Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq jako přistávací plocha vrtulníku? Ano, stačilo minimum úprav

Jan Zajíc
Diskuze (23)

Doma už nemusíte pro svůj vrtulník stavět heliport, stačí lehce přizpůsobený Kodiaq. Dokazuje to video z mladoboleslavské dílny.

Stříbrnou Škodu Kodiaq si vzali do parády modeláři ze Škoda Design a odborníci z oddělení EGV, jež se zaměřuje na stavbu prototypů. Společně zkonstruovali plošinu připevněnou k rámu střechy auta.

„Je to ocelová konstrukce sestavená tak, aby rovnoměrně rozložila zatížení. Připevněná je k rámu střechy tam, kde jsou běžně přichyceny střešní ližiny. Povrch plošiny je z dřevěných desek,“ popisuje modelář Petr Erben.

Vrtulník Robinson R22 váží s pilotem a přistávací plošinou přes půl tuny, Kodiaq však prý nebylo potřeba dále zpevňovat. Pro dosažení optické rovnováhy se jen posílilo zadní odpružení vozu.

Nejprve došlo na statickou zkoušku, kdy byl vrtulník na auto spuštěn. Když vše proběhlo v pořádku, vznesl se do vzduchu a vedený zkušeným pilotem Janem Čermákem bezpečně přistál na střešní plošině. Následně se vůz společně s vrtulníkem stal ozdobou setkání majitelů a pilotů vrtulníků Robinson Helicopter Session 2021, které v Mladé Boleslavi uspořádala společnost Nisa Air.

Možná si vybavujete, že to není první přistání vrtulníku na střeše moderní škodovky. Před deseti lety provedli stejný experiment i tvůrci populárního pořadu BBC Top Gear. Tehdy stroj přistával na střechu Škody Yeti.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
24. 9. 2021 11:16
Re: Ubohé a trapné, Škodo
V psychiatrické léčebně mají času dost.
Avatar - WinDiesel
24. 9. 2021 11:12
Re: Dodal bych po Pelíškovsku:
Jojo z tlustýho do tenkýho 😁😁😁👽
Avatar - Ozzman
24. 9. 2021 09:06
Re: Ubohé a trapné, Škodo
No... já asi ne, protože většinou ten člověk nemá jiný život, když má čas na tyhle blbosti... smutný příběh. Navíc už zase 2 profily jen v této diskuzi...
24. 9. 2021 09:03
Re: Ubohé a trapné, Škodo
V té koncernové jste už narváni vy, že ?
24. 9. 2021 09:01
Re: Dodal bych po Pelíškovsku:
Máme samé mínusy, tady se na blbosti a zvrácenosti Škodovky nesmí asi poukazovat. To je také hustý :)