Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault chce být jako Volvo. Hodlá omezit maximální rychlost svých aut

David Bureš
Diskuze (86)

Maximální rychlost vozů značky Renault bude do budoucna omezena na hodnotu 180 km/h. Stejné omezení se bude týkat také modelů značky Dacia.

Renault se pod vedením nového šéfa Lucy de Mea zásadně proměňuje. Po oznámení nové budoucí strategie automobilka hlásí další novinky pro blízká léta. V rámci zaměření se na bezpečnost vozů Renault omezí u svých modelů maximální rychlost na nejvýše 180 km/h. U některých aut bude dokonce ještě nižší.

Luca de Meo tento krok oznámil na páteční výroční valné hromadě akcionářů. Vysvětlil, že právě vysoká rychlost je důvodem více než třetiny tragických dopravních nehod. Z toho důvodu budou navíc všechny budoucí modely vybaveny také inteligentním omezovačem rychlosti „Safety Coach“, který tempo omezí podle aktuálního povoleného limitu, případně podle prudkých zatáček či křižovatek.

Omezení maximální rychlosti na 180 km/h se bude do budoucna týkat modelů značek Renault a Dacia. Sportovní vozy Alpine budou pravděpodobně z této strategie vyjmuty, de Meo totiž tohoto výrobce v nových plánech nejmenoval.

Šéf Renaultu nicméně zatím nespecifikoval, kdy by k tomuto kroku mělo dojít. Už u elektrického Méganu-e chystaného  pro rok 2022 bude maximální rychlost elektronicky omezena právě na 180 km/h. V jeho případě je to ale způsobeno také snahou o snížení spotřeby elektrické energie.

Renault přitom není první automobilkou s takovými plány na omezení maximální rychlosti všech svých aut. Už předloni oznámilo Volvo, že u jeho vozů bude maximální rychlost omezena také právě na 180 km/h, přičemž tento elektronický omezovač začal být instalován ve vozech švédské značky už loni. Také Volvo vysvětlovalo tento krok snahou o zvýšení bezpečnosti, a to v rámci plánů na snížení počtu mrtvých či vážně zraněných osob ve vozech švédské značky na nulu. Limit právě na 180 km/h pak má být kompromisem, který zvyšuje bezpečnost a zároveň nijak zásadně neomezuje zákazníky.

Kritici tohoto opatření ale říkají, že to Volvu (potažmo) Renaultu také sníží vývojové náklady. Firmy totiž nebudou muset přizpůsobovat své vozy vyšší rychlosti.

David Bureš
Diskuze (86)

Doporučujeme

Avatar - Emel
28. 4. 2021 11:34
Re: Maximálka
Jestli myslíš USA, tak to už dlouho země svobody není.
Avatar - Emel
27. 4. 2021 21:11
Re: Plky o zvýšení bezpočnosti nechť si vetknou
Většinou když koukáš na pomalejší auta tak docela odhadneš, co provedou... ale jasně, ne vždycky. Míjet jedno auto +100 se ještě dá, míjet kolonu takovým rozdílem už je o ústa, to už bych radši zpomalil.
27. 4. 2021 20:29
Re: Renault
A prečo by mal?
27. 4. 2021 20:29
Re: Maximálka
Sloboda je silne irelevantná a nemerateľná. Pozri sa na krajinu slobody, a jej predpisy na cestách, či by si tam chcel jazdiť.
27. 4. 2021 20:28
Re: Tušil som, že to tu bude samý rýchlojazdec...
Somár si a somárom ostaneš. Diaľničné tempo na bežných cestách... A takéto nemysliace telesá si sadajú za volant...