Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči jakých značek nejčastěji tragicky doplácí na rychlost? Překvapení to není

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Studie organizace TireReviewsAndMore se zaměřila na spojitost mezi určitým typem nehod s fatálními následky a konkrétním výrobcem automobilu.

Organizace TireReviewsAndMore čerpala data pro svůj průzkum ze statistik amerického úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), konkrétně pak ze systému pro nahlašování a analýzu fatálních nehod (FARS/Fatality Analysis Reporting Systém), za rok 2017. Výzkum pak zjišťoval spojitost mezi příčinou nehody a výrobcem automobilu, respektive zda se jednalo o vůz luxusní, či nikoliv.

A jakkoliv se to na první pohled může zdát podivné, na konci výzkumu se skutečně podařilo objevit jistou spojitosti mezi 20 nejpopulárnějšími automobilkami na americkém trhu. TireReviewsAndMore však upozorňuje, že výzkum se dal uplatnit pouze u značek, jejichž modely se v roce 2017 připletly k alespoň 250 fatálním nehodám.

Současně také varuje, že by lidé v žádném případně neměli výsledky tohoto průzkumu generalizovat a vždy by se měli věnovat řízení s maximální obezřetností. Ne až v momentě, kdy před sebou uvidí některý z automobilů značek, které se v žebříčku umisťovaly nad čárou průměru. To platí například pro vozy značky Infinity, které figurovaly nad průměrem hned u tří z pěti příčin fatálních nehod.

Konkrétně se mělo jednat o fatální nehody, ke kterým mělo dojít v důsledku vysoké rychlosti, konzumace alkoholu nebo ujetí od nehody. „Náš výzkum ukazuje, že osoby v určitém typu vozidel mají větší sklony k nebezpečné jízdě, zatímco jiné značky jsou spojovány s nezodpovědností za volantem,“ uvádí analýza.

Řidiči vozů značky Acura (luxusní divize Hondy), Mercedes-Benz a Lexus prý mají tendence se častěji zaplést do fatálních nehod způsobených vysokou rychlostí. Řidiči vozidel značky Acura, Cadillac a Mercedes-Benz pak zase patří do skupiny, u které se lze nejčastěji setkat s fatální nehodou způsobenou pod vlivem alkoholu.

Řidiči automobilů značek Mitsubishi, Acura a BMW zase patří k těm, u kterých byla fatální nehoda často spjata s řízením pod vlivem marihuany. Automobily značek Buick / Opel, Infinity a Saturn pro změnu figurovaly mezi vozy spjatými s fatálními nehodami pod vlivem prášků a značky Mercedes-Benz, Acura, Lexus a Chrysler se často objevovaly u tragických nehod, od kterých řidiči ujeli.

Autoři studie samozřejmě opakovně upozorňují, že celý výzkum měl mít spíše informační a varovný charakter, přesto se jim opět podařilo potvrdit starou známou pravdu: někteří majitelé automobilů prémiových značek mají zkrátka tendence chovat se za volantem mnohdy až příliš riskantně.

„Překračování rychlosti a jízda pod vlivem jsou obzvláště nebezpečnými prohřešky za volantem jakéhokoliv vozu – a s každým autem se dá jezdit bezohledně,“ dodává studie. „Pokud uvidíte řidiče, který se chová nevyzpytatelně a nezodpovědně, udržujte si od něj bezpečnou vzdálenosti a buďte připraveni provést úhybný manévr, pokud to bude nezbytné. Naše data možná ukazují významné rozdíly mezi jednotlivými značkami, ale ostražitost je vhodná bez ohledu na značky aut, které se kolem vás po silnici pohybují.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

3. 9. 2019 10:45
Re: Hlouběji…
..lebo ty uz si pre tento web prinosom chlapce s rovnatkami zo svojimi komentami vdaka ,ktorym vela ludi odislo z tohto diskusneho fora,lebo to sa nedalo a neda citat ;-\
3. 9. 2019 09:28
Re: Prečo
VAG prípadne škoda eventuálne nemecké autá sú na titulnej fotke len v prípade kladného článku, ktorý má vyvolať podvedomú spojitisť medzi kvalitou a nemeckým autom
tzv. podprahové vnímanie, dotované nemcami cez vlastníctvo webov, prípadne cez predaj reklamy
nemci vedia ako oje,,,vať ľudí
3. 9. 2019 07:56
Řidiči jakých značek nejčastěji tragicky doplácí na rychlost
1. Finlandia
2. Heineken
3. Johnnie Walker
4. Jelinek
5. Becherovka
Avatar - speedfred
3. 9. 2019 07:38
Prečo
není na úvodnej fotke niečo z VAG či Škoda ako to býva vo zvyku? Som sklamaný!
Avatar - 3_diamanty
2. 9. 2019 23:04
Re: Hlouběji…
to mozeme tiez napisat rovnako "inteligentny" ekvivalent ... ze vodici hyundaia sa sprtaju v nose... zatial co vodici skody si ohryzaju nechty.... asi tolko k takymto clankom s nulovou vypovednou hodnotou ... 8-s ...