Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Retrobus Karosa Citelis míří do pražských ulic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Dopravní podnik hl. m. Prahy představuje autobus Karosa Citelis s evidenčním číslem 3510 v barvách pražských autobusů z třicátých let dvacátého století.

Vozidlo v atraktivním barevném provedení, odkazujícím na minulost, chce DPP využívat na vlastních prezentačních akcích, na komerční jízdy a občas má být vypravováno i do běžného provozu na lince 207.

Autobus Karosa Citelis s evidenčním číslem DPP 3510, z nějž je nový Retrobus, procházel v nedávné době rozsáhlou opravou karoserie. DPP se proto rozhodl v rámci oprav pro jeho úpravy do historické podoby a zachování k výše uvedeným účelům.

Retro autobus je proveden ve vzhledu vycházejícím z podoby pražských autobusů 20. – 40. let, a to včetně dobového označení a znaků. Nechybí ani charakteristické barvy laku jako červená, krémová a bílá s černými a šedými doplňky. Pro navození dojmu dobového interiéru získaly sedačky nové čalounění v hnědé barvě, které připomíná dřevěné lavice.

Reprezentační vůz číslo 3510 se veřejnosti poprvé představí v sobotu 27. července. V 10:00 hodin odstartuje prohlídka autobusu včetně motorového prostoru. V 11:00 má program pokračovat jízdami pro zájemce.

Další jízdy plánuje DPP na víkend 3. a 4. srpna letošního roku pro čtyři skupiny zájemců. V sobotu 3. srpna v 10:00 hodin se zájemci sejdou na zastávce metra Depo Hostivař a Retrobus je odveze do areálu garáže Hostivař, kde bude připravena zážitková exkurze, zahrnující mimo jiné prohlídku garáže, provozu mycí linky i výpravny. Pro další skupinu je pak plánována další exkurze v 14:00 hodin se srazem u stanice metra Letňany a cestou do garáže Klíčov, kde proběhne obdobný program jako dopoledne.

V neděli 4. srpna má program návštěv garáží pokračovat v téměř identickém duchu, dopoledne v Hostivaři, odpoledne ve Vršovicích. Sraz dopolední exkurze je v 10:00 u metra Depo Hostivař, odkud účastníky Retrobus odveze do garáže. V 14:00 hodin se návštěvníci budou moci svézt Retrobusem do garáže Vršovice a to z autobusového terminálu u stanice metra Želivského.

Jízdy, prohlídky i výklad si jistě užijí jak příznivci městské hromadné dopravy, tak každý, koho zajímají nejrůznější technické pozoruhodnosti. Jízdenky na exkurze je možné zakoupit ve Fanshopu DPP.

Foto a zdroj: Ondřej Volf, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
26. 7. 2019 10:18
Karosa
fakt se to jmenuje Karosa jo?
Poslední bus toho jména byl vyroben v roce 1996, od té doby je to Iveco Czech Republic a bus se jmenuje Irisbus Citelis.....

Tak kde jste přišli na Karosu :-) :-) :-)
26. 7. 2019 07:58
V Bratislave je lepšie retro
V Bratislave sa teda s retro Citelisom viac pohrali. http://m.imhd.sk/…ka-Cesta-mladeze?…