Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault pod továrnou ve Francii schovává neskutečnou sbírku. Prohlédněte si historické skvosty

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Francouzská značka má řadu krásných muzeí, fotky kolující na internetu ale zachycují místa, kam se běžný člověk jen tak nedostane.

Před pár dny se na sociálních sítích objevila bohatá galerie jakéhosi skladiště plného úžasných starých renaultů. Nejde jen o pečlivě uschovaná sériová auta, ale i plejádu někdejších závoďáků, které až na všudypřítomný prach vypadají, že by se okamžitě mohly vrátit na závodní okruhy.

Absolutním vrcholem této úctyhodné sbírky jsou pak monoposty formule 1. Nejen ty továrního týmu, ale i vozy, kterým Francouzi dodávali pohonné jednotky. Najdeme tu formule, do kterých usedali Michael Schumacher, Alain Prost nebo Fernando Alonso.

Sbírka je to vzácná, dlouho jsme ale nemohli přijít na to, co je vlastně zač. Odpověď nám dalo až několik uživatelů diskutujících pod bohatou fotogalerií. Shodli se, že jde o kolekci Renault Classic, která se nachází v útrobách francouzské továrny ve Flins. Tam má tedy sídlo, ale z 80 % se rozkládá na území sousední obce Aubergenville. Továrna se otevřela roku 1952 a také její historie je mimořádně zajímavá. V květnu a červnu 1968 se před ní odehrály velké demonstrace, 10. června téhož roku se v Seině utopil mladý student lycea, když utíkal před pořádkovými silami.

Ale to jsme odbočili, vraťme se ke sbírce. Údajně jde o vozy, které Renault pravidelně točí na nejrůznějších výstavách, oficiálních událostech a historických závodních akcích po celé Evropě, zejména pak ve Francii. Rozhodně to není klasické muzeum, jaké má automobilka třeba v Paříži. Tento prostor je veřejnosti nepřístupný a Renault jen výjimečně uspořádá den návštěv pro kluby Renault či hrstku vybraných novinářů.

Pokud vás tyto vozy opravdu zaujaly a nepatříte mezi vyvolené, kteří se zde mohou podívat, nezoufejte. Kompletní kolekce všech exemplářů je zmapována v knize Renault La Collection od Antoina Pascala.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - palix
2. 4. 2020 16:54
Super
Super :). Tam by som chcel byť zavretý minimálne 1 deň a len tak sa prechádzať, pozerať, skúšať... :)