Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kushaq se představí už dnes. Sledujte premiéru nového městského SUV online

David Bureš
Diskuze (5)

Kushaq je pro Škodu klíčovým modelem. Chce zaujmout na perspektivním trhu, a to i díky novému technickému základu vyvinutého Škodou i pro další značky VW Group.

Škoda dnes představí zcela nový model Kushaq, městské SUV připravované pro indický trh. Premiéra se odehraje v indické Bombaji a díky online přenosu ji můžete sledovat i vy. Světové odhalení v začíná 18. března v 11:15 hodin středoevropského času, přenášeno bude živě prostřednictvím platformy Škoda Storyboard i na YouTube:

Design automobilu už loni naznačil koncept Škoda Vision In, přičemž letos zveřejněné skici naznačují, že sériová verze bude tomuto předobrazu hodně blízko. Velikostně má vůz zhruba odpovídat v Evropě známému Kamiqu, vyšší stavbou však bude mít opticky blíže klasickým SUV než crossoverům.

Chybět nebude příď s rozdělenými světlomety a charakteristicky tvarovanou maskou chladiče, což jsou aktuální poznávací znaky SUV Škoda. Doplní je však specifické detaily přizpůsobené indické klientele.

Právě indickému trhu je uzpůsoben také technický základ, jehož vývoj pro celý koncern VW Group měla na starosti právě automobilka Škoda. Nová architektura MQB A0 In je zjednodušenou verzí dobře známé platformy, hlavně ale využívá naprostou většinu dílů vyráběnou přímo v Indii. Naopak dnes se komponenty pro Škody produkované v Indii z velké části dovážejí.

Mladoboleslavská značka platformu MQB A0 In použije ještě pro kompaktní sedan, který má nahradit dnešní „indický“ Rapid, využívající základ ve starším VW Polo Sedan. Volkswagen ji pak rovněž využije pro dvojici modelů. Z hlediska motorů se mimochodem počítá s tříválcem 1.0 TSI a čtyřválcem 1.5 TSI, které mají být schopné tankovat benzin s nižším oktanovým číslem, jež je v Indii typický.

Škoda Kushaq se podle původních plánů měla představit již loni, pandemie koronaviru však premiéru odsunula až na letošní rok. Zvolené jméno pochází z indického jazyka sanskrt, v němž slovo „kushak“ znamená vládce nebo král. Přizpůsobilo se však názvosloví SUV Škoda s písmenem K na zatáčku a Q na konci.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Ronault.
26. 5. 2021 06:02
Re: Chcel by som sa spytat
Když jsi natolik bezprávný, že nedokážeš sám si určit na co se budeš nebo nebudeš dívat, tak doporučuji enukleaci očí...

Fascinující úkaz sebemrskačství, nechce to číst, přesto si to přečte a ještě o tom diskutuje. Šašek
18. 3. 2021 12:58
No toto
To je teda náááádhera, takovou krabici doma ještě nemám, jdu do ruksaku :yes:
Avatar - white label
18. 3. 2021 11:36
Re: Tie nazvy
Nebo Kushuj (kušuj).
18. 3. 2021 11:08
Tie nazvy
znie to ako Kushkush
Avatar - Beefcake
18. 3. 2021 10:54
Chcel by som sa spytat
Nedalo by sa vybavit, ze by som to pozerat nemusel ?