Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda svolává 2.784 vozů, problém se týká motorů 1.2 TSI a 1.6 MPI

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyhlásila svolávací akci, která se týká modelů Fabia, Octavia, Rapid a Yeti s motorizacemi 1.2 TSI a 1.6 MPI.

Web Svolávačky.cz upozornil na svolávací akci mladoboleslavské automobilky s označením 15H4, která se týká modelů Fabia, Octavia Rapid a Yeti s motorizacemi 1.2 TSI (CJZB) 2013 – 2015 a 1.6 MPI (CWVA) od roku 2014.

U obou motorizací může docházet k povolování šroubů přestavovače vačkové hřídele, v důsledku čehož muže nakonec prasknout i řemenice. Z tohoto důvodu je potřeba u dotčených vozů vyměnit nastavovač vačkové hřídele i nastavovací ventil vačkového hřídele.

O závadě se údajně ví již delší dobu a oprava tak mohla být již provedena, tedy alespoň pokud vlastníci absolvují pravidelný servis v autorizovaných dílnách. To ovšem není povinností žádného majitele vozu.

A jak se vlastně závada může projevit? Podle webu Svolávačky.cz se lze nejprve setkat s kolísáním otáček, případně lze slyšet abnormální zvuky z motorového prostoru. V případě poškození řemenice už ale motor nemusí ani nastartovat a může dojít i k úniku oleje.

Pokud vlastníte některý z výše uvedených modelů s problémovou motorizací, doporučujeme si nejdříve ověřit, zda se svolávací akce vztahuje i na váš automobil. To můžete učinit buď přes kterýkoliv autorizovaný servis Škoda, kam by mělo stačit napsat e-mail s žádostí a Vin-kódem, nebo skrze systém on-line prověření, kam stačí zadat pouze VIN-kód vašeho automobilu.

V samotném servisu se pak mechanici zaměří nejprve na kontrolu vašeho motoru z hlediska poškození, poté zkontrolují stav rozvodového řemene, napínáku a těsnost olejového těsnění vačkového hřídele. V případě jakýchkoliv poškození by pak měly být všechny dotčené komponenty zdarma vyměněny.

Závada se neobjevuje pouze u mladoboleslavských modelů, ale také u dalších koncernových vozů. Podle Svolávačky.cz se stejný problém objevil například u Volkswagenů Golf, Polo nebo Beetle, kde dostal kód svolávací akce 15H2.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

2. 10. 2019 10:20
JEN KOLEM 350 VOZŮ!!!
Zdravím možná by bylo lepší napsat že se to týká cca 350 vozů co jezdí v ČR než spouštět takovou histerii!!!!!
1. 10. 2019 16:12
Re: xxX
Ty se směješ,ale moc přehled nemáš je to totiž všude stejné pokud nevíš ať máš BMW nebo cokoliv jiného
1. 10. 2019 12:29
Re: Z bláta do louže
Ale je to jeden prípad z koľkých?
Avatar - palix
1. 10. 2019 11:10
Re: Z bláta do louže
Je to od nich ale pekné, že spravili zvolávaciu akciu a priznali chybu.
Avatar - twistedTSD
1. 10. 2019 00:12
TSI
Vím o autě, kterému se takto motor rozletěl...nepříjemné. Ale dle počtu kusů asi ne vyloženě běžné.