Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania 141 V8 jako neobvyklý a vzácný youngtimer

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nákladní vozidla z let minulých stále více přitahují pozornost sběratelů a John Thompson z Irska se může pochlubit skutečně výjimečným zástupcem švédské značky Scania.

Scania patří mezi výrobce nákladních vozidel s opravdu dlouhou historií a její kořeny sahají až do devadesátých let devatenáctého století. John Thompson původně vyučený automechanik a provozovatel vlastní autodopravy v Irsku, který je dnes již na odpočinku, se však nevěnuje jejím nejstarším vozidlům, ale dává přednost strojům ze svého mládí.

Zaměřil se především na vozidla z druhé poloviny sedmdesátých a počátku osmdesátých let dvacátého století, kdy vrchol nabídky značky Scania představovala modelová řada 141. John Thompson během let získal řadu zajímavých zástupců této modelové řady, ale kvůli tomu nejzajímavějšímu se musel stát detektivem.

Díky svému nadšení pro řadu 141 a její historii zjistil, že na počátku osmdesátých let bylo na Nový Zéland automobilkou dodána vozidla s konfigurací náprav 6x4, která se zde dočkala montáže druhé přední řízené nápravy, čímž se změnila jejich konfigurace náprav na 8x4. Důvodem pro tento zásah byla legislativa, upravující dovolené zatížení vozidel podle nosnosti jednotlivých náprav.

Proměnou na čtyřnápravový nákladní automobil prošlo méně než deset třínápravových zástupců řady 141, protože se ukázalo, že přestavba je příliš náročná i finančně náročná a vozidla nebyla schopná plně konkurovat strojům jiných značek, nabízených tehdy na Novém Zélandu.

John Thompson se zhruba tři desetiletí po vzniku těchto zajímavých vozidel pustil do detektivní práce a našel jeden zapomenutý exemplář s motorem V8 na Novém Zélandu. Byl tehdy tak nadšený, že jej koupil po telefonu, i když měl jen jeho fotku a popis od prodejce.

Následoval náročný proces dopravy těžkého osmikolového vozidla z Nového Zélandu do Irska. John uvádí, že se mu podařilo najít dopravce, který jel do Japonska, s tím, že jeho loď přistávala v Singapuru, kde si Scanii převzal jiný dopravce, který je přepravil do anglického přístavu Bristol, z nějž pak byl vůz dopraven do cíle v irském Larne.

Teprve tam John Thompson poprvé uviděl nový přírůstek do sbírky a uvádí, že rozhodně nebyl zklamaný, ale opět se pustil do detektivní práce a podařilo se mu získat fotografie vozidla, když bylo zcela nové. Během následné renovace jej pak uvedl do stejného stavu a to včetně jména Sundowner pod čelním sklem. Původní barevné schéma pak již jen doplnil svým jménem na dveřích a sluneční cloně.

Dnes John Thompson vlastní a provozuje jedno z nejzajímavějších vozidel z produkce švédské značky Scania, které se může pochlubit zajímavou historií.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)