Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks nabízí OptiTrack pro řadu C

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Renault Trucks rozšiřuje nabídku verzí modelové řady C s dočasným pohonem předních kol OptiTrack o další konfigurace náprav.

Systém dočasného pohonu předních kol měl premiéru v roce 2010 v tahači Renault Premium Lander 4x2 OptiTrack. V následujícím roce začal Renault Trucks s rozšiřováním nabídky a před nástupem nové generace vozidel Euro 6 byly s tímto systémem pohonu v rámci modelové řady Premium Lander k dispozici podvozky pro montáž nástaveb s konfigurací náprav 4x2, 6x2, 6x4 a tahače 6x4 a 4x2.

V loňském roce byly představeny nové modelové řady Euro 6. Nejmenší z nich je rozvážková řada D, zatímco pro dálkovou dopravu je určena řada T a pro stavebnictví je k dispozici řada C a těžká řada K.

Z této čtveřice nových modelových řad mohou systémem OptiTrack disponovat vozidla Renault Trucks C. První verzí bylo již při loňské premiéře provedení 6x4H4 Optitrack a letos francouzská značka rozšiřuje svou nabídku o vozidla řady C s konfigurací podvozku 4x2 a 6x4 s motory DTI 11 a DTI13, poskytujícími z objemu 11 a 13 litrů výkony od 280 do 383 kW.

Systém OptiTrack umožňuje disponovat dočasným pohonem všech kol. Ten zahrnuje všechny jeho výhody pouze tehdy, kdy je řidič opravdu potřebuje. Na rozdíl od klasického řešení konvečního pohonu všech kol nedochází ke stálému otáčení hnací hřídele k přední nápravě, čímž OptiTrack přispívá ke snížení spotřeby paliva.

Renaulty vybavené systémem OptiTrack, mohou pouhým stisknutím tlačítka na palubní desce zapnout dočasný pohon přední nápravy. Princip spočívá v přidání hydrostatického pohonu předních kol. Ten se dá vypnout, protože točivý moment na přední nápravu přenášejí dva hydraulické motory integrované do nábojů kol.

OptiTrack je k dispozici od klidu až do rychlosti 25 km/h, kdy se automaticky odpojí a lze jej aktivovat při jízdě vpřed i vzad. Nepřináší přitom mimořádné náklady spojené s konvenčním pohonem všech kol.

Dopravce má nyní u vozidel řady C ve srovnání s klasickým řešením pohonu všech kol k dispozici o téměř 600 kg větší užitečné zatížení a spotřeba paliva klesá minimálně o 10 %. To se děje díky tomu, že klasický přední pohon nahradil hydraulický.

K významným výhodám vozidel vybavených systémem OptiTrack ve srovnání s plněpohonnými vozy je výrazně nižší hlučnost a vyšší komfort v kabině. Renaulty s tímto systémem pohonu představují alternativu k vozidlům se stálým pohonem všech kol a jsou vhodným řešením například pro zásobování staveb. Pozornost zákazníků rovněž přitahuje jednoduchost používání systému OptiTrack a jeho výkony.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
9. 12. 2014 22:28
Renault neopomíjet!
Renault prostě trucky umí. Ať už legendární Magnum, Premium nebo nová řada T a C :yes: