Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Malajsie 2022 v MotoGP vyhrál Francesco Bagnaia a přiblížil se k titulu

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Královskou třídu silničních motorek v Malajsii zvládl nejlépe Francesco Bagnaia. V Moto2 se radoval Tony Arbolino, Ai Ogura upadl a zkomplikoval si cestu za titulem. Salač i s nateklou rukou bral body. V Moto3 vypálil všem rybník John McPhee.

Devatenácté, předposlední dějství letošního MS silničních okruhů hostí Malajsie. Grand Prix se koná na okruhu v Sepangu. Součástí areálu jsou kromě závodní trati samotné a jejího zázemí i golfové hřiště, nákupní centrum a hotel. Tribuna má typickou střechu ve tvaru lotosového květu. Před 11 lety zde při závodě MotoGP zahynul exmistr světa dvěstěpadesátek Marco Simoncelli.

Dieter Mateschitz, spoluzakladatel a majitel Red Bullu zemřel v 78 letech, podlehl těžké nemoci. Vlastnil i televizní stanice, ale hlavně jeho výrobce energetických nápojů podporuje mohutně motoristický sport. Převzal i rakouský A1 Ring, který přejmenoval a zrekonstruoval. Paddock klasického silničního MS se s ním nerozloučil před závodem MotoGP minutou ticha, nýbrž potleskem.

Didi, jak se mu říkalo, založil první motocyklový závodní tým už v roce 1987. Fanoušci si určitě vzpomenou na britsko-americký WCM, který byl ve spojení s Yamahou a Red Bullem velmi úspěšný, v půllitrech za něj vyhrávali třeba Simon Crafar, Régis Laconi a Garry McCoy. Úspěšná je i stáj F1, kterou vede Christian Horner, Sebastian Vettel a Max Verstappen získali šest titulů mistra světa. Vznikla převzetím týmu Jaguar.

V Malajsii je vždy vysoká vlhkost, letos se teplota pohybovala těsně nad třiceti stupni Celsia.

MotoGP

Před kláním byli ve hře o titul ještě čtyři jezdci: nejvýhodnější výchozí pozici měl Francesco Bagnaia, dále Fabio Quartararo, který si při pádu v sobotním čtvrtém tréninku polámal prsty na levé ruce, Aleix Espargaró a Enea Bastianini.

Na osychající dráze se v ranním zahřívacím tréninku blýskl Johann Zarco (2:02,4 min), nazouvaly se hladké gumy. Joan Mir pomohl Polu Espargarovi zpět do sedla jeho oranžové hondy. Jeho bratr Aleix měl problémy s nastavením přední výšky motorky. Raúl Fernández slaví dnes 22. narozeniny. KTM se protáčí zadní kolo a nemají akceleraci na výjezdech ze zatáček, obecně se jim nechce ani do nich. „Určitě dopadnu lépe než v kvalifikaci,“ přál si Brad Binder.

Závod nejsilnější kategorie byl vypsán na takřka 111 km, tedy rovných 20 kol. Bojuju s motorkou. Chci ale jet vepředu, i když mě experti odhadují na osmé, deváté místo. Trať však není úplně vhodná pro můj jezdecký styl,“ nechal se slyšet Marc Márquez „Já se chci vrátit. Kdybych měl tak silný motor jako Ducati, nevyvážel bych se za ostatními,“ reagoval na kritiku hlavně Davide Tardozziho. „Když jsem viděl na velkoplošných obrazovkách Martínův kvalifikační čas, myslel jsem si, že je to chyba,“ divil se Bagnaia. „Budu tady mít rodinu, to je pohoda...“ Psychický tlak na něj ale dolehl. „Na nalomený prostředníček se nebudu vymlouvat, dá se s tím jet,“ řekl Quartararo. „Zdržování byla moje chyba, omlouvám se, jezdců za sebou jsem si nevšiml. Dvojité dlouhé kolo mě mrzí, kál se Franco Morbidelli.

Všichni jezdci nazuli střední směs pneumatik dopředu a měkkou dozadu, tady je volba obutí jednoduchá a jasná. Slick, déšť nepřišel. Bagnaiovi se fantasticky povedl start, z devítky se prodral okamžitě za Martína na druhé místo. Luca Marini bohužel brzy skončil v boxech a odstoupil. Kompletní pódium pro Ducati zatím jistil třetí Bastianini, Márquez jezdil čtvrtý, ale musel si dávat pozor na Quartarara. Fabio ho zdolal. Náhradník za Nakagamiho Tetsuta Nagashima zakončil své vystoupení pádem.

Divočák „Martinator“ v 8, kole havaroval, bohužel z prvního místa. Tím se do vedení dostal „Pecco“. Enea mu ale nedal spát a Davide Tardozzi musel jít jednat do garáže Gresiniho týmu. Marně, Bastianini jel v čele. Spadli Darryn Binder a Fabio di Giannantonio. Marco Bezzecchi už dávno pokořil Marca Márqueze a snažil se pomoci kamarádovi Bagnaiovi tím, že doháněl Quartarara. Dělal pro to všechno, ale nezadařilo se, nakonec ztratil. Sedm kol před finišem se rudá ducati dostala znovu na čelo! V 18. okruhu ještě spadl Joan Mir.

„Pecco“ Bagnaia vyhrál a přiblížil se titulu mistra světa. Od Quartarara jej dělí už 23 bodů, mistrovskou korunu ale musí potvrdit ve Valencii. Fabio dojel na „bedně“ za Bastianinim, Poslední závod musí bezpodmínečně vyhrát a Bagnaia dojet patnáctý, mimo body, popřípadě nedokončit, aby obhájil Francouz s italským jménem. Matematika je tedy jasná. Nikdo jiný už šanci nemá, Aleix Espargaró skončil v Malajsii až v závěru Top 10. Ducati Lenovo Team získal zatím alespoň titul mezi stájemi… Heroický výkon podal Jack Miller, dojel i s nateklou nohou šestý za Álexem Rinsem a před Marcem Márquezem.

Quartararo: „Po dlouhé době na bedně! Jsem na sebe hrdý, vím úplně přesně, kde jsme ztráceli. Šance na titul je malá, ale ve Valencii udělám všechno. Levá strana přední gumy mi fungovala lépe než pravá.“ Pří cestě na stupně vítězů si ledoval prst. Bastianini: „Snažil jsem se v posledním kole předjet Pecca, ale chyběla mi trakce. Na brzdách byla motorka perfektní. Každopádně skvělý závod, chci skončit třetí v šampionátu.“ Bagnaia: „Nejlepší start mého života. Do první zatáčky jsem zariskoval a předjel hodně jezdců. Při pronásledování Jorgeho mi odcházela zadní guma, tak mi nezbylo nic jiného než zvolnit. Pak ale Martín bohužel spadl. Udělal jsem pořádný krok k titulu, je to moje sedmé vítězství v letošní sezóně.“

VC Malajsie 2022 MotoGP – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Francesco Bagnaia Ducati Ducati Lenovo Team 40:14,332 min
2. Enea Bastianini Ducati Gresini Racing MotoGP +0,270 s
3. Fabio Quartararo Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +2,773 s
4. Marco Bezzecchi Ducati Mooney VR46 Racing Team +5,443 s
5. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +11,923 s
6. Jack Miller Ducati Ducati Lenovo Team +13,472 s
7. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +14,304 s
8. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing +16,805 s
9. Johann Zarco Ducati Prima Pramac Racing +18,358 s
10. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing +21,591 s

Průběžné pořadí MS jezdců po 19 závodech z 20: 1. Francesco Bagnaia 258 bodů, 2. Fabio Quartararo 235, 3. Aleix Espargaró 212, 4. Enea Bastianini 211, 5. Jack Miller 189...

Moto2

Augusto Fernández nenechal nikoho na pochybách, že právě on je jedním ze dvou kandidátů na titul. Ovládl ranní warm up na ještě vlhké dráze (2:20,0 min). Ai Ogura měl před ním náskok v celkovém pořadí jen 3,5 bodu. Filip Salač v „rozcvičce“ i přes nateklé prsty z kvalifikačního pádu startoval, zajel šestnáctý čas, o 2,7 s horší.

Závod byl vypsán na 18 kol, tedy takřka 100 km. Začal nepříjemnou situací, kdy spadli Pedro Acosta, Somkiat Chantra a David Sanchís. Chantra si brnknul do Jaka Dixona a ostatní za ním neměli šanci nic dělat. Debutant Sanchís ujel doslova pár metrů a ještě si stihl zlomit levou klíční kost. Alessandro Zaccone a Arón Canet se jim museli vyhnout a hodně ztratili. Borja Gómez dostal dvojité dlouhé kolo za ulitý start.

Poli vládl Tony Arbolino před Ogurou, Alonsem Lópezem a exmistrem světa třístovek Manuelem Gonzálezem, který jezdí jako pokropený živou vodou. Pátý byl Dixon a incident po startu pomohl Fernándezovi k šestce, navíc se na Brita nalepil. Filip se rychle probil z osmnáctého místa na kraj první desítky. Zato Celestino Vietti pokračoval v tragických výkonech a skončil po pádu. A to zkraje sezóny vypadal na jednoho z favoritů na titul…

Trávou se projížděl Joe Roberts a pak zmizel v boxech, stroj nefungoval. González dostal chuť na první stupně vítězů v kariéře MS. Do šachovnicové vlajky chybělo 7 kol, Ogura se přilepil na Arbolina a záhy šel do čela. Ovšem ne na dlouho, byl dlouhý a vedení ztratil.

Vřelo to i za nimi, López se vrátil na průběžný bronz před Gómeze, Dixon s Fernándezem nebyli daleko, Augustovi přece jde o titul mistra světa! Na Brita to navíc zkusil. Oba spolu bojovali opravdu tvrdě, ale čistě. Jake je z Británie zvyklý na bitvy a ostré lokty, pro Španěla nebyl snadným soustem. Navíc mu udílí rady Fabio Quartararo, jsou vidět často spolu.

Ogura se v posledním kole pokusil předjet Arbolina a uklouzl! Zásadní chyba! Mohl jet do Valencie v úplně jiné situaci… Tony vyhrál, druhou příčku obsadil Alonso López, má ještě šanci získat titul Nováčka roku, i když nejel celou sezónu. Na poslední pódium se vešel Dixon. Augusto Fernández to nakonec dotáhl na čtyřku, González vypadal chvíli velmi slibně, musel se spokojit s pětkou, slušně po delší době zajel šestý Marcel Schrötter. Filip Salač v závěru závodu trochu ztratil, ale bral pět bodů za 11. příčku.

Jake Dixon: Bláznivý závod. Nechal jsem si soupeře ujet, pak jsem spotřeboval hodně energie na to, abych je dostihl. Leckdo může říct, že mi stupně vítězů spadly do klína...“ Úspěch věnoval své manželce a ratolesti na cestě. Alonso López: Neznám trať. Pětkrát jsem během závodu málem spadl, ale naštěstí mám skvělý balíček.“ Nezapomněl na děkovačku. Tony Arbolino: Mám na to a chci všem ukázat svůj potenciál. Nejsem ve hře o šampionát, ale toužím vyhrávat dál.“ I on poděkoval, letos převzal roli jedničky týmu Marc VDS, Sama Lowese sužují zranění. Do čela šampionátu se vrátil Fernández, do Valencie pojede s náskokem 8,5 bodu na Oguru.

Filip Salač napsal Karlu Abrahamovi: „Závod byl hrozně těžký, mám naštíplý kloub a ruku nateklou. V posledních čtyřech kolech mi prsty vibrovaly, nemohl jsem ani držet řídítko. Jsem na sebe pyšný, že se mi podařilo klání dokončit.“ Na svém oficiálním FB účtu pak uvedl: Včera jsem byl na 99 % přesvědčený, že nebudu moci startovat, ale nevzdal jsem to a závod jsem dojel na pěkném 11. místě. Bolelo to hodně, trochu mě to limitovalo, ale i přesto jsem si souboje se soupeři užil. Teď mám deset dní na to se dát do kupy na poslední závod sezóny ve Valencii.“

VC Malajsie 2022 Moto2 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Tony Arbolino Kalex Elf Marc VDS Racing Team 38:25,233 min
2. Alonso López Boscoscuro Beta Tools Speed Up +11,411 s
3. Jake Dixon Kalex Inde GasGas Aspar Team +11,802 s
4. Augusto Fernández Kalex Red Bull KTM Ajo +13,206 s
5. Manuel González Kalex Yamaha VR46 Master Camp Team +14,770 s
6. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP +17,166 s
7. Cameron Beaubier Kalex American Racing +20,222 s
8. Arón Canet Kalex Flexbox HP40 +24,279 s
9. Jeremy Alcoba Kalex Liqui Moly Intact GP +24,407 s
10. Fermín Aldeguer Boscoscuro Beta Tools Speed Up +24,482 s
11. Filip Salač Kalex Gresini Racing Moto2 +30,636 s

Průběžné pořadí MS jezdců po 19 závodech z 20: 1. Augusto Fernández 251,5 bodu, 2. Ai Ogura 242, 3. Arón Canet 200, 4. Tony Arbolino 175,5, 5. Celestino Vietti 165… 20. Filip Salač 42...

Moto3

Počasí si v noci na neděli s jezdci opět zahrálo. Ranní warm up vyhrál Jaume Masiá, jelo se na mokru, o čemž svědčil i jeho čas 2:25,5 min. Suchý závod byl vypsán na 17. okruhů, přes 94 km a začal v šest hodin ráno našeho času.

Ze své čtvrté pole position v kariéře vyrážel Dennis Foggia. Šampion Izan Guevara vystřelil jako raketa, ale italský závodník chtěl alespoň titul vicemistra. Daniel Holgado se s Andreou Mignem lehce sťukl, Italovi chybělo k bariéře jen pár centimetrů. Stefano Nepa ošklivě spadl a zůstal na trati, ostatní soupeři se mu ale díkybohu stihli vyhnout. I tak se hodila nosítka, bolela ho noha. Mistr světa po chybě propadl na konec první desítky. Havaroval také Scott Ogden, i když Brit se pohybuje většinou vzadu.

Velká škoda pro Davida Muñoze, jezdil vpředu, ale dostal highsider. Lehký pád vyřadil ze závodu Tatsukiho Suzukiho. Do první skupiny (Masiá, Diogo Moreira, Sergio García, Foggia, Holgado) se dotáhl i Ayumu Sasaki a ožil rovněž nový šampion, ten se vyšplhal zpátky. Pohromadě už jela první desítka. Těsně před polovinou klání upadl smolař Alberto Surra, který bojoval se zlomeným zápěstím.

Carlos Tatay skončil s technickou závadou v boxech, Riccardo Rossi doplatil na souboj s Moreirou a následoval pád. Čtyři kola před cílem ťukl Guevara do zadního kola Sasakiho… měl co dělat, aby se na svém gasgasu udržel, ale povedlo se mu to! Pochopitelně razantně ztratil, „odcouval“ na konec Top 10 a motorka mu evidentně nefungovala, navíc se uhodil do zápěstí…

V předposledním okruhu se odporoučel k zemi Taiyo Furusato. V čele zbyla šestice jezdců, která si to rozdala o triumf v závodě. Nezvítězil ovšem žádný z kandidátů na titul vicemistra světa. V posledním kole vycítil šanci John McPhee, který vyrážel až z 22. příčky na roštu! Jede poslední sezónu v Moto3, pro příští rok už nesplní věkový limit. Asi není člověk, který by mu triumf nepřál. Dobyl celkově čtvrtý v kariéře… Letos byl i zraněný, zlomil si při tréninku obratle, takže se jedná o velký návrat. Husqvarna i stáj Maxe Biaggiho a Petera Öttla se může navíc radovat z double, Sasaki skončil druhý. Foggia prokoučoval poslední zatáčku… Deniz Öncü dotáhl skvělou stíhačku z 25. příčky na startu do úspěšného konce, ještě se vešel do desítky. Guevara ne. 

Třetí Sergio García vedl podstatnou část závodu: Motorka vypadala dobře, ale na konci závodu ztrácela rychlost na rovinkách. Nemohl jsem vyhrát, ale body jsou důležité. Bylo to obtížné. Musíme pracovat na zlepšení.“ Ayumu Sasaki: Udělal jsem všechno. Chtěl bych svůj úspěch věnovat Dieterovi, který mě podporoval celou kariéru. Boj o druhé místo v šampionátu nekončí.“ Šťastný, ale totálně vyčerpaný skotský sympaťák John McPhee: Jsem na sebe hrdý. Včera jsem měl hodně problémů, celá sezóna byla těžká. Je to moje poslední vítězství v Moto3.“ Nechce znovu vyhrát ještě ve Valencii? Nepa si při hrůzostrašné nehodě zlomil levou holenní a lýtkovou kost, Ogden pro změnu nárt.

VC Malajsie 2022 Moto3 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. John McPhee Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max 38:04,589 min
2. Ayumu Sasaki Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max +0,048 s
3. Sergio García GasGas Gaviota GasGas Aspar Team +0,146 s
4. Jaume Masiá KTM Red Bull KTM Ajo +0,245 s
5. Diogo Moreira KTM MT Helmets – MSI +0,319 s
6. Dennis Foggia Honda Leopard Racing +0,371 s
7. Daniel Holgado KTM Red Bull KTM Ajo +5,817 s
8. Ryusei Yamanaka KTM MT Helmets – MSI +6,034 s
9. Iván Ortolá KTM Angeluss MTA Team +6,230 s
10. Deniz Öncü KTM Red Bull KTM Tech3 +6,732 s

Průběžné pořadí MS jezdců po 19 závodech z 20: 1. Izan Guevara 294 bodů (mistr světa 2022), 2. Sergio García 241, 3. Dennis Foggia 233, 4. Ayumu Sasaki 227, 5. Deniz Öncü 180…

Zdroje: MotoGP Twitter, iSport.cz, MotoGPsport.cz, MotoGP.com, Nova Sport, Sky Sports

Foto: Václav Duška jr.

 

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme