Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Nové Audi R8 burácí na Severní smyčce

David Bureš
Diskuze (0)
I druhá generace Audi R8 použije techniku sdílenou s Lamborghini. Tvary projdou spíše evolucí než revolucí, jak u ingolstadtských vozů bývá zvykem.

Příchod druhé generace supersportu Audi R8 se blíží. Vůz byl během jízdních zkoušek poprvé zachycen i na tradičním místě pro testování nových aut, na německém okruhu Nürburgring Nordschleife. Video zveřejnil server AutoEvolution.

Detaily karoserie auta s interním označením AU724 zůstávají ukryté pod vrstvou kamufláže, celek nicméně dokazuje, že tvary se oproti první generaci nijak výrazně nezmění. Rozdílem však je, že se křivky zdají ostřejší než dosud.

Fotografie interiéru zatím zveřejněny nebyly, představitelé automobilky z Ingolstadtu již ale dříve přiznali, že druhá generace R8 dostane digitální přístrojový štít podobně jako nové Audi TT nebo Lamborghini Huracán. Na něm bude možné zobrazit i data z multimediálního systému.

Když už zmiňujeme nové babylambo, doplňme, že technický základ nové R8 je shodný s tímto italským býkem. Karoserie tedy zkombinuje hliník a karbonová vlákna. R8 by díky tomu mělo mezigeneračně shodit nějaké ty kilogramy. Rozdílem proti Huracánu má být o 30 mm delší rozvor.

V motorovém prostoru budou pracovat vylepšené agregáty ze současného provedení. Můžeme tedy počítat s dvojicí atmosférických jednotek – osmiválcem 4.2 FSI a desetiválcem 5.2 FSI. Jistotou je použití dvouspojkové převodovky, nabídka manuálu je zatím ve hvězdách, spíše s ní ale nepočítejme. Poháněna budou všechna kola.

V delším časovém horizontu by se kvůli emisním normám mohlo R8 dočkat i přeplňovaných motorů. V plánu dále je limitovaná edice R8 e-tron poháněná elektromotorem. Ta už měla dorazit v současné generaci R8, přerušený vývoj ale její premiéru odsunul.

O výrobu nové generace Audi R8 se postará nově budovaná továrna v průmyslové zóně Böllinger Höfe nedaleko Heilbronnu, jejíž provoz bude zahájen v polovině letošního roku. Místo a datum premiéry nové R8 je neznámé, nabízí se ale třeba podzimní autosalon v Paříži. Prodej auta podle dostupných zpráv začne až v roce 2015.

David Bureš
Diskuze (0)