Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Ford Focus RS dostane motor z Mustangu

David Bureš
Diskuze (35)
Zatímco předchozí Focus RS poháněl přeplňovaný pětiválec, novinka použije jednotku se čtyřmi válci.

Pro zákazníky, kterým se Focus ST s výkonem 184 kW zdá málo výkonný, chystá Ford extrémnější nářadí – Focus RS. S novou generací tohoto hot hatche se vývojáři automobilky již projeli po slavné Severní smyčce Nürburgringu.

Nová generace Focusu RS použije čtyřválcový motor, což ostatně naznačuje i zvuk prototypu tohoto auta na přiloženém videu. Agregát bude vycházet ze čtyřválce 2.3 EcoBoost, který se už představil v nejnovější generaci Mustangu. Jeho výkon se bude pohybovat okolo hodnoty 335 koní (246 kW). V Mustangu je tento motor naladěn na 231 kW.

Tak jako dva předchůdci i třetí generace Focusu RS bude předokolkou. Konstruktéři údajně uvažovali nad použitím pohonu všech kol, nakonec ale bude pohon předních kol zachován. Mohutná síla pouze na předních kolech už k Focusu RS tak nějak patří.

Podobně jako výchozí automobil bude i jeho vrcholná verze globálním modelem. Focus RS tak už nebude primárně zaměřen na evropské zákazníky. Vývoj má na starosti hlavní vývojové centrum Fordu v USA.

Třetí generace Fordu Focus RS bude debutovat nejdříve v polovině roku 2016. Jedním z možných míst premiéry je letní Festival rychlosti v anglickém Goodwoodu. Podle všeho se vrcholná varianta stane labutí písní aktuální generace Focusu, která bude nahrazena za tři až čtyři roky.

Vůbec první generace Focusu RS se začala vyrábět na podzim roku 2002, o její pohon se staral přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec o výkonu 215 k (158 kW). Focus RS Mk 2 dorazil na trh v roce 2009, pod kapotou měl přeplňovaný 2,5litrový pětiválec o výkonu 305 k (224 kW). Limitovaná edice Focus RS500 znamenala dokonce 350 k (257 kW).

David Bureš
Diskuze (35)
Avatar - iudex
29. 7. 2014 15:48
Re: divnej zvuk
No ani ten Ecoboost neznie tragicky a myslím, že ani dynamikou neurazí. Každopádne V8 je úplne iná liga a do pony car/muscle car skrátka patrí V8, keď už nie kvôli výkonu, tak hlavne kvôli zvuku a suverenite veľkoobjemového motora.
Avatar - iudex
29. 7. 2014 15:39
Re: Pěkný
Ale tu nikto nepíše o ST (to je mimochodom stojí porovnateľne ako ostatné HH), ale o RS. Je logické, že trh pre ultimatívne hotheče je podstatne užší, ako pre tie "klasické", univerzálnejšie HH typu GTI či ST, ale nemyslím, že by sa nepredávali. Viacero majiteľov M RS Cup vidieť aj tu na ACZ, obdobne aj majiteľov FF RS. A Trophy sa u nás ešte nepredáva, takže je zbytočné sa baviť o tom, že ho nevidieť.
29. 7. 2014 15:30
Re: divnej zvuk
V Mustangu Ecoboost zní takhle:
[odkaz]
osobně si myslím, že 2,3 EB si do Mustangu koupí jen magor...do toho auta prostě patří 5,0 V8, ostatně i zvuk je podstatně lepší [odkaz]
29. 7. 2014 14:53
Re: Pěkný
Meganu Trophy je jako safranu, klasicke RS je taky vzacnost a to je podstatne levnejsi, nez Focus ST (byt ten je ted levnejsi, nez ze zacatku, kdy Charouz nastrelil cenu kolem mega v ocekavani toho, ze si F ST "vybere" policie CR v "tendru" na nova auta). Jakmile bylo jasne, ze policajti chteji pouze ctyrkolky a vitezem tak bude VW, sla cena dolu...
Mimochodem soucasny FOcus ST se jizdne s Meganem RS nemuze merit, s pribrzdovanim kol misto samosvoru je to druha liga a o celkovem naladeni nemluvim...
29. 7. 2014 11:37
Re: Opak
:-) Je fajn, si občas s někým rozumět >:-[]