Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia III přece jen dostane zabudovanou navigaci Amundsen

David Bureš
Diskuze (59)
Mladoboleslavská automobilka reaguje rozšířením výbavy nové Fabie na zájem zákazníků.

Třetí generace Škody Fabia aktuálně neumí mít zabudovaný navigační systém, jedinou možností je pomocí funkce MirrorLink zobrazit navigaci z chytrého telefonu na obrazovce multimediálního systému auta. V létě však automobilka tento nedostatek napraví.

Škoda tuto novinku ve výbavě Fabie oznámila na prezentaci verze kombi. Pro malý model bude možné od letošního června objednávat navigační systém Amundsen, který je známý z některých větších modelů mladoboleslavské značky. V případě Octavie je dodáván s 5,8palcovou obrazovkou.

Detaily navigace Amundsen pro Fabii III zatím neznáme, příplatek za ni vám tak zatím nesdělíme. Z dobře informovaného zdroje nicméně víme, že systém bude pro Fabii optimalizovaný, novinkou bude upravená grafika po vzoru funkce MirrorLink.

Chybějící zabudovaná navigace v malých autech se zdála jako nastupující trend, vedle Fabie navigační systém třeba postrádá také nový Opel Corsa. Funkce MirrorLink dostupná v obou těchto vozech je sice levná, což je u malých aut výhoda, není ale příliš spolehlivá. Kvůli slabšímu signálu mobilního telefonu se navigace umí snadno ztratit, telefonu navíc po restartu motoru občas chvíli trvá, než převede navigační data do multimediálního systému.

Sama Škoda před uvedením nové Fabie chybějící navigační systém vysvětlovala malým zájmem zákazníků o tuto položku. Nyní se ale ukazuje, že klienti o zabudovanou navigaci přece jen zájem mají. Proto automobilka hlas lidu poslechla a výbavu Fabie o navigaci rozšíří.

David Bureš
Diskuze (59)
14. 1. 2015 23:00
Re: dobrý nápad, špatné provedení
I samostatná může mít potřebné senzory. Stačí pak napsat software, který zvládne dobře zkombinovat GPS s inerciálním systémem.

Některá auta mají vestavěný Wi-Fi AP. Ale pochybuji, že by nějaké z nich mělo venkovní anténu pro Wi-Fi. Je to však možné. Pro kempování atp. bych dal asi přednost samostatnému modemu (s Wi-Fi AP, pokud by byla potřeba připojení sdílet, popřípadě pořádnou anténou).
Avatar - Blue Sun
14. 1. 2015 22:22
Re: dobrý nápad, špatné provedení
Díky. :-) Bluetooth asi měli na mysli s tím, že není třeba nikam tahat kabely.
Avatar - Blue Sun
14. 1. 2015 22:21
Re: dobrý nápad, špatné provedení
Ta tam byla spíš okrajově, ale už jsem viděl možnosti udělat z mobilu hotspot pro auto, případně poslat signál wifinou ven, třeba při kempování nebo tak podobně.
Na vestavěné navigaci se mi především líbí, že je propojená i se snímači v autě, takže registruje třeba zpomalení či zrychlení v tunelech. To přídavná neudělá, obvykle přijde o signál.
14. 1. 2015 20:54
Re: Neuveritelne
Presne tak, proto je ponekud zvlastni ze marketing Skodovky tuhle skupinku neustale ignoruje a stale se zameruje na mlade cool dynamicke rodiny ci bezdetne pary (viz reklamy), ktere Fabie proste nekupuji.
Avatar - Emel
14. 1. 2015 17:47
Re: xenony
Třeba teď v zimě mám pocit, že je tma pořád.