Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Fordu naznačil elektrické Bronco, hlavní konkurent je jasný

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Jim Farley, CEO automobilky Ford, naznačil příchod elektrického Bronca trochu ve stylu Elona Muska.

Zahájení dodávek dlouho očekávaného Fordu Bronco se pomalu blíží, což samozřejmě oživilo i různé diskuze na sociálních sítích. Například na Twitteru se uživatel @gendyn01 obrátil na Jima Farleyho, CEO automobilky Ford, se zajímavým dotazem:

Jime. Nerozumím tomu proč Ford, jehož jsem akcionářem, nemá elektrickou verzi nových produktů jako je Bronco, když je plně zavázán elektromobilitě?“ A na tuto otázku se mu dostala elegantní odpověď: „Proč si myslíš, že nemáme?“ – odepsal Jim Farley.

Šéf Fordu tak nepřímo potvrdil, že se přinejmenším opravdu vyvíjí čistě elektrická verze modelu, který po svém představení vyvolal obrovskou vlnu nadšení. Ostatně myšlenka čistě elektrického offroadu, odvozeného od konvenčního modelu, vlastně není zas tak bláznivá ani unikátní.

Je to totiž pár týdnů, co se automobilka Jeep pochlubila svým konceptem Wrangler Magneto EV, tedy čistě elektrickou verzí modelu Wrangler. Ford se přitom již od představení Bronca proti Wrangleru jasně vymezuje a snaží se dokázat, že novinka od modrého oválu bude jasně lepší. Srovnání na poli elektrifikace tak bylo nejspíš jen otázkou času.

Značka Jeep, která je součástí společnosti Stellantis, sice bude moci čerpat technologie z velkého zázemí, jenže Ford už také není v oblasti elektrifikace žádným nováčkem. Na trh už poslala elektrické SUV-kupé Ford Mustang Mach E, které v nabídce již příští rok doplní čistě elektrická verze nejprodávanějšího amerického vozu – pick-up Ford F-150 Lightning.

Do souboje amerických elektrických offroadů Ford Bronco a Jeep Wrangler by však v budoucnu mohl promluvit ještě Rivian, který již dlouho pracuje na SUV s značením R1S, nebo GM s SUV verzí modelu Hummer EV. Čistě elektrickou verzi by však měl nabídnout i nejnovější Land Rover Defender.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme