Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rusové hlásí 700 objednávek na papalášský kabriolet Aurus Senat

Ondřej Mára
Diskuze (14)

O otevřené verzi reprezentativního ruského sedanu Aurus Senat se sice příliš nemluví, automobilka si však na nezájem evidentně nemůže stěžovat.

Když se řekne Aurus Senat, většina z nás si nejspíš vybaví limuzínu ruského prezidenta Vladimíra Putina, případně její zkrácenou variantu, která obvykle slouží v roli doprovodného vozidla prezidentské kolony. Kromě toho však existuje i ve verzi kabriolet.

Aurus Senat s dvoudveřovou otevřenou karoserií se světu poprvé představil v dubnu loňského roku, kdy na ruské vojenské přehlídce v Moskvě vozil špičky ruské armády. Od té doby, na rozdíl od jiných modelů značky Aurus, se však nad luxusním kabrioletem prakticky slehla zem.

Nové zprávy přinesl teprve nedávno až ruský web Sputnik News, pro který se vyjádřil generální ředitel značky Adil Shirinov. Podle něj byly reakce na novinku pozitivní, což se odrazilo i na zájmu ze strany zákazníků.

V současnosti evidujeme přes 700 předobjednávek, z nichž 65 už je ve fázi před uzavřením – jsou to klienti, kteří už jsou připravení uzavřít obchod,“ dodal Shirinov. Bohužel však nezmínil, zda jsou vozy určené pouze pro státní sektor, nebo i širší domácí či zahraniční klientelu.

Otázkou také zůstává, kdy se otevřený Senat dostane oficiálně na trh. Podle neoficiálních informací Sputnik News však prémiový kabriolet, který na první pohled připomíná tvary Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe, již splnil povinné státní zkoušky.  

A co vlastně víme o jeho technice? Základem je čtyřdveřový Aurus Senat, který přišel o jeden pár dveří a dostal upravenou záď. V interiéru i pod kapotou by však mělo zůstat všechno při starém, což znamená i přítomnost dvakrát přeplňované 4.4 litrové V8 s hybridní výpomocí, která posílá na všechna kola 441 kW (600 k) a 880 N.m točivého momentu.

Kromě kabrioletu, klasické limuzíny a její prodloužené verze vzniklo v rámci projektu Cortege (Kolona), na němž od roku 2012 pracoval Ústav ústředního vědeckého výzkumu v automobilovém průmyslu (NAMI), ještě MPV Arsenal, které se rovněž objevuje v prezidentské koloně.

V nejbližších měsících pak očekáváme ještě představení nového SUV Komendant, které by mělo opět používat techniku modelů Senat. Vzhledem k současné popularitě SUV by však pro automobilku mohlo znamenat ještě větší šanci prosadit se mezi západními konkurenty.

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
10. 3. 2020 22:49
Re: Důstojný nástupce
WC maj ve všech velkých městech, samozřejmě někde na vesnici na sibiři asi těžko splachovací, ono v permafrostu se blbě vedou trubky s vodou a odpadem, víme :-)
Avatar - Barrichello
10. 3. 2020 22:48
Re: Jedni to budú kupovať...
zákazníci jsou i z ciziny, arábie a asie...
10. 3. 2020 18:16
Jedni to budú kupovať...
...na Putinove ,,odporúčanie"!
A možno príde aj na prezidentský výnos ;-)
A ďalšia skupinka bude malomeštiacky kopírovať bojarov Rusi aby zapadli!
Avatar - netcar.xx
10. 3. 2020 16:33
Re: Důstojný nástupce
Tak teď ještě zavést splachovací záchody a pár podobných maličkostí z první poloviny minulého století aby si i běžnej Rus užil trochu západní kultury, když už Putinovi kulkolízalové budou jezdit kopií Rollsu s motorem od Porsche. A to SUV Komediant je pěknej hnus.
Avatar - Barrichello
10. 3. 2020 14:23
Důstojný nástupce
kabrioletů ZIL a GAZ :yes:

Kromě toho je k mání ještě dodávka a bude to SUV, takže i pěkně široké modelové portfolio. :yes: