Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda prozrazuje nejzajímavější čísla o Octavii. Kolik váží logo na kapotě? A kdy jela 365 km/h?

Stanislav Kolman
Diskuze (15)

Nejúspěšnější model mladoboleslavské značky, který překročil hranici sedmi milionů vyrobených kusů, má na svém kontě pár zajímavých čísel. Tady jsou.

Asi netřeba připomínat, kde se pro tento model vzal právě název Octavia (v latině osmá). Při představení v roce 1959 šlo o osmý model značky Škoda s nezávislým zavěšením všech kol a zároveň osmý poválečný model automobilky.

Jde o bestseller společnosti, kterého se za celou jeho historii prodalo přes sedm milionů kusů. Jen v roce 2019 bylo zákazníkům ve 46 zemích dodáno 364.000 vozů. Kdybyste z vyrobených Octavií udělali kolonu, byla by dlouhá 32.200 kilometrů. To je přibližně vzdálenost z Mladé Boleslavi do Sydney a zpět. O nejprodávanější model jde samozřejmě u nás, ale třeba také v Polsku, Rakousku či Švýcarsku.

Ale ruku na srdce, nejdůležitější trhy pro model Octavia, respektive Škodovku, jsou jinde. V roce 2019 to byla Čína, kam mladoboleslavská automobilka dodala 78.200 octavií, což představuje 21 % celkové roční produkce tohoto modelu. Druhým největším odbytištěm je Německo (55 220 vozů), třetím Rusko a až čtvrtým domácí Česká republika.

A jaké další číselné zajímavosti Škodovka o Octavii prozradila?

  • 365 km/h - Maximální rychlost dosažená v roce 2011 v Utahu. Britský importér tehdy s přeplňovaným dvoulitrem dosáhl na solných pláních v Bonneville rychlostního rekordu. 4 až 5 km - Tolik kabelů najdeme v nové generaci vozu. Slouží kromě jiného pro napájení elektroniky, asistenčních a bezpečnostních systémů.
  • 2,2 kg - Celková hmotnost laku použitého na voze (včetně základního) v pěti až šesti vrstvách v závislosti na konkrétní barvě.
  • 35 gramů - Váha loga s okřídleným šípem na přední kapotě.
  • 22 - počet LED modulů v každém Matrix LED světlometu.
  • 14 - Počet funkcí vozu, které lze ovládat prostřednictvím multifunkčního volantu.
  • 37,4 litru - Objem úložných prostorů v interiéru (bez Phone boxu).
  • 10 - Počet funkcí certifikovaných ergonomických sedadel, včetně masážní funkce a odvětrávání.
  • 3 - Tolik dětských sedaček se vejde na zadní sedadla.
  • 30 - Počet barev ambientního osvětlení.
  • 16,8 m - Taková je délka kontrastního prošití v Octavii RS iV.
Stanislav Kolman
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
1. 5. 2020 22:07
Re: ...
se čtyřočkem, pokud měl diodová světla, vypadala docela ok. Ty základní ale byla hrozná.
1. 5. 2020 16:54
Re: Sešláplý předek
Moze byt, ale ta O4 maska vyzera nezdravo.
1. 5. 2020 12:05
Re: kolik navíc
to je uplne nezajimavy udaj protoze mezi soukromniky je minimum idiotu co za tenhle hnuj vyhodi svoje zdaneny prachy. a ti co vyhodi jsou rozumu mdleho a nedojde jim ze maji hlavu v prd*eli
1. 5. 2020 11:45
Re: Sešláplý předek
Zjavne robene podla Klausa ml.
1. 5. 2020 11:35
Re: ...
Mne sa to čtyřočko casom zacalo pacit :D aj ked na zaciatku to bol tiez hnus.. mozno aj na toto este zmenim nazor. Dvojramenny volant je minus aj podla mna a to dotykove ovladanie by malo byt zakazane zakonom koli nebezpecnosti.