Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sněmovna zřejmě schválí zajišťování aut kvůli neuhrazeným pokutám

ČTK
Diskuze (2)

Policisté a celníci patrně získají právo odebrat na místě registrační značku vozu nebo nasadit takzvanou botičku autům řidičů s nesplaceným dluhem za dřívější dopravní přestupek.

Sněmovna patrně schválí vládní novelu, která to předpokládá. Obdobou pravomoc zřejmě dá na návrh bezpečnostního výboru obecním strážníkům u neuhrazených pokut, které za porušení dopravních předpisů uložily obce. Změny mají pomoci vymáhat postihy především od cizinců.

Předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) předložil v dnešním druhém čtení úpravu, podle které by Nejvyšší soud mohl rozhodovat o stížnostech pro porušení zákona v neveřejném zasedání i v jiných případech než jen tehdy, když je zamítá. Zefektivnilo by to podle Bendy činnost soudu. "Otevřeně přiznávám, že se jedná o přílepek," podotkl předkladatel. Postup zdůvodnil blížícím se koncem volebního období. Uvedl také, že se bude snažit přesvědčit Senát, aby novelu kvůli tomuto "legislativnímu zločinu" nevracel poslancům k opětovnému posouzení.

Policisté a celníci by měli mít podle návrhu přístup do nové propojené evidence nedoplatků za dopravní přestupky. Při kontrole by tak měli právo požadovat po řidiči uhrazení dosud nesplacené částky v hotovosti či kartou. Pokud by řidič nedoplatek na místě neuhradil, mohli by mu policisté nebo celníci nařídit, ať zajede na nejbližší vhodné místo, kde by mu buď odebrali registrační značku, nebo nasadili botičku. Následně by informovali provozovatele vozu.

V současnosti vede podle ministerstva vnitra špatná vymahatelnost nedoplatků za dopravní přestupky k tomu, že lidé opakovaně porušují pravidla silničního provozu. Řidiči kamionů nedodržují zejména takzvané sociální předpisy, tedy stanovenou dobu řízení, bezpečnostní přestávky a odpočinek. Provozovatelé pak poškozují silnice přetíženými auty a řidiči překračují povolenou rychlost.

Do předlohy by se mohly dostat i některé pasáže z jiné vládní policejní novely, jejíž projednávání dolní komora koncem ledna přerušila. Upravují například zásahy proti bezpilotním systémům, odnětí věci a rušení provozu elektronických komunikací.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
17. 6. 2021 23:55
Re: Asi mi to dává větší smysl
Souhlas.
Avatar - Stejsn
17. 6. 2021 21:34
Asi mi to dává větší smysl
než odebírání řidičáků za nezaplacené alimenty.