Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Felicia dobyla Ameriku a zářila vedle Miss USA. S octavií slaví 65 let

Ondřej Šámal
Diskuze (10)

Dvojice mladoboleslavských modelů se představila v roce 1959 a slavila úspěch i daleko za hranicemi Československa.

Před 65 lety veřejnosti představily hned dvě škodovky, jejíž názvy se objevily také v nové éře mladoboleslavské automobilky pod německým koncernem Volkswagen. Modely Felicia a Octavia slavily premiéru na tradičním autosalonu v Ženevě. Novinky dostaly vedle řady jiných změn i přepracovanou přední nápravu, u níž bylo dosavadní odpružení listovým perem nahrazeno vinutými pružinami v kombinaci s teleskopickými tlumiči. Automobilku současně opustila číselné značení svých modelů a nahradila je slovními názvy.

Octavia dostala název podle latinské číslovky octava, tedy osmá. Jednalo se totiž o osmý model Škodovky vyrobený od roku 1945. Z technického pohledu byla Škoda Octavia završením konstrukční řady předchozích sedmi vozů s páteřovým rámem s nezávislým zavěšením předních kol a čtyřválcovými motory. Tato řada započala modelem Popular a z posledního „Spartaku“, tedy typu 440/445, byla následně odvozena právě osmá v pořadí octavia.

Vedle čtyřmístné novinky s uzavřenou karoserií s jedním párem dveří mladoboleslavská automobilka nabízela také kabriolet Felicia. Ten dostal název odvozený z latinského slova felicitas neboli štěstí. Také felicia nebyla zbrusu novým vozem, nýbrž odvozeninou staršího typu 450, jenž byl určen hlavně pro exportní trhy.

Celkem bylo v letech 1958 až 1959 vyrobeno jen asi tisíc kusů tohoto vozu, potenciálu otevřené škodovky si ale byli v automobilce dobře vědomi, a tak po výstavních březnových premiérách v Ženevě a Lipsku zamířily hned v dubnu 1959 tři nové kabriolety na druhou stranu Atlantiku. Škoda Felicia se tam představila na newyorském autosalonu na výstavišti Colisseum, jehož se účastnilo téměř sedm desítek vystavovatelů z celého světa. Následný zájem o československý kabriolet byl velký, a to i díky společné propagaci s Miss USA 1957 Charlotte Sheffieldovou. Do roku 1964 vzniklo téměř 15 tisíc felicií, které se prodávaly nejen v Evropě, ale také v Jižní a Střední Americe a v Africe.

Ve srovnání se starší Škodou Spartak dostala dvojice modelů nejen upravenou přední nápravu, zapracovalo se též na snížení přenosu vibrací, komfortu ovládání či zlepšeném mazání a chlazení motoru. Základní verze modelu Octavia měla pod kapotou čtyřválcový motor o objemu 1,1 litru s výkonem 29,4 kW (40 koní), který přes čtyřstupňovou převodovku poháněl zadní kola, přičemž vůz se rozjel na nejvyšší rychlost 110 km/h. Výkonnější pak byla Octavia Super s motorem o objemu 1,2 litru (33 kW/45 koní), která dosahovala maxima 115 km/h. Otevřená Škoda Felicia využívala dvoukarburátorovou verzi čtyřválce 1089 cm3, jež byla naladěna na 50 koní (37 kW).

Video se připravuje ...

Ani s odchodem původních generací jména Felicia a Octavia nezmizela. Dne 26. října 1994 totiž Škoda v pražském hotelu Atrium slavnostně představila novou felicii ve verzi hatchback. Jednalo se nástupnický model vozu Škoda Favorit, který doznal spousty zásadních i dílčích modifikací, takže mohl být vybaven například i airbagy či protiblokovacím systémem ABS. V červnu 1995 se pak na brněnském autosalonu prezentovala praktická verze Felicia Combi.

Octavia se ve své novodobé podobě poprvé představila v roce 1996 a záhy se stala nejprodávanější škodovkou. Druhá generace přišla na trh v roce 2004, třetí následovala v roce 2012. Současná, již 4. generace byla uvedena na trh v roce 2019 a letos v únoru prošla modernizací. S více než sedmi miliony prodaných kusů ve čtyřech novodobých generacích patří octavia mezi deset nejprodávanějších vozů v Evropě a je stabilním pilířem portfolia automobilky Škoda.

Ondřej Šámal
Diskuze (10)

Doporučujeme

21. 3. 2024 21:09
Re: Práva
respektování autorských práv vám asi vůbec nic neříká !!! Žádám vás o nápravu!
Helena Heckelová
Avatar - 3_diamanty
21. 3. 2024 08:44
najkrajsia a najvacsia legenda skody
A este aj dnes ma vyuzitie .. je z nej idealne svadobne retro auto :yes:
21. 3. 2024 08:32
Pouze jen kopírování
Škodovka vydá tiskovou zprávu a neuvede v ní Octavii TS a protože v redakci nic o škodovkách asi nikdo neví, tak pouze někdo udělá jen CTRL C a následně CTRL V protože, když zmiňujete dvoukarburátorovou verzi u 984 tak ten stejný motor měla 985 TS která v popisu chybí.
21. 3. 2024 07:49
Hódně směšný titulek!
Nebo snad chce autor tvrdit, že původní Felicia zaplavila americký trh? :-)
20. 3. 2024 21:20
Re: dobyla ameriku?
každý amík, který rozumí autům, řekne: the best car of the millennium is the škoda octavia, god it is the best and most beautiful car in the world.