Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovácký odborový předák: Koncern VW Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď

ČTK
Diskuze (61)

Odborový předák automobilky Škoda Auto Jaroslav Povšík dnes ČTK potvrdil, že se výroba nové generace modelu Superb přesune do závodu Volkswagenu v Bratislavě.

Koncern Volkswagen podle něj Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď, řekl dnes Povšík. Nový Superb by se měl začít vyrábět v roce 2022, spolu se Superbem se bude v Bratislavě vyrábět i Volkswagen Passat. Technologický vývoj obou modelů má být v České republice. Škoda Auto dnes odmítla informace o přesunu výroby komentovat.

O zaměstnanost v Kvasinách, kde se nyní Superb vyrábí, se Povšík neobává. Volná kapacita se může podle něj využít k rozšíření výroby ostatních modelů, například SUV Kodiaq.

Škoda Auto na dotaz ČTK označila informace za spekulace a nebude je komentovat, řekla ČTK mluvčí firmy Martina Gillichová. Spekulace o přesunu výroby Superbu se objevují už delší dobu, zatím je nikdo nepotvrdil.

Video se připravuje ...

"Spekulace ohledně budoucího výrobního programu nekomentujeme," řekla Gillichová na dotaz ČTK. Do Bratislavy se má přesunout výroba nové generace Superbu, která dorazí na trh nejspíše v roce 2022. Vývoj Superbu má pokračovat v Česku. Spolu se Superbem se má do Bratislavy přesunout i Volkswagen Passat, jehož vývoj se má přesunout také do ČR.

O přesunu výroby Superbu se spekuluje již delší dobu. Odbory v čele s předákem Jaroslavem Povšíkem ho kritizují. Povšík označil přesun modelů za tažení proti Škodě, kromě Superbu má Česko podle něj přijít také o výrobu Škody Kodiaq nebo Seatu Ateca.

Informaci o přesunu výroby Superbu z České republiky na Slovensko přinesl také magazín Automobilwoche. "Rozhodli jsme se zvýšit kapacitu tamního závodu," řekl VW Herbert Diesse pro Automobilwoche.

Jedním z důvodů přesunu Superbu do Bratislavy mohou být nižší výrobní náklady, podle Diesse jsou náklady na výrobu na Slovensku srovnatelné s Tureckem, kde původně koncern plánoval postavit novou továrnu. Výroba na Slovensku má být levnější než v Česku nebo Německu.

V červenci koncern Volkswagen oznámil, že plány na stavbu nové továrny v Turecku zastavil. Za rozhodnutím je údajně propad poptávky v důsledku koronavirové krize. Volkswagen už loni plány na výstavbu továrny v Turecku odložil kvůli mezinárodní kritice tureckých vojenských operací v Sýrii.

O přesunu Superbu se výrazně spekulovalo již v roce 2018. Volkswagen poté oznámil, že tento model škodovce zůstane, navíc se měly v České republice do roku 2023 začít vyrábět modely rodiny Passat.

V Mladé Boleslavi Škoda Auto vyrábí model Fabia, Fabia kombi, Scala, Kamiq, Octavia, Enyaq a částečně Karoq. Škoda Superb a Kodiaq se vyrábí v Kvasinách na Rychnovsku, kde se produkuje také další část SUV Karoq.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v ČR téměř 34.000.

ČTK
Diskuze (61)

Doporučujeme

16. 11. 2020 12:59
Re: Škoda
ty jseš tak hloupej, až z toho bolí oči. Samozřejmě, že platy učitelů na veřejných VŠ jsou nižší než průměrný plat v ŠA. A uvědom si, že kantoři na VŠ nejsou učitelé, ale vědci, kteří svůj obor chtějí studovat dál, nemusí to nutně znamenat, že v něm nic nedokázali. Jen třeba mají větší zájem rozvíjet dál obor a sebe, než jít vydělávat prachy. Každý holt máme hodnoty jinde. Neříkám, že tam nejsou zoufalci, ale ti jsou všude. Ale právě díky lidem z univerzit se celý svět posouvá kupředu - viz nanovlákna na TU v Liberci. Ti borci zvládli víc než kdokoli jiný na světě s minimem financí - kdokoli z nich by mohl jít ve svém oboru vydělávat miliony... a stejně jsou pořád všichni na fakultě, s vědomím, že rubáš nemá kapsy, a na univerzitě prospějou světu víc.
Avatar - Emel
13. 11. 2020 20:52
Re: Je to hlupák
Hm hm... ani za ty vysoké mzdy ale nejsou schopní sehnat dost lidí... ono to podle mě není tolik o penězích, jak to asi na první pohled vypadá.
13. 11. 2020 17:18
Re: Škoda
A prečo si do tohto vlákna zatiahol vysokoškolských učiteľov?
13. 11. 2020 17:16
Re: Škoda
To je jasné, že by som do bane nechcel fárať.
Tí si to však vybrali - nie ako tí, čo museli hrdlačiť v uránových baniach :(
13. 11. 2020 11:56
Re: Škoda
Na VŠ nám říkali, že když něčemu nerozumíme, tak máme jít na pajdák.