Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Leon vykreslen podle špionážních fotek. Dostane i to, co Golf a Octavia ne

Stanislav Kolman
Diskuze (25)

Počátkem příštího roku se světu oficiálně představí čtvrtá generace modelu Leon, která doplní nové koncernové kompakty Golf a Octavii. Na co se můžeme těšit?

Koncern Volkswagen zažívá v posledních týdnech kompaktové žně, které budou pokračovat počátkem příštího roku. Nejprve jsme se dočkali zbrusu nové generace Volkswagenu Golf, následovala Škoda Octavia a jako třetí do party přibude co nevidět čtvrté vydání Seatu Leon. Náš šikovný grafik přepracoval současnou generaci podle špionážních snímků a ve fotogalerii si můžete prohlédnout, jak asi bude očekávaná novinka vypadat.

Už nějaký čas víme, že příď modelu se nechá značně inspirovat sedmimístným SUV Tarraco, které je inspirací pro tvar masky a světlomety. Leon se hodně změní z bočního profilu, nás ale nejvíce zaujala záď. Ta podle všeho dostane jako první koncernový kompakt sdružené zadní svítilny, jejichž brzdové světlo má být nějakým způsobem animované. Něco takového bychom dnes u sériově vyráběného automobilu napříč značkami hledali marně.

Není velkým překvapením, že zástupci Seatu slibují obrovský krok kupředu. Pocítit bychom jej měli zejména v interiéru, který má mladé klientele automobilky nabídnout především prvotřídní prvky konektivity. Šéf značky Luca de Meo před nějakým časem dokonce hovořil o „nejlepším multimediálním systému na trhu“. Počítáme s bezdrátovými aktualizacemi, hlasovým ovládáním Alexa a minimem fyzických tlačítek. Nový systém vyvíjel Seat několik let.

Auto posazené na koncernové platformě MQB skladbou pohonných jednotek příliš nepřekvapí. Benzinové motory vsadí na litrové tříválce, jedna-pětku a dvoulitry TSI. Ostrá verze přijede pod hlavičkou sportovní značky Cupra. Novinkou bude plug-in hybrid, vybrané zážehové motory budou v určitých konfiguracích mild-hybridy, stejně jako je tomu u nové Octavie. Počítá se také s verzí na stlačený zemní plyn.

Nový Leon se bude prodávat coby pětidveřový hatchback a kombík ST. Třídvířko kvůli nízkým prodejům končí. Premiéra čtvrté generace španělského kompaktu by měla proběhnout nejpozději v únoru příštího roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (25)

Doporučujeme

23. 11. 2019 15:57
Re: takto zboku
Přesně tak vypadá to jako hyundai :-(
To nová Octavia ještě dopadla dobře :yes:
23. 11. 2019 13:18
Re: Doufám
Zoufale bezpohlavní, nejspíš stejně jako autor této malůvky ;-)
Avatar - LeonST
23. 11. 2019 11:42
Re: Nemám se nač těšit....
Já Xcellence ST 2.0 TDI s manuálem velká spokojenost, dost vyvážená kombinace, na novou generaci jsem opravdu zvědavý, ale obávám se, že plně v trendu doby přijde o řadu svých naprosto vyhovujících prvků a i klimu bude člověk nahánět na maxidotu a při každém nastartování vypínat všechny otravné asistenty :-(

Docela bych už i u současné vozu ocenil zobrazení průběhu regenerace DPF na displeji aspoň rozsvícením kontrolky a její ruční spuštění samotným šoférem, který nejlíp ví, jak daleko a kdy pojede. Taky mi přijde, že jakmile teplota klesne pod určitou hranici, motor nesmyslně dlouho sytí bohatší směsí paliva, obzvlášť, kdy vyjíždím z garáže, tedy auto není vystydlé, je to úplně zbytečná zátěž (chytřejší termomanagement).
23. 11. 2019 11:04
Re: Nemám se nač těšit....
Ak ludia nemaju na vyber, tak kupia aj automat. Ved auto potrebuju.
Manual sa neponuka iba koli vyssim pokutam za papierovo vyssie emisie.
Ja mam automat v sluzobaku aj v malom aute do mesta a je to fajn.
Ale v aute "pre radost" chcem (aj mam) manual.
Avatar - xxc
23. 11. 2019 10:12
Re: takto zboku
Ale to len nakreslil grafik, toto sa mi tiež nepáči. Jediná pekná z nich je octavia.