Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slavní úpravci nafťáků dostali pokutu 19,2 milionu za znečišťování ovzduší

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Známá společnost Diesel Brothers, která má dokonce vlastní televizní pořad, dostala pořádně tučnou pokutu za znečišťování ovzduší.

Tuningová společnost Diesel Brothers, sídlící v americkém Utahu, se dlouhodobě specializuje na vývoj, výrobu, úpravu a prodej vozů (osobních i užitkových) s výkonnými vznětovými motory. V roce 2016 se však dostala do křížku se skupinou lékařů, podle jejichž názoru prováděla na autech nelegální úpravy.

Konkrétně se mělo jednat o odstraňování nebo jinou manipulaci se systémy, které hlídají a omezují emise – jako je například filtr pevných částic. Následkem těchto úprav měly mít jejich vozy vyšší než povolené emise, což se mělo výrazně podepsat na horší kvalitě ovzduší v Utahu.

Soudní spor se protáhl na dlouhé čtyři roky, po kterých dal nakonec soudce za pravdu skupině lékařů. Společnost diesel Brothers, která se objevuje ve vlastním stejnojmenném pořadu na Discovery Channel, tak nyní musí zaplatit pokutu 848.000 dolarů (cca 19,2 mil Kč) za úpravu, marketing a prodej vozidel s odstraněným systémem kontroly emisí, které porušují emisní limity.

Ilegálně odstrojené a upravené naftové trucky nemají na našich silnicích co dělat,“ uvedl Dr. Brian Moench, prezident skupiny lékařů, v rozhovoru po konci soudního řízení. „Jakákoliv společnost, která nejenže vydělává, ale také oslavuje oblaka znečištění, jež jsou dílem jejich práce, by měla být odpovědná za své činy, a toho je dosaženo tímto rozhodnutím.

Soudce současně rozhodl, že kromě zaplacení pokuty nesmí společnost již nikdy porušovat emisní normy. Bude tak zajímavé sledovat, jak chce vyvíjet, vyrábět a prodávat další upravené trucky s výkonnějšími motory.  

Zajímavý je také osud peněz, které bude muset společnost zaplatit. Z celkem 848.000 dolarů poputuje 90.000 na lokální program, který se zabývá renovací starých dieselů. Zbytek peněz ale poputuje do pokladny americké vlády. Jinak řečeno – na zkvalitnění ovzduší v Utahu, které bylo hlavním argumentem lékařů, tak nakonec padne jen zlomek pokuty.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

12. 3. 2020 14:20
A čo takto mastná pokuta pre Hennessey Performance?!
Však ponúkajú obludy, čo narobia ,,smradu" ako 10 malých vozidiel!
Avatar - wakantanka
12. 3. 2020 13:22
Re: Dobre jim tak, ***.m
Hej, v Amerike tú naftu majú určite zadotovanú a preto stojí viac ako benzín že? :)
Avatar - Hammunasakra
12. 3. 2020 10:56
Re: Dobre jim tak, ***.m
Pro začátek úplně stačí přestat subvencovat naftu = bez toho maj sazomety okamžitě po ptákách ;-)
Avatar - netcar.xx
12. 3. 2020 10:02
Dobre jim tak, ***.m
A jeste bych nechal vsechny ty sazomety sesrotovat