
28. 4. 2021 20:10
Re: Čím měně tím lépe
Tak já hlavně doufám, že ten Vmax nijak plošně omezovat nebudou.
28. 4. 2021 20:06
Re: Čím měně tím lépe
Chodím sem pravidelně od dob GTIho a nepamatuji se, že by tu tu někdo tvrdil.
28. 4. 2021 20:03
Re: Čím měně tím lépe
"Donedávna bylo nemyslitelné, aby vznětové motory vůbec mohly dosáhnout takových hodnot."
Tak snad si tuhle větu zapamatují všichni kdo tady vždy říkají jak nesplnitelné jsou normy EURO.