Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Sport definitivně končí. Nová budoucnost bude ve znamení elektřiny

David Bureš
Diskuze (37)

Posledním vozem divize Renault Sport je nedávno modernizovaný Mégane R.S. Jeho výroba zatím pokračuje.

Skupina Renault pod vedením nového šéfa Lucy de Mea razí novou strategii svých značek. Sportovní aktivity nově převzala značka Alpine, jejíž jméno od letošní sezony nese i tým Formule 1, dosud známý jako Renault. S touto změnou přichází také očekávané definitivní ukončení aktivit divize Renault Sport.

Divize Renault Sport byla oficiálně ukončena k 1. květnu 2021, přičemž její aktivity plně přebírá právě značka Alpine. Díky tomu know-how a zkušenosti centra v Les Ulis budou nadále využívány, avšak pod hlavičkou nově pojmenovaného subjektu.

„V rámci brandové reorganizace skupiny Renault je nezbytné, aby různé subjekty, které tvoří obchodní jednotku, nesly název Alpine a ztělesňovaly hodnoty a ambice této značky. Alpine si klade za cíl stát se prémiovou sportovní značkou v čele inovací a technologií. Alpine se svými odbornými znalostmi a zkušenostmi se sportovními vozidly je mistrovskou kartou při dosahování našich cílů,“ říká k této změně generální ředitel Alpine Laurent Rossi.

Přejmenování divize Renault Sport na Alpine však není jedinou změnou v oblasti sportovních vozů skupiny Renault. Alpine se totiž do budoucna má zaměřit na vývoj elektřinou poháněných sportovních vozů, s čímž se už v Les Ulis začalo.

Alpine podle dřívějších zpráv chystá trojici elektromodelů. Jedním bude malý elektrický hot hatch, druhým kompaktní sportovní crossover, o němž se hovoří už léta, a třetím elektrická náhrada za kupé A110, vyvinutá ve spolupráci s Lotusem.

Luca de Meo věří, že důraz na Alpine má smysl. Samostatná značka má v dražších segmentech zaujmout více, Renault Sport totiž navzdory svým zkušenostem stále byl „jen“ Renault.

Přejmenováním divize Renault Sport na Alpine se tak svým způsobem uzavírá kruh. Renault Sport totiž vznikl v roce 1976 právě sloučením značek Alpine a Gordini, které svým charakterem měly sobě hodně blízko. Nově vzniklý subjekt se přitom původně primárně zaměřil na vývoj motoru pro Formuli 1, aktivní však byl i v dalších motoristických disciplínách.

V novém miléniu pak došlo k reorganizaci, kdy se subjekt rozdělil na Renault Sport Racing, divizi zaměřenou na závodní auta, a na Renault Sport Cars, zacílenou na vývoj sportovních sériových Renaultů. Dnes všechny tyto aktivity přebírá pod svoji hlavičku Alpine. Posledním vozem Renault Sportu tak je loni modernizovaný Mégane R.S., který minimálně prozatím zůstává ve výrobě.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (37)

Doporučujeme

Avatar - iudex
12. 5. 2021 12:46
Re: Drsný
Omyl, už to spravili teraz, keď nový Megane RS zdražel tak, že je už z môjho pohľadu nekúpiteľný. Včera som to práve pozeral, u nás nie je, ale v Čechách áno a je značne drahší ako porovnateľná konkurencia. MRS som si skromne nakonfiguroval na 1.092.000 Kč, kdežto podobne vybavený Focus ST vyšiel 926t a i30N dokonca len 789t Kč. Ak pod Alpinou bude ešte drahší (čo je takmer isté), tak to nekúpi vôbec nikto.
Avatar - iudex
12. 5. 2021 12:43
Re: Drsný
Tak v predajni som nebol (ani neviem, kde vlastne má Cupra predajne, či samostatné, alebo v rámci Seatu), ale na stránke je už dávnejšie a aj na webe aj youtube je kopec testov, takže už fyzicky určite sú.
12. 5. 2021 08:24
Re: Drsný
Podle mě ale stále ještě Cupra Leon objednat nejde (nebo možná jde, ale neprodává se). Nebo se mýlím?
12. 5. 2021 07:46
Re: Drsný
Podľa mňa práve o to Renaultu ide. Pozdvihnúť poničenú reputáciu Alpine úspešnou radou Renaultu. Podľa mňa budú naďalej modely s menom RS produkovať, akurát pod značkou Alpine, ale technicky to bude naďalej Renault. Od Cupry, ktorá je úplne novinkou, to má ďalej ako píšeš, ani športové modely Seatu nemali taký úspech ako autá z Renault Sport. Pod Alpinou budú športové Renaulty asi drahšie, ale ako som už písal, k tomu by zrejme došlo aj pod materskou značkou. Alpina zas potrebuje ako soľ dostupnejšie autá ako je A110. A koniec-koncov, kasička ostáva rovnaká, ľudia ostávajú, takže celkom nerozumiem tomu rozhorčenému povyku. Väčšina ukričancov videla Renault RS len na obrázkoch a ak ho Ty alebo niekto podobne založený bude chcieť, kúpi si ho aj so značkou Alpine. Nie sú blbí a nenasadia cenu tak vysoko, že by nič nepredali.
Avatar - 3_diamanty
11. 5. 2021 19:37
Uz davnejsie
.. je jasne ze "nahananie casov na ringu" nie je zrovna buducnost atomobilizmu ... takze renault nam uz domachroval... a uvidime kto bude dalsi.... este to bude zaujimava dekada ... jak vravim... bude to este same prekvapko ... :-[]