Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda ukazuje levnější elektromobil. Model Epiq má stát 630 tisíc

Marek Bednář
Diskuze (139)

Produkční verze Škody Epiq, kterou automobilka čerstvě představila v podobě konceptu, bude velikostí podobná kamiqu a ceník má začínat u 25 tisíc eur. Na světě má být v příštím roce.

Druhý ze šesti nových elektromobilů, které automobilka uvede na trh v nadcházejících letech, ponese jméno Epiq a zařadí se do segmentu malých městských crossoverů. Model s délkou 4,1 metru nabídne podle automobilky prostorný interiér a zavazadlový prostor o objemu až 490 litrů.

Vůz se tedy stane nejkratším crossoverem značky; kamiq je dlouhý přes 4,2 metru. Velikostí kufru však bude epiq o poznání lepší, neboť kamiq nabízí „jen“ 400 litrů v základním uspořádání. Z tak velkého zavazadelníku a tak krátké délky lze soudit, že epiq přijede na platformě MEB Entry, která bude mít pohon předních kol.

Design vozu odpovídá novému jazyku Škodovky jménem Modern Solid. „Designová studie modelu Škoda Epiq má výrazně tvarovanou kapotou s moderním nápisem Škoda. Leskle černá maska Tech-Deck Face představuje nové pojetí přídě vozů Škoda a zároveň ukrývá elektrická zařízení, jako je radar a přední kamera,“ přibližuje tisková zpráva.

Video se připravuje ...

Dodává, že horní svítící linka obstarává denní svícení a blinkry, světlomety jsou o patro níž v rozích nárazníku. Ty do produkční verze dostanou technologii LED Matrix a jejich design je inspirovaný kubismem. Lak vozu je matnou verzí bílé Moon, který doplňují oranžové a černé detaily.

Minimalistický interiér

Podobnou kombinaci barev nacházíme také v interiéru, který bude první produkční kabinou v designovém jazyce Modern Solid. Bude se soustředit na odolné, praktické a udržitelné materiály a nabídne otevřenou odkládací schránku s bezdrátovým nabíjením pro mobilní telefony ve volně stojící středové konzoli. „Simply Clever prvky se nachází také v zavazadlovém prostoru, například háčky na tašky, cargo elementy, upevňovací prvky nebo odkládací prostor ukrytý pod podlahou,“ dodává automobilka.

Po stránce techniky stojí za zmínku obousměrné nabíjení, tedy že bude možné vůz použít k pohonu elektrických spotřebičů v případě, že vypadne proud. Dojezd na jedno nabití má být podle automobilky „přes 400 km“.

Škoda Epiq Škoda Epiq

A kde se vzalo vpravdě epické jméno? „Počáteční písmeno E značí elektrický model Škoda, zatímco písmeno Q na konci řadí vůz do rodiny SUV. Slovo ‚Epiq‘ je odvozené ze starořeckého slova ‚epos‘, jehož významem je ‚slovo‘ nebo ‚verš‘, ale také ‚příběh‘ nebo ‚báseň‘. Toto jméno vyvolává pozitivní asociace, jako ‚skvělý‘, ‚výjimečný‘ nebo ‚pozoruhodný‘,“ vysvětluje automobilka. Vůz se totiž má díky atraktivní ceně stát důležitým milníkem v historii.

Konečně, druhý vůz z hrstky nových elektromobilů z epiqu dělá premiéra v roce 2025. Ještě koncem roku 2024 se totiž má představit větší model Elroq.

Anketa

Jak se vám líbí Škoda Epiq?

Krása, těším se na produkční verzi
Není špatný
Nic moc, zas další crossover
Vůbec nelíbí

Marek Bednář
Diskuze (139)

Doporučujeme

18. 3. 2024 11:06
Re: objem kufru
Jako KIA naštěstí nevypadá. Mě se ten design celkem líbí, a objem kufru je to poslední, co mě zajímá. Jenom pochybuju, že to stihnou příští rok do výroby. To je Sci-Fi. Dokud nebude skutečný produkt, můžeme jen snít, o ceně i o dojezdu. Každopádně nesdělili žádný solidní údaj, protože vědí prd. Baterii 60kWh bych považoval za minimum, aby se o tom vůbec dalo uvažovat. Taky čekám, kdy konečně někoho napadne, že plochá podlaha je celkem k ničemu. Pod oběma řadami sedaček by klidně mohl být další bateriový blok. Sedělo by se jako na židli, tedy pohodlně, vzadu by nikdo nemusel řešit, kam s chodidly, a že nemá podepřená stehna. Dostali by slušnou kapacitu i do relativně krátkého auta. Ale to by jim nejspíš nesedlo do platformy, takže se pořád budou plácat na usmolenejch 40kWh bateriích a přesvědčovat nás, že 400 km WLTP stačí, což je samozřejmě blbost. Kde udělali soudruzi z VW chybu?
Avatar - twistedTSD
18. 3. 2024 09:06
Re: Za pakatel...
Co má být? Je to otravné a žere to čas.
Avatar - Barrichello
16. 3. 2024 23:32
Re: moc líbí
proč sem chodíte vy když NENAVIDITE auta?
Avatar - Barrichello
16. 3. 2024 23:30
Re: Elektrospotřebič
koho u aut nezajímaj loga a design je prachsprostý konzument co e přepravuje z A do B a je mu jedno čím :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
16. 3. 2024 23:29
Re: Clanek o elektromobilu
opakuješ se a šíríš spam ty Subaristo. Už sem ti psal kašpare, proč budu diskutovat o Subaru, když mam rád ameriky a britský auta.

Chodím diskutovat pod EV abych si přečetl bludy místn ích neostalinistických bolševiků o starých autech a jak by rádi nařizovali, nakazovali a zdanili lidem to čím jezdí. A chodím a budu sem chodit proti tomu bojovat, odkud odsud nezmizíte