Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Valencie 2022: Francesco Bagnaia a Augusto Fernández mistry světa

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Grand Prix Valencie vyhráli v jednotlivých kubaturách Álex Rins (MotoGP), Pedro Acosta (Moto2) a Izan Guevara (Moto2). Titul v prostřední kubatuře potvrdil po Ogurově pádu Augusto Fernández, ten nejprestižnější ale získal Francesco Bagnaia.

Velká cena Valencie zakončila 74. ročník klasického světového šampionátu silničních motorek, sezóna dospěla dvacátým závodem ke svému závěru. Na okruhu Ricarda Torma v Cheste u Valencie jezdci zatáčejí devětkrát doleva a pětkrát vpravo. Cílová rovinka měří 876 m. V neděli přišlo 170.380 diváků…

MotoGP

Francesco Bagnaia vedl před GP Valencie před Fabiem Quartararem o 23 bodů. Stačilo mu dojet nejhůře čtrnáctý, i kdyby „El Diablo“ vyhrál. Pravda, historie ukazuje, že ani takový náskok nemusí být velký, stačí si vzpomenout na rok 2006 a boj mezi Valentinem Rossim a dnes již bohužel nežijícím Nickym Haydenem. „Vale“ upadl, „Kentucky Kid“ vyhrál a slavil…

Quartararo také ale mohl skončit až čtvrtý v šampionátu, matematickou naději na titul vicemistra měli i Aleix Espargaró a Enea Bastianini. A Jack Miller na konečnou třetí příčku… Bylo tedy stále o co bojovat.

„Pecco“ nechtěl nijak taktizovat, toužil vyhrát závod i titul a měl ve Valencii celou rodinu. Většina soupeřů i bývalých závodníků si byla jista, že korunu získá on. Musím vyhrát,“ byl si vědom Fabio Quartararo. Marco Bezzecchi dostal pokutu tisíc eur za to, jak se rozčiloval na traťáka, který šel rozvážným krokem uhasit jeho motorku. Raúl Fernández byl v sobotu v nemocnici, měl problémy s viděním.

Ve warm upu exceloval Johann Zarco (1:30,8 min). Závod vypukl ve 14:00. Marca Márqueze trápila rýma. Nejlépe vyrazil Álex Rins. Quartararo si to s Bagnaiou rozdával hned od začátku o páté místo a „Pecco“ přišel o jedno z křidélek. První čtveřice, ve které byli i Jorge Martín, Marc Márquez a Miller. Aleix Espargaró skončil v boxech s technickým problémem, i tak sklidil potlesk. Jeho bratr Pol spadl. Havarovali i Darryn Binder a Álex Márquez.

Quartararo se snažil dohnat první grupu a Bagnaiu nechal za sebou. Toho obtěžoval Brad Binder a dostal ho. „Když jsem bojoval o titul mistra světa Moto2, celou noc jsem nespal. Moc to Peccovi přeju, příští rok spolu budeme v garáži,“ řekl Enea Bastianini. Marc Márquez své šance na triumf zahodil, Honda letos od svého návratu před 40 lety v nejvyšší kategorii podruhé nevyhraje (poprvé se tak stalo předloni). „Chtěl bych se s Ducati rozloučit stupni vítězů,“ přál si Jack Miller a pracoval na tom! „Pokud se dostaneme do souboje, proti Peccovi nepůjdu,“ řekl Luca Marini.

Bagnaia se propadl za Mira a Oliveiru na osmé místo, Quartararo jezdil čtvrtý. Maverick Viñales skončil v boxech, pro Aprilii byl tenhle závod pohromou. Spadl Zarco, rozjetý „Sunday rider“ Brad Binder naopak zdolal Quartarara. „Pecco couval“ až na okraj první desítky, Miller bohužel pět kol před cílem poslal svou ducati k zemi, takže na „bednu“ to nevyšlo. Zato Brad zdolal i druhého Martína!

Znamenitým způsobem se se sezónou rozloučil Álex Rins, Bezkonkurenčně vyhrál, Suzuki se bohužel loučí. Vlastně na vrcholu. Brad Binder dojel stříbrný a Jorge Martín bronzový, Quartararovi čtvrté místo stačilo jen k titulu vicemistra. „Přijel jsem si zazávodit, ztráta byla veliká...“ Ale šampionem se letos stal Ital na italském stroji, co na tom, že pod šachovnicí projel dnes jako devátý... Poprvé po padesáti letech a po patnácti od poslední koruny Caseyho Stonera. Francesco Bagnaia je také prvním mistrem světa MotoGP z akademie Valentina Rossiho. Jeden titul už má – z roku 2018 z Moto2. A „Vale“ byl posledním italským šampionem MotoGP v sezóně 2009. Třetí příčku v celkovém hodnocení letos uhájil Bastianini. Kdo by to byl čekal? Ten si přijde na pěkné peníze díky sponzorským smlouvám, které mu zajistil manažer Carlo Pernat.

Jorge Martín po závodě řekl: „Gratuluji Peccovi, sedm vítězství v sezóně, to je fantazie. Těžký závod, neodstartoval jsem dobře, šetřil jsem gumy a měl problémy s předkem. Mám dost motivace, i pro následující testy, příští rok se chci poprat o titul.“ Brad Binder: Chtěl jsem vyhrát, ale v úvodu jsem se zasekl a nemohl jsem předjet soupeře.“Álex Rins: Nemohl jsem skončit lépe. Hodně jsem se se Suzuki naučil. Ale čeká mě start nové kapitoly v mém životě.“ Dnešní vítěz si odskočil do své rodné řeči, aby vzápětí anglicky poděkoval. A mistr světa? „Byl to nejtěžší závod mého života. Měl jsem ambice skončit v první pětce, ale předek se dnes nedal ovládat, nevím proč. Jsem však mistr světa, titul chutná skvěle!“

VC Valencie 2022 MotoGP – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 41:22,250 min
2. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing +0,396 s
3. Jorge Martín Ducati Prima Pramac Racing +1,059 s
4. Fabio Quartararo Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +1,911 s
5. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Factory Racing +7,122 s
6. Joan Mir Suzuki Team Suzuki Ecstar +7,735 s
7. Luca Marini Ducati Mooney VR46 Racing Team +8,524 s
8. Enea Bastianini Ducati Gresini Racing MotoGP +12,068 s
9. Francesco Bagnaia Ducati Ducati Lenovo Team +14,441 s
10. Franco Morbidelli Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +14,676 s

Konečné pořadí MS jezdců po 20 závodech: 1. Francesco Bagnaia 265 bodů (mistr světa 2022), 2. Fabio Quartararo 248, 3. Enea Bastianini 219, 4. Aleix Espargaró 212, 5. Jack Miller 189...

Moto2

Získá titul mistra světa Augusto Fernández? Španěl před závodem vedl o 9,5 bodu před Aiem Ogurou. Japonec v Malajsii svou snahu přehnal a v posledním kole spadl. Arón Canet měl prakticky jisté třetí místo, Tony Arbolino na něj ztrácel 24,5 bodu, musel by vyhrát a Španěl dojet mimo body, popřípadě nedokončit. Canet ale už nemůže být ani druhý.

Pedro Acosta oslavil vítězství v ranním warm upu (1:35,1 min) jízdou po zadním kole. S bolestí se umím vyrovnat, ale v pravém zápěstí nemám sílu a cit,“ řekl Filip Salač. Dostal silné léky, opich už není možný…

Acosta možná přemýšlel o tom, že by se po startu závodu dostal do čela, ale plány mu překazil Alonso López. Pak se sťukli a do čela se prosmýkl Arbolino před Oguru. Pro veterána Simone Corsiho skončilo klání hned v úvodu. López chyboval ještě několikrát a evidentně přemotivovaný nakonec upadl. Skvěle si počínal Cameron Beaubier, chtěl se rozloučit s Evropou se ctí a bojoval o pódium. Jenže… jen do pádu. Stejně zakončil sezónu i Celestino Vietti, přitom tak hezky začal… Zkusil ještě pokračovat, ale motorka nebyla v pořádku a dostal černo-oranžovou vlajku.

Ogura si to rozdával s Acostou a… neustál to. Jel prostě buď a nebo a motorka skončila v saltech. O titulu tak bylo rozhodnuto. Už jistý šampion Augusto Fernández na stupních vítězů. . a oba muži letos opět nejlepšího týmu Akiho Aja dostihli Arbolina a pokořili ho. Hiroshi Aoyama, poslední mistr světa dvoudobých dvěstěpadesátek neměl radost, protože ani Somkiat Chantra cíl neviděl. Upadl ve stejném místě jako Ogura.

K zemi se odporoučel rovněž veterán Mattia Pasini, ale sundal ho Jeremy Alcoba. I tak má z letošních tří závodů alespoň bodík. Viník dostal dlouhé kolo, bez diskuse. Canetovi ustřelil předek… Zakončí Augusto Fernández svou zatím nejúspěšnější sezónu triumfem? Ne. Vyhrál jeho týmový kolega Acosta a získal i titul Nováčka roku. Jenže důležitější bylo to, že na druhém místě projel nový světový šampion. Arbolino dojel třetí. Největším překvapením je deváté místo Senny Agiuse, náhradníka za Sama Lowese. Salač i přes bolesti urval tři bodáky.

Arbolino: Je to jako vítězství. Ti dva kluci vpředu byli prostě rychlejší. Snažil jsem se tlačit, ale když mě předjeli, nebyla šance. Na příští sezónu se připravím tak, abych jel na plný plyn.“ Pedro Acosta sice dnes vyhrál, ale interview poskytoval jako druhý: „Nerozumím tomu, nevím, jak se to stalo, nevím, co mám říct. Začátek byl těžký. Jsem člověk, kterému se před sezónou věřilo, pak přišly pády a zranění. Tohle vítězství je ale klíčové.“ Acosta je určitě jedním z kandidátů na titul příští rok, totéž ale platí i o Tonym. Augusto Fernández dostal zlatou přilbu, dlouho slavil s fanoušky za plotem a trvalo mu, než se vrátil na rozhovor: „Je to super, nevím, co mám říct…“ Cvičily s ním emoce, poděkoval všem a pokračoval: „Závod jsem si užil, chtěl jsem bojovat o vítězství, ale Pedro byl moc rychlý...“ Nakonec se převlékl i do připravené zlaté kombinézy a užil si v ní stupně vítězů. Šampionem je ale svým způsobem i Bo Bendsneyder. Dokončil totiž jako jediný všechny letošní závody…

Filip Salač zhodnotil sezónu: Vyrostl jsem jako jezdec, letošní sezóna mi dala hodně a posunula mě jako člověka. Moto-dvojky nejsou crazy, musí se tu přemýšlet. Thajsko bylo super, i když jsem si ´pódium jsem si neužil, vždyť jsem přišel o vítězství. Uklouzlo mi to, když jsem zvedal ruku, dokonce už dvě kola předtím. První čtvrtina sezóny byla plná pádů a zranění. Příští rok neodchází ze třídy tolik lidí jako letos...“ Český závodník ještě po Grand Prix řekl: Gratulovat není k čemu. Závod byl těžký, jel jsem desátý, ale pak začala zlobit ruka. Měl jsem křeče, nakonec alespoň pobral body. Po zadním kole jsem jel na konci spíš pro fanoušky. Teď si dám relax, jsem hodně rozbitý. V Clinica Mobile mě dali do kupy, když jsem nejezdil na trati, byl jsem tam, bolelo to hodně...“

VC Valencie 2022 Moto2 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Pedro Acosta Kalex Red Bull KTM Ajo 39:52,413 min
2. Augusto Fernández Kalex Red Bull KTM Ajo +1,232 s
3. Tony Arbolino Kalex Elf Marc VDS Racing Team +10,163 s
4. Fermín Aldeguer Boscoscuro Beta Tools Speed Up +14,407 s
5. Albert Arenas Kalex Inde GasGas Aspar Team +18,904 s
6. Manuel González Kalex Yamaha VR46 Master Camp Team +20,554 s
7. Jake Dixon Kalex Inde GasGas Aspar Team +21,244 s
8. Jeremy Alcoba Kalex Liqui Moly Intact GP +25,868 s
9. Senna Agius Kalex Elf Marc VDS Racing Team +33,762 s
10. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP +35,117 s
13. Filip Salač Kalex Gresini Racing Moto2 +38,942 s

Konečné pořadí MS jezdců po 20 závodech: 1. Augusto Fernández 271,5 bodu (mistr světa 2022), 2. Ai Ogura 242, 3. Arón Canet 200, 4. Tony Arbolino 191,5, 5. Pedro Acosta 177… 20. Filip Salač 45...

Moto3

Titul vicemistra světa v nejslabší kubatuře před posledním závodem sezóny byl jasný, ale zbývalo rozluštit tajenku, kdo se stane vicemistrem a který jezdec se připojí ke dvěma nejúspěšnějším na oficiálním vyhlášení nejúspěšnějších v sezóně. Naději na druhé místo v celkovém pořadí měli ještě Ayumu Sasaki (227 bodů), Dennis Foggia (233) a Sergio García (241).

Deniz Öncü dominoval rannímu warm upu (1:39,5 min). Napodobí bratra a dočká se konečně svého prvního vítězství v závodě? Ten začal tradičně v jedenáct hodin dopoledne ve 22 stupních, svítilo slunce. Mistr světa Izan Guevara se divil:, kolik má ve Valencii fanoušků s transparenty. „Mám tu hodně příznivců,“ žasl.

Jaume Masiá s Kaitem Tobou vyrazili do závodu z pit lane a ještě je čekalo dlouhé kolo za sobotní ruční výměnu názorů po vzájemné kolizi. Long lap si musel odbýt i Diogo Moreira. V úvodu klání se v čele vytvořily dvě dvojičky: šampion Guevara s Öncüem a García s Ivánem Ortolou. Moc se nepadalo, až po třetině závodu se odporoučel k zemi Riccardo Rossi.

Turek odhodil nálepku z nádrže a četl si Guevaru. Scott Ogden v poslední GP body nezískal, spadl, stejně jako Taiyo Furusato. Ortolá neudržel tempo, velkou grupu za ním vedl Ayumu Sasaki a nakonec ho pohltila. Motorku složil k zemi Xavier Artigas, ale nasedl a pokračoval dál. Ayumu se naopak ve skupině začal propadat ve prospěch Dennise Foggii.

Rozhodne se o vítězi v posledním kole? Deniz zaútočil a dostal se do čela, ale Izan ukázal, že titul mistra světa je ve správných rukou, protože se prosmýkl na cílové rovince před tureckého jezdce a vyhrál! Jeho soupeř si v poslední zatáčce vyjel až na obrubník a neměl takovou rychlost… Osamocený García dorazil pod šachovnici třetí a získal titul vicemistra, Aspar má double! Foggia porazil Sasakiho, je rozhodnuto! Navíc si na pit lane pěkně zagumoval… Šestý skončil Adrián Fernández, mladší bratr Raúla z MotoGP. Nováčkem roku se stal Diogo Moreira, i on bude přítomen vyhlášení vítězů večer ve Valencii.

Sergio García: Jsem druhý v mistrovství světa. Nemohl jsem ze sebe dnes vydat víc.“ Nezapomněl na děkovačku. Deniz Öncü dojel všechny závody: Tenhle rok byl úžasný. Tech3 mě naučili hodně. Zkusil jsem všechno, chtěl jsem Izana porazit, blahopřeji mu. Přijeli mě podpořit Kenan s bráchou, to bylo fajn...“ Izan Guevara: Byl jsem rychlý, tempo bylo vysoké a dnešní závod jsem si vážně užil. Vyhrál jsem letos všechny podniky doma ve Španělsku!“

VC Valencie 2022 Moto3 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Izan Guevara GasGas Valresa GasGas Aspar Team 38:10,406 min
2. Deniz Öncü KTM Red Bull KTM Tech3 +0,062 s
3. Sergio García GasGas Valresa GasGas Aspar Team +6,557 s
4. Dennis Foggia Honda Leopard Racing +14,133 s
5. Ayumu Sasaki Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max +14,574 s
6. Adrián Fernández KTM Red Bull KTM Tech3 +14,676 s
7. David Muñoz KTM Boé Motorsports +14,889 s
8. Diogo Moreira KTM MT Helmets – MSI +15,048 s
9. Ryusei Yamanaka KTM MT Helmets – MSI +15,288 s
10. Daniel Holgado KTM Red Bull KTM Ajo +15,440 s

Konečné pořadí MS jezdců po 20 závodech: 1. Izan Guevara 319 bodů (mistr světa 2022), 2. Sergio García 257, 3. Dennis Foggia 246, 4. Ayumu Sasaki 238, 5. Deniz Öncü 200…

Zdroje: iSport.cz, MotoGP.com, MotoGP Twitter, Nova Sport

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme