Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Schválení PSA a FCA se opozdí. Antimonopolní úřady žádají více dat

David Bureš
Diskuze (0)

Spojení skupin PSA a FCA do jednoho celku už sice má své jméno, koncern Stellantis ale ještě čeká na schválení antimonopolním úřadem. Ještě nějakou dobu to potrvá.

Automobilky PSA a FCA již před koncem roku daly najevo, že se spojí v jeden celek. Už dopředu však avizovaly, že propojení obou firem bude nějakou dobu trvat, vznik čtvrtého největšího výrobce aut na světě totiž musejí posvětit antimonopolní úřady. A právě tento proces se nyní zasekl.

Antimonopolní úřad Evropské unie totiž schvalovací proces spojení FCA a PSA pozastavil, protože čeká na dodání blíže nespecifikovaných klíčových dat od obou automobilek. Firmy požadované informace nedodaly včas, a tak se na schválení v tuto chvíli nemůže dále pracovat.

Zastavení schvalovacího procesu přitom oddálí definitivní verdikt. Ten měl být vyřčen nejpozději 13. listopadu, úřad ale naznačuje, že tuto lhůtu kvůli čekání na data od PSA a FCA nestihne. Závisí tak na samotných automobilkách, kdy informace dodají, podle toho se posune lhůta na vyřčení verdiktu.

Důvodem váhání nad schválením antimonopolním úřadem je obava z toho, že spojení FCA a PSA může na evropských trzích narušit konkurenční soutěž v oblasti malých dodávek. V té jsou totiž oba subjekty už dnes velice silnými hráči, svým spojením by však svoji pozici dále utužily.

Naopak v USA, Číně nebo Rusku a Japonsku už regulační úřady vznik koncernu Stellantis schválily. Vedle antimonopolních úřadů však fúzi ještě musejí schválit akcionáři na valných hromadách.

Mezitím obě automobilky daly několikrát najevo, že se spojením nadále počítají. V době pokoronavirové dokonce firmy tuto fúzi považují za ještě důležitější než kdy dříve. Většímu celku se má snáze se vyrovnat s nižší poptávkou a lépe snížit náklady. 

PSA a FCA už dokonce oznámily, jak se nový celek bude jmenovat. Koncern použije jméno Stellantis, což je odvozeno od italského výrazu stello, což znamená rozzářit.

Název se objeví na firemních budovách ve Francii, USA, Itálii i jinde ve světě, a to výhradně jako použití pro mateřskou společnost. Pojmenování jednotlivých značek jako Jeep, Fiat a Peugeot a jejich loga se nezmění. Stellantis pod svými křídly bude mít hned 14 značek. K definitivnímu spojení má dojít někdy během prvního čtvrtletí roku 2021.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme