Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rýsuje se další Toybaru: Sporťák nečekejte, bude to SUV. Elektrické

Stanislav Kolman
Diskuze (14)

Japonské automobilky znovu spojí síly, tentokrát na projektu nového elektrického SUV. Kooperace má za cíl snížit náklady na vývoj.

Kdy se řekne Toybaru, všichni si vybavíme sportovní dvojčata Toyotu GT86 a Subaru BRZ. Jenže brzy může tahle zkratka evokovat další, docela jiné auto – elektrické SUV.

Obě automobilky se totiž dohodly na nové spolupráci, která pomůže vyvinout elektromobil za minimální náklady. Subaru dá do placu svou technologii pohonu všech kol, Toyota zase přispěje bohatými zkušenostmi s elektrifikací. Nejnovější informace hovoří o tom, že pod křídly značek vznikne vyjma elektrického SUV také platforma pro střední a velké elektromobily.

Toyota se nebrání ani dalším možným partnerstvím s konkurenčními automobilkami. Hlavním cílem je samozřejmě šetření. V dubnu tohoto roku oznámila, že je ochotna konkurenci předat know-how na své hybridní technologie, které vlastně buduje už od roku 1997 s příjezdem prvního Priusu. Jak ten čas letí!

Zatímco japonská společnost se soustředila na hybridní vozy, jiní velcí hráči už na trh uvádí své první ryzí elektromobily. Tesla, Nissan či Renault už tu nějaký čas jsou. Volkswagen také, ale zcela novou generaci elektromobilů uvede příští rok modelem ID.3. Vzpomenout můžeme také nedávno testovaný Audi e-tron či roztomilý elektrický retro koncept Hondy e, jenž co nevidět zamíří do výroby.

Značky Toyota a Subaru dobře vědí, co od nové kooperace čekat. Vždyť původ partnerství se datuje až do roku 2005. Dnes je Toyota s podílem 16,77 % největším akcionářem Subaru.

Stanislav Kolman
Diskuze (14)

Doporučujeme

9. 6. 2019 15:37
Re: Elektrický, japonský a hnusný
Fostek - příspěvek roku :yes:
Avatar - Hammunasakra
8. 6. 2019 17:26
Re: Elektrický, japonský a hnusný
Jj davy šílí http://www.autoforum.cz/…ny-moderni-vozy/ :-)
Avatar - Beefcake
7. 6. 2019 20:12
Re: Subaru je CVT a
Ved sa kludne pobav sam so sebou. Pohonkajte si ego.
Avatar - Beefcake
7. 6. 2019 18:39
Re: Subaru je CVT a
Tohoto chuja si tu pestuje sam velky sef, alebo ako to je ?
Avatar - Beefcake
7. 6. 2019 18:39
Re: Elektrický, japonský a hnusný
Nemozes konecne pisat pod jednym menom ?