Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhovor s dráhovým modelářem Lukášem Třískou: Závody v drážkách učí postřeh a odhad

Petr Slováček
Diskuze (0)

Sedmnáctiletý Lukáš Tříska krotí autíčka, která zrychlí během pár metrů na sedmdesát a jejichž motory točí 100.000 otáček za minutu. Dráhové modelářství naučí postřehu, který se hodí i na silnici.

Těžko se v Česku najde motorista, který by nikdy ani neviděl autodráhu. V Československu se vyráběly od konce 60. let a brzy si získaly velkou popularitu. Ve stejné době se zrodilo také speciální odvětví modelářství, ve kterém se Češi mezinárodně dlouhodobě velmi dobře umisťují. V první světové desítce bývá pravidelně až polovina našinců.

Velmi dobře si mezi domácími juniory vede sedmnáctiletý student třetího ročníku jičínské průmyslovky Lukáš Tříska. Potkali jsme se s ním v Domě dětí a mládeže v Nové Pace – ve městě, kde se v roce 1965 v sále hotelu Centrál jelo vůbec první mistrovství republiky. Každý týden tam do Domu dětí a mládeže zajíždí Lukáš na tréninky mladších dětí jako mentor. Zjevně se od něj mají prckové co učit, vždyť Lukáš se teprve pár dnů před naším setkáním vrátil z mezinárodní soutěže v Lotyšsku. Mimochodem k zálibě ho dovedl tatínek Antonín, který vede kroužek mladých automodelářů v Trutnově.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (0)

Doporučujeme