Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Ateca (2020) vykreslen podle špionážních fotek: Evoluce známým směrem

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Kompaktní SUV španělské automobilky oslaví příští rok čtvrté narozeniny. Omlazovací proceduru Atecy už tedy můžeme vyhlížet.

Značka Seat se v posledních měsících chlubí prodejními čísly a láme jeden rekord za druhým. Španělé se netají faktem, že za to z velké části může boom segmentu sportovně-užitkových vozidel, ve kterém má hned tři zástupce – malý crossover Arona, kompaktní SUV Ateca a sedmimístné Tarraco. Ateca dorazila na trh první, konkrétně v roce 2016, proto bude brzy nejvyšší čas na facelift.

Napovídají tomu i špionážní snímky kolující po sociálních sítích, které zachycují omlazenou Atecu pod vrstvou kamufláže. Náš šikovný grafik Jan si je vzal do parády a na jejich základě vytvořil přibližnou podobu sériového auta bez maskování. Jak naznačují obrázky přiložené v galerii, žádnou velkou revoluci očekávat nemusíme.

Poznávacím znamením omlazené Atecy se stane výraznější šestiúhelníková maska, jež se nechává lehce inspirovat větším Tarracem. Všimnout si můžeme také zcela nových světlometů, takže příď bude nově výraznější a elegantnější. Vzadu facelift poznáte díky nové grafice světel a nápisu Ateca vyobrazeného psacím fontem. Toto řešení mají postupem času dostat všechny nové vozy španělského výrobce.

Zatím nevíme, jak moc se změní interiér, ale předpokládáme, že také kabina půjde ve stopách Tarraca. Očekávejme tedy modernější multimediální systém s minimem fyzických tlačítek. Vzhledem k rozsáhlým změnám venku se jich můžeme dočkat i uvnitř, nedivili bychom se například maličkému ovladači samočinné převodovky, který se před časem ukázal v nové Octavii.

Mezi pohonnými jednotkami k žádné zásadní změně nedojde, k dispozici bude tradiční koncernová klasika: z nabídky TSI litrový tříválec, silnější jedna-pětka a dvoulitr, přičemž z vybraných konfigurací se stanou mild-hybridy. Dieselové agregáty zastoupí 2.0 TDI v několika výkonnostních variantách. Vybrané motory půjde pojit s manuální i samočinnou převodovkou, stejně jako pohonem předních a všech kol.

Úvod příštího roku bude pro Seat nesmírně důležitý, avšak ne kvůli omlazené Atece. Na trh totiž po osmé generaci Golfu a čtvrtém pokračování Octavie dorazí jejich kompaktní sourozenec Leon. Až po něm přijde na řadu Ateca, jež by se měla ukázat ještě před koncem roku, na silnicích ji ale ve velkém očekávejme až v roce 2021.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
30. 12. 2019 22:33
obcas staci malo
a zrazu to moze byt aj navonok nemastne neslane auto velka parada ( vid kaskaj po facelite vs pred nim a pod ) .... a kym sucasna ateca za mna je vizualne nic moc .. tak tento face je razom pokrok o 10 rokov vpred a razom je to uplne ine "vnimanie" auta ako celku .. tak uz len verit ze takto to bude aj v reale... a ma seat opat zarobene :yes: